MinSkatt har driftsavbrott från fredagen den 15 november kl. 16.30 till söndagen den 17 november kl. 18.00 på grund av en systemuppdatering. Sköt dina skatteärenden före avbrottet. Läs mer
Vad är en momssammanslutning?
En momssammanslutning grundas när minst två personer eller företag bedriver momspliktig affärsverksamhet tillsammans. De delägare som bedriver affärsverksamhet tillsammans ansöker om momsregistrering som en momssammanslutning. Verksamhet som bedrivs tillsammans är i praktiken ofta inkvarteringstjänster.
Delägarna kan också grunda en momssammanslutning om de tillsammans förvaltar aktier i ett bostadsaktiebolag eller ömsesidigt fastighetsaktiebolag och ansöker om momsskyldighet för överlåtelse av nyttjanderätten till fastigheten, till exempel för uthyrning av fastigheten.
En delägare i en momssammanslutning kan vara exempelvis en privatperson, ett aktiebolag eller ett annat företag. Delägarna i sammanslutningen ansvarar gemensamt för att deklarera och betala momsen för sammanslutningen.
Hur registreras en momssammanslutning?
Anmäl momssammanslutningens uppgifter med etableringsanmälan Y2. I etableringsanmälan behövs i regel en underskrift eller fullmakt av varje delägare. Du får etableringsanmälan på företags- och organisationsdatasystemets webbplats (ytj.fi)
Skatteförvaltningen registrerar momssammanslutningen och meddelar sammanslutningen om registreringen. Delägarna i sammanslutningen får information från Skatteförvaltningen om sina ansvar i sammanslutningen.
Exempel: Bröderna A och B äger tillsammans aktierna som berättigar till att besitta tre semesterlägenheter i ett ömsesidigt fastighetsaktiebolag. Bröderna hyr ut dessa möblerade lägenheter för kortfristig inkvartering året om. Eftersom verksamheten är inkvarteringsverksamhet som bedrivs rörelsemässigt registrerar bröderna sig som momsskyldiga genom att lämna etableringsanmälan Y2. Båda undertecknar anmälan. Skatteförvaltningen för in bröderna i momsregistret som sammanslutningen ”Momssammanslutning A och B”.
Exempel: A och B har tillsammans köpt aktierna som berättigar till att besitta en affärslokal i ett ömsesidigt fastighetsaktiebolag. A och B hyr ut affärslokalen med ett långfristigt hyresavtal till ett företag som bedriver momspliktig affärsverksamhet. Endast denna hyresgäst använder affärslokalen. Moms ingår i hyran.
A och B ansöker om momsskyldighet tillsammans för överlåtelsen av nyttjanderätten till fastigheten. De fyller i etableringsanmälan Y2 och båda undertecknar den. Skatteförvaltningen för in A och B i momsregistret som sammanslutningen ”Momssammanslutning A och B”.
Delägare som bedriver gemensam inkvarteringsverksamhet kan också på Skatteförvaltningens initiativ registreras som en momsskyldig momssammanslutning om inkvarteringsverksamheten bedrivs rörelsemässigt och överstiger gränsen för verksamhet i liten skala (15 000 euro).
Verksamhet som makar bedriver tillsammans
Bestämmelserna som gäller momssammanslutningar är också tillämpliga på verksamhet som makar bedriver tillsammans.
I regel införs endast den ena av makarna i momsregistret för makarnas gemensamma verksamhet. För den andras del antecknas skatteansvar för den verksamhet som de bedriver tillsammans. I dessa situationer bildas ingen momssammanslutning.
Om båda makarna har både separat och gemensam momspliktig affärsverksamhet kan de gemensamt komma överens om vem av dem det är som deklarerar momsen på den gemensamma verksamheten i sin momsdeklaration.
Om de vill kan makarna också ansöka om att en momssammanslutning grundas för den gemensamma affärsverksamheten. Då ska de lämna etableringsanmälan Y2 för den gemensamma verksamheten. Utgående från anmälan inför Skatteförvaltningen momssammanslutningen i momsregistret. Efter detta ska momsen på den gemensamma verksamheten anges i en momsdeklaration för momssammanslutningen.
Fullmakter och underskrifter
När du sköter ärenden på en sammanslutnings vägnar i MinSkatt behöver du en Suomi.fi-fullmakt. Läs mer: Så här ger du en Suomi.fi-fullmakt att sköta skatteärenden
När du sköter ärenden på en sammanslutnings vägnar med pappersblanketter ska alla delägare i momssammanslutningen eller en fullmaktshavare underteckna blanketterna.
Momsdeklarationen för en momssammanslutning och att betala moms
Momssammanslutningar ska lämna momsdeklarationer och betala momserna enligt momssammanslutningens skatteperiod. Skatteperioden är en kalendermånad, ett kvartal eller ett år. Momsen kan deklareras och betalas i MinSkatt. Läs mer:
Ändringar i sammanslutningens kontonummer eller i delägaruppgifter
Om kontonumret för momssammanslutningen ändras ska du anmäla det nya kontonumret i MinSkatt. Det går endast av särskilda skäl att anmäla kontonumret med en pappersblankett, exempelvis på grund av ett tekniskt hinder. Läs mer om att anmäla och ändra kontonummer.
Anmäl delägarändringar i momssammanslutningen med ändringsanmälan Y5. Bifoga en handling ur vilken ändringen framkommer. Ändringsanmälan hittar du på webbplatsen ytj.fi
Exempel: A och B bildar en momssammanslutning och B säljer de aktier som momssammanslutningen baserar sig på till C. Affärsverksamheten ändras inte. Delägarna anmäler ändringarna i delägaruppgifterna med ändringsanmälan Y5 och bifogar en kopia av köpebrevet till anmälan.
Momssammanslutningen upphör
En momssammanslutning upphör när delägarna inte längre bedriver affärsverksamhet tillsammans. Momssammanslutningen upphör också om delägarna inte längre besitter de aktier i bostadsaktiebolaget eller ömsesidiga fastighetsaktiebolaget som sammanslutningen baserade sig på.
Anmäl i MinSkatt eller med ändrings- och nedläggningsanmälan Y5 att verksamheten i momssammanslutningen och registreringen upphört.
Exempel: A och B bildar en momssammanslutning och de säljer aktierna i det ömsesidiga fastighetsaktiebolaget till D. Momssammanslutningen upphör eftersom delägarna inte längre gemensamt har aktierna i sin besittning. Delägarna A och B anmäler att momssammanslutningen upphör med ändrings- och nedläggningsanmälan Y5.
En momssammanslutning och inkomstbeskattningen
En momssammanslutning är inte en självständig inkomstskatteskyldig. Inkomsterna av momssammanslutningen beskattas som delägarnas personliga inkomster.