Vad är mervärdesskatt?
Mervärdesskatt (moms) är en konsumtionsskatt som betalas på nästan alla varor och tjänster. När ett företag säljer varor eller tjänster lägger det till momsen på försäljningspriset av den fakturerade varan eller tjänsten. I praktiken betalar alltså konsumenten momsen som en del av priset på produkten eller tjänsten.
Vem är momsskyldig?
När företaget inleder sin rörelseverksamhet ska det registrera sig som momsskyldigt.
I momsbeskattningen är i allmänhet säljaren skattskyldig, vilket betyder att säljaren ansvarar för att betala och deklarera skatten till Skatteförvaltningen. I vissa fall tillämpas omvänd skattskyldighet, vilket betyder att köparen deklarerar och betalar momsen på säljarens vägnar. Vi inhemsk handel tillämpas den omvända momsskyldigheten bland annat inom byggbranschen och skrothandeln.
Momsskyldigheten upphör när företaget lägger ned sin verksamhet.
Företaget deklarerar och betalar momsen
När företaget säljer varor eller tjänster lägger det till momsen på försäljningspriset för den fakturerade produkten. Därefter deklarerar och betalar företaget regelbundet momsbeloppet till Skatteförvaltningen enligt företagets skatteperiod.
- Vilka är skattesatserna, dvs. momssatserna?
- Hur beräknas skattebeloppet?
- När ska momsen deklareras och betalas?
- Vad är en skatteperiod och hur bestäms den?
- Vilka uppgifter ska fakturan innehålla? (detaljerad skatteanvisning)
- Momsdeklarationen ska lämnas även om det inte funnits någon momspliktig verksamhet under skatteperioden
Företaget får dra av momsen på inköpen
När företaget köper en produkt eller en tjänst av en annan momsskyldig kan det dra av den moms som ingått i inköpen från momsen som ingått i försäljningarna om varan har anskaffats för momspliktig rörelseverksamhet. Moms får dock inte dras av för varor och tjänster som företaget köpt för eget bruk eller för personalens privata bruk.