Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden

Skatteförvaltningens tjänster för bokföringsbyråer

Bokföringsbyråerna kan sköta många skatteärenden för sina kundföretag. Skatteförvaltningen utvecklar sina tjänster i samarbete med bokföringsbyråer, programvaruleverantörer och andra aktörer inom ekonomiförvaltningen för att det ska vara så smidigt och enkelt som möjligt att sköta skatteärenden. Tyngdpunkten ligger speciellt i att möjliggöra automatiska dataflöden och gränssnittsarbete i anknytning till det.

API-gränssnitt för att sköta skatteärenden

Programgränssnittet (API) är en kanal som byggts mellan program och via vilken uppgifter från programmet hos kunden kan överföras till Skatteförvaltningen eller tvärtom. När programmet via gränssnittet är direkt i kontakt med Skatteförvaltningen behöver uppgiftslämnaren inte separat logga in i exempelvis MinSkatt och där lämna en anmälan eller deklaration och skicka den.

Med hjälp av gränssnitten kan uppgifter också utnyttjas åt andra hållet: exempelvis löneutbetalaren kan via det program som hen använder kontrollera vilken skattesats som är i kraft för arbetstagaren.

Läs mer om gränssnitt

Nyhetsbrev för företag och bokföringsbyråer

Vi publicerar nyhetsbrev med några veckors mellanrum. Nyhetsbreven ger dig information om aktuella skatteärenden, kommande ändringar och tips till exempel för användningen av MinSkatt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Bekanta dig med våra utbildningar

På Skatteförvaltningens Youtube-kanal publiceras videon och inspelningar av våra kundevenemang, till exempel webbseminarier för bokföringsbyråer.

Kommande kundevenemang

Material från tidigare webbseminarier

Fullmakt för att sköta skatteärenden

Bokföringsbyrån behöver en Suomi.fi-fullmakt för att sköta kundens skatteärenden. Representanten för bokföringsbyrån kan lämna en fullmaktsbegäran till kunden och ge exempelvis företagets bokförare en representationsfullmakt.

Bokföringsbyrå: så här ber du om fullmakt för skatteärenden

Egen servicetelefon

Numret för bokföringsbyråernas servicetelefon är 029 497 073. I servicetelefonen svarar vi på dina frågor om momsbeskattning, MinSkatt och inkomstbeskattning. Ring till ett av Skatteförvaltningens andra servicenummer om ditt skatteärende gäller någonting annat.

Respons och samarbetsförslag

Skatteförvaltningen vill utveckla sina tjänster i samarbete med bokföringsbyråer och ekonomiförvaltningsbranschen. Vill du lämna respons eller föreslå samarbete? Ta kontakt yhteistyo(a)vero.fi.

Sidan har senast uppdaterats 6.7.2023