Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Den allmänna momssatsen stiger till 25,5 procent från och med den 1 september 2024

Den allmänna momssatsen stiger från 24 procent till 25,5 procent från och med den 1 september 2024. Riksdagen har godkänt ändringen men lagen har ännu inte stadfästs.

Den nya momssatsen kommer att tillämpas på sådana varor och tjänster vars skattesats är 24 procent nu.

Anvisningarna på denna sida tillämpas om lagen träder i kraft enligt regeringens proposition. Läs mer: Riksdagen godkände en höjning av mervärdesskatten

Leveranstidpunkten för varan avgör vilken skattesats som ska tillämpas

Momsen på försäljningen av varor riktas i allmänhet till den skatteperiod under vilken varan har levererats eller överlåtits till köparen.

Om varan överlåts till köparen senast den 31 augusti 2024 är den tillämpade skattesatsen 24 procent även om köparen betalar varan senare i september.

Exempel: Kunden beställer en ny bil i augusti 2024. Bilen överlåts till kunden i september 2024 och hen betalar bilen i samband med överlåtelsen. På försäljningen av bilen tillämpas en skattesats på 25,5 procent. Det har ingen betydelse när bilen har beställts, köpekontraktet undertecknats eller bilen registrerats. Skattesatsen bestäms enligt leveranstidpunkten för bilen.

Exempel: En säljare skickar reservdelar till en köpare den 31 augusti 2024. Varorna anländer till köparens lager den 1 september 2024. Om säljaren enligt avtalet ansvarar för transporten har köparen mottagit varorna den 1 september 2024 och den tillämpade skattesatsen är 25,5 procent. Om köparen ansvarar för transporten, anses varorna ha blivit levererade när transporten börjar den 31 augusti 2024. Då tillämpas skattesatsen 24 procent på försäljningen.

Förskottsbetalning

Mottagaren av förskottsbetalningen deklarerar och betalar momsen för den skatteperiod under vilken förskottsbetalningen har betalats. Om säljaren har fått förskottsbetalningen innan lagändringen har trätt i kraft är den tillämpade skattesatsen 24 procent.

Exempel: Kunden beställer en ny bil i augusti 2024. Bilen överlåts till kunden i september 2024. Hen betalar en del av köpesumman genom att överlåta sin gamla bil till säljaren i augusti 2024. Eftersom den gamla bilen har överlåtits till säljaren före den 1 september 2024 tillämpas 24 procent i skattesats på förskottsbetalningen.

Avbetalningsköp

Det är fråga om avbetalningsköp när en vara betalas i flera delar. Vid avbetalningsköp uppstår skyldigheten att betala moms när varan överlåts till köparen.

Exempel: En hushållsmaskinsaffär säljer en tvättmaskin med ett avtal om avbetalning. Köparen får tvättmaskinen i augusti 2024. Kunden betalar tvättmaskinen i flera delar efter överlåtelsen. Skattesatsen 24 procent tillämpas på hela köpesumman.

Skattesatsen bestäms enligt den tidpunkt då tjänsten utförs

Momsen på försäljningen av en tjänst riktas till den skatteperiod under vilken tjänsten har utförts. Om tjänsten inte har slutförts när skattesatsen ändras ska den gällande skattesatsen vid slutförandetidpunkten tillämpas. Tjänsten är utförd när den är tillgänglig för kunden.

Exempel: En privatperson köper fönstertvätt till sitt hem av ett städtjänstföretag. Fönstren tvättas den 30 augusti 2024. Företaget skickar fakturan till kunden i början av september och kunden betalar den på förfallodagen i september. På försäljningen av tjänsten tillämpas skattesatsen 24 procent.

Exempel: Ett transportföretag säljer en varutransportstjänst från Helsingfors till Paris till en konsument. Transporten börjar i augusti 2024 och slutar i september 2024. Tjänsten är utförd när transporten har slutat. På försäljningen av varutransporttjänsten tillämpas skattesatsen 25,5 procent.

Förskottsbetalning

Mottagaren av förskottsbetalningen deklarerar och betalar momsen för den skatteperiod under vilken förskottsbetalningen har betalats. Om säljaren har fått förskottsbetalningen innan lagändringen har trätt i kraft är den tillämpade skattesatsen 24 procent.

Fortgående försäljning av varor och tjänster

I fråga om försäljning av varor och tjänster av kontinuerlig karaktär är vederlaget tidsbaserat. Till exempel uthyrningstjänster är tjänster av kontinuerlig karaktär.

Varor eller tjänster sålda som kontinuerliga prestationer anses vara levererade eller utförda vid utgången av varje redovisningsperiod. Exempelvis om uthyrningsperioden är 1.6.2024–31.5.2025 anses tjänsten vara utförd den 31 maj 2025. Den skattesats som ska tillämpas på tjänsteförsäljningen är då 25,5 procent för hela perioden. Om hyresgästen betalar hyran för hela betalningsperioden till säljaren före den 1 september 2024 tillämpas skattesatsen 24 procent på försäljningen.

Om hyran tas ut månatligen är redovisningsperioden en månad och skattesatsen bestäms enligt tidpunkten för utgången av redovisningsperioden. Då tillämpas exempelvis på hyran för augusti 2024 skattesatsen 24 procent och på hyran för september 2024 skattesatsen 25,5 procent.

Försäljningar av engångskaraktär som betalas i flera delar, såsom avbetalningsköp eller byggnadsentreprenader, är inte av kontinuerlig karaktär.

Deklaration av moms från och med den 1 september 2024

I momsdeklarationen finns endast en punkt för försäljningar som omfattas av den allmänna skattesatsen.

Deklaration i MinSkatt

När deklarationsperioden för moms är en månad visas punkten ”Skatt på inhemsk försäljning enligt skattesatserna: skatt 25,5 % ” i momsdeklarationen i MinSkatt från och med den 1 september 2024.

När momsperioden är ett kvartal, kalenderår eller renskötselår, träder ändringen av skattesatsen i kraft mitt under den förlängda skatteperioden. För dem som deklarerar kvartalsvis i MinSkatt visas i momsdeklarationen för skatteperiod 3/2024, det vill säga för juli–september, punkten Skatt på inhemsk försäljning enligt skattesatserna: skatt 25,5 %. För dem som deklarerar en gång per år visas i momsdeklarationen för kalenderåret 2024 punkten Skatt på inhemsk försäljning enligt skattesatserna: skatt 25,5 %. I punkterna deklareras också skatterna på de försäljningar som omfattas av 24 procent i skatt och som riktas till skatteperioderna i fråga.

Deklaration via andra elektroniska kanaler eller på pappersblanketter

Skatten enligt den allmänna skattesatsen deklareras på motsvarande sätt också via andra elektroniska kanaler (ilmoitin.fi och API-gränssnittet), alltså skatten deklareras i samma fält som tidigare även om skattesatsen ändras.

En ny version av pappersblanketten kommer den 1 januari 2025. Fram till utgången av 2024 används den nuvarande blanketten och både försäljningar som omfattas 24 och 25,5 procent i skatt deklareras i den nuvarande punkten (Inhemsk försäljning 24 %).

Periodisering i momsdeklarationer

Observera att skyldigheten att betala moms inte bestämmer för vilken skatteperiod momsen ska deklareras. Du kan utgående från periodiseringsbestämmelserna behöva deklarera försäljningen enligt 24 procent exempelvis för september eller enligt 25,5 procent för augusti.

Exempel: Ett företags skatteperiod är en månad och företaget tillämpar momsredovisning enligt kontantprincipen. Med kontantprincip avses att företaget riktar momsen på försäljningen och den avdragbara momsen för inköpen till den månad då det får inbetalningen för försäljningen eller när det själv betalar den inköpta varan eller tjänsten.

Företaget levererar varan till kunden den 30 augusti 2024 och får inbetalningen den 1 september 2024. Skattesatsen som tillämpas på försäljningen av varan är 24 procent. Företaget deklarerar momsen på försäljningen enligt betalningstidpunkten, alltså i momsdeklarationen för september. Företaget deklarerar skatten till exempel i MinSkatt i punkten ”Skatt på inhemsk försäljning enligt skattesatserna: skatt 25,5 %”.

Exempel: Skatteperioden för ett företag är en månad och företaget tillämpar faktureringsprincipen under räkenskapsperioden. Med faktureringsprincip avses att företaget riktar försäljningen till den skatteperiod under vilken köparen har fakturerats för den levererade varan eller utförda tjänsten.

Företaget skickar en faktura på varan daterad den 30 augusti 2024 och levererar varan till kunden den 1 september 2024. Kunden betalar fakturan i september på förfallodagen. Den tillämpade skattesatsen på försäljningen av varan är 25,5 procent. Företaget deklarerar försäljningen enligt datumet på fakturan i momsdeklarationen för augusti. Företaget deklarerar skatten till exempel i MinSkatt i punkten ”Skatt på inhemsk försäljning enligt skattesatserna: skatt 24 %”.

Den nya skattesatsen tillämpas när varan eller tjänsten har tagits i eget bruk den 1 september 2024 eller senare.

Skattesatsen enligt 25,5 procent tillämpas när en själv utförd byggtjänst tas i eget bruk till del som byggtjänsten färdigställs den 1 september 2024 eller senare.

Om en köpt byggtjänst har tagit emot den 1 september 2024 eller senare tillämpas skattesatsen 25,5 procent på tagande i eget bruk. Om vederlaget har betalats i sin helhet före den 1 september 2024, tillämpas dock skattesatsen 24 procent på eget bruk av en byggtjänst.

När en tjänst tas i eget bruk ska moms också betalas om fastigheten säljs eller överlåts när nybyggnadsarbetet är halvfärdigt eller ombyggnaden är halvfärdig. På motsvarande sätt ska moms betalas om nybyggnadsarbetet eller ombyggnaden har färdigställts men fastigheten säljs eller överlåts innan fastigheten tas i bruk. Om fastigheten har sålts eller överlåtits den 1 september 2024 eller senare tillämpas skattesatsen 25,5 procent på eget bruk.

Den nya skattesatsen tillämpas på sådant gemenskapsinternt förvärv som ska riktas till september 2024 eller till en senare tidpunkt. Ett gemenskapsinternt förvärv ska riktas till kalendermånaden efter den månad under vilken inköpet har gjorts.

Gemenskapsinternt varuförvärv har gjorts vid den tidpunkt då varan har mottagits. Om säljaren ger köparen en slutlig faktura på inköpet under leveransmånaden, ska det gemenskapsinterna förvärvet riktas till leveransmånaden.

Eventuella förskottsbetalningar har ingen betydelse vid periodiseringen av ett gemenskapsinternt förvärv.

Exempel: Företaget köper en maskin från Sverige. Företaget betalar en del av maskinen som förskottsbetalning i juli 2024. Maskinen levereras i augusti 2024 och resten faktureras i september 2024.

Det gemenskapsinterna förvärvet har gjorts i augusti och riktas till september 2024. Skattesatsen 25,5 procent tillämpas på det gemenskapsinterna förvärvet. Om både faktureringen och leveransen sker i augusti 2024 riktas det gemenskapsinterna förvärvet till augusti 2024 och då tillämpas skattesatsen 24 procent på det gemenskapsinterna förvärvet och förskottsbetalningen.

Om varor som inköpts som gemenskapsinternt förvärv levereras fortlöpande under en längre tid än en månad anses varorna vara mottagna vid utgången av varje kalendermånad. På gemenskapsinternt varuförvärv i form av fortlöpande leverans tillämpas den skattesats som träder i kraft den 1 september 2024 om kalendermånadens gemenskapsinterna förvärv ska riktas till september 2024 eller en senare tidpunkt.

Omvänd skattskyldighet tillämpas i alla EU-länder när en näringsidkare säljer en tjänst som avses i den allmänna bestämmelsen till en näringsidkare som är etablerad i ett annat EU-land. I Finland tillämpas omvänd skattskyldighet också på många andra tjänster än de som tas upp i den allmänna bestämmelsen. Omvänd skattskyldighet innebär att köparen av tjänsten i Finland betalar skatten på försäljningen i stället för säljaren.

Om en tjänst som omfattas av omvänd skattskyldighet har utförts den 1 september 2024 eller senare tillämpas skattesatsen 25,5 procent på momsen på försäljningen av tjänsten. Om en förskottsbetalning har betalats på tjänsten före den 1 september 2024 tillämpas dock skattesatsen 24 procent på momsen på försäljningen.

Exempel: Ett svenskt företag säljer en konsulttjänst till ett finskt företag. Tjänsten utförs i augusti 2024 och faktureras i september 2024. Skattesatsen 24 procent tillämpas på tjänsten. Den finska köparen av tjänsten betalar momsen enligt omvänd skattskyldighet och deklarerar skatten i momsdeklarationen för augusti 2024.

Läs mer om internationell tjänstehandel

Den nya skattesatsen tillämpas om skyldigheten att betala skatt för en importerad vara har uppstått den 1 september 2024 eller senare. Skyldigheten att betala uppkommer vid tidpunkten för godkännandet av tulldeklarationen.

Om skyldigheten att betala har uppkommit före den 1 september 2024 och det är fråga om varor som omfattas av den allmänna skattesatsen är den tillämpade skattesatsen 24 procent, och om skyldigheten att betala har uppkommit den 1 september eller senare är den tillämpade skattesatsen 25,5 procent.

Skatten på import som betalas till Skatteförvaltningen riktas till den kalendermånad under vilken förtullningsbeslutet har meddelats.

Exempel: Ett i momsregistret infört företag för in reservdelar från Norge till Finland den 31 augusti 2024. Tullen godkänner tulldeklarationen som mottagen den 31 augusti 2024 och meddelar beslutet om övergången av reservdelarna till fri omsättning den 1 september 2024. Företaget anger uppgifterna om importen i den momsdeklaration som lämnas för september 2024. Den skattesats som tillämpas är 24 procent.

Skattegränsen mellan Åland och övriga Finland – import av varor

Skattesatsen som ska tillämpas på import mellan Åland och övriga Finland bestäms enligt godkännandedagen för tulldeklarationen i det första förtullningsbeslutet. Om tulldeklarationen har godkänts den 1 september 2024 eller senare ska skattesatsen 25,5 procent tillämpas.

Ange dock uppgifterna om momsen på importen i momsdeklarationen för den skatteperiod under vilken förtullningsbeslutet har meddelats.

Läs mer om:

På beviljade rabatter, kreditförluster och andra rättelseposter tillämpas den skattesats som var i kraft då varan levererades eller tjänsten utfördes. Detta gäller även om rättelseposten enligt god bokföringssed riktas till en skatteperiod som börjar den 1 september 2024 eller senare.

Det är möjligt att årsrabatter, andra säsongsrabatter och motsvarande poster, som riktas till varor som levererats och tjänster som utförts både före den 1 september 2024 och därefter, beviljas i efterskott. Då kan rabatterna delas i delar som omfattas av olika skattesatser i förhållande till tiden som gått.

Exempel: Företaget säljer kontorsartiklar år 2024. Företaget ger en årsrabatt till kunden utifrån den skaffade kvantiteten. Kunden får en rabatt som baserar sig på inköpen för hela året. rabatten är 5 000 euro (utan andelen av moms). Företaget får dra beloppet av årsrabatten från skattegrunden.

Årsrabatten divideras i förhållande till tiden som gått, alltså 8/12 riktas till försäljningen enligt 24 procent och 4/12 till försäljningen enligt 25,5 procent. Företaget får dra av från det skattebelopp som ska betalas 8/12*5 000*0,24 = 800 euro och 4/12*5 000*0,255 = 425 euro, alltså sammanlagt 1 225 euro. Företaget anger en rättelsepost för den skatteperiod för vilken posten ska bokföras enligt god bokföringssed.

För de avdragna kreditförluster som inbetalas senare ska skatt betalas enligt skattesatsen för den ursprungliga försäljningen.

Exempel: Ett företag säljer hushållsmaskiner. Företaget får inte inbetalningen av en kund för en hushållsmaskin som har överlåtits till kunden före den 1 september 2024. Enligt god bokföringssed bokförs kreditförlusterna när det är sannolikt att fordringarna inte kommer att betalas. Företaget bokför kreditförlusten för december 2024.

Skattesatsen 24 procent tillämpas på kreditförlusten men rättelseposten anges i momsdeklarationen som lämnas för december 2024.

Om företaget får in betalningen av hushållsmaskinen i januari 2025 tillämpas skattesatsen 24 procent fortfarande på posten i fråga. Företaget anger i momsdeklarationen för januari 2025 skatten på den försäljning som baserar sig på den intjänade posten.

Vatten och energinyttigheter, såsom el, gas och värme, faktureras antingen med en faktura som baserar sig på faktisk konsumtion eller med en uppskattad faktura utgående från tidigare konsumtion och en utjämningsfaktura en gång per år. I fakturorna kan det ingå till exempel en årsavgift och en grundavgift som är oberoende av konsumtionen.

Sådan försäljning kan inte anses som fortgående överlåtelse (se punkten Fortgående försäljning av varor och tjänster), utan allmänna bestämmelser ska tillämpas på den: den tillämpade skattesatsen på försäljningen avgörs utgående från överlåtelse- eller utförandetidpunkten eller tidpunkten för intjäningen av förskottsbetalningen.

Exempel: Elräkningen för perioden 1.1.2024–31.12.2024 skickas till kunden 2025. I fakturan tillämpas skattesatsen 24 procent på den elström som levererats före den 1 september 2024 och skattesatsen 25,5 procent på den elström som levererats därefter. Om den elström som levererats efter den 1 september 2024 faktureras och betalas före den 1 september 2024 tillämpas skattesatsen 24 procent på försäljningen av elströmmen.

Sidan har senast uppdaterats 13.6.2024