Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Momsbeskattning: Dropshipping, alltså e-handel utan ett lager

Med dropshipping, det vill säga direktleverans, avses i den här anvisningen en affärsmodell där du säljer varor på nätet utan att själv äga eller lagra produkterna som du säljer. När kunden köper varan från din webbutik beställer du varan av tillverkaren av varan eller varuleverantören. I allmänhet skickar tillverkaren av varan eller varuleverantören varan direkt till din kund. I detta hänseende skiljer sig dropshipping från vanlig e-handel där varorna levereras till köparen från säljarens eget lager.

I affärsmodellen dropshipping sker det två försäljningar av en vara. Som upprätthållare av webbutiken säljer du varan till köparen, och tillverkaren av varan eller varuleverantören säljer samma vara till dig. Till dessa två försäljningar anknyter det endast en transport direkt till köparen från tillverkaren av varan eller leverantören.

Det påverkar momsbeskattningen av försäljningarna hur du har arrangerat din försäljning, varifrån varorna levereras och var köparna finns. Om försäljningen sker via en extern dropshipping-plattform kan det uppkomma mer än två försäljningar.

När du säljer varor i en finsk webbutik till finska köpare och varorna levereras från Finland

  • din försäljning är vanlig inhemsk försäljning i momsbeskattningen
  • du säljer varorna till köparna för ett pris inklusive finsk moms
  • du anger försäljningen i momsdeklarationen som inhemsk försäljning och enligt finsk skattesats.

Om varuleverantören finns i ett annat EU-land och köparen i Finland

I affärsverksamhet enligt dropshippingmodellen kan transporten av varor från ett EU-land till ett annat endast hänföra sig till en försäljning. Den försäljning som transporten inte hänför sig till är inhemsk försäljning inom EU-landet. Transporten hänför sig ofta till försäljningen mellan varuleverantören och webbutiken när varuleverantören är i ett annat EU-land. De bestämmelser om EU-varuhandel (gemenskapsintern försäljning och gemenskapsinternt förvärv) som gäller näringsidkare tillämpas i det här fallet på handeln mellan varuleverantören och din webbutik. Läs mer om EU-varuhandel mellan näringsidkare i anvisningen Mervärdesbeskattning i EU-varuhandeln. När varor säljs och transporteras från ett annat EU-land till Finland gör du ett gemenskapsinternt förvärv som beskattas i Finland (EU-varuinköp). Försäljningen mellan din webbutik och köparen är å sin sida sådan inhemsk försäljning som beskattas i destinationslandet, alltså i Finland.

Om varuleverantören finns i Finland och köparen i ett annat EU-land

Det kan hänföra sig en transport över landsgränser inom EU också till försäljning till konsumentkunder. Så här kan det vara om till exempel din varuleverantör finns i Finland men du säljer varor till konsumenter i ett annat EU-land och också transporten från Finland till det andra EU-landet sker på ditt uppdrag. I en sådan här situation är din försäljning till en konsument i ett annat EU-land gemenskapsintern distansförsäljning av varor frånsett vissa undantag. Försäljningen beskattas i destinationslandet för varan och destinationslandets momssats tillämpas på den. Du ska registrera dig som momsskyldig för distansförsäljning i detta land eller alternativt registrera dig som användare av unionsordningen (OSS) i Finland. Du kan dock använda finsk moms på försäljningen om följande villkor uppfylls:

  • Du säljer teletjänster, sändningstjänster och elektroniska tjänster eller varor från Finland som distansförsäljning till konsumenter i andra EU-länder.
  • Ditt företags sammanlagda momsfria omsättning är högst 10 000 euro av dessa tjänster och varor inom hela EU under det aktuella kalenderåret, och 10 000 euro har inte heller överskridits under det föregående kalenderåret.
  • Ditt företag har inte ett fast driftställe i ett annat EU-land.

Om varuleverantören och köparen finns i ett annat EU-land

När både varuleverantören och köparen är i ett annat EU-land betalar du ingen moms för försäljningen i Finland. Utred dina eventuella förpliktelser som hänför sig till momsbeskattningen i destinationslandet. Ange då försäljningen i den finska momsdeklarationen i punkten ”Omsättning enligt 0-skattesats”.

Om en transport över EU-länders gränser anknyter till försäljningen till en konsumentkund, är din försäljning gemenskapsintern distansförsäljning av varor frånsett vissa undantag. Försäljningen beskattas i destinationslandet för varan och destinationslandets momssats tillämpas på den. I den här situationen kan du registrera dig som användare unionsordningen (OSS) i Finland.

Läs mer:

I din webbutik kan du sälja sådana varor till finländska köpare som du själv, efter att du har fått beställningen, köper av en tillverkare eller varuleverantör som finns utanför EU (t.ex. i Kina eller USA). Denna typ av dropshipping är inte bara försäljning utan också import av varor till EU-området. Köparen vet nödvändigtvis inte att varan kommer från ett land utanför EU. När varan levereras från ett land utanför EU till ett land inom EU ska varan alltid förtullas till fri omsättning. När varan förtullas i Finland ska importdeklarationen lämnas till Tullen. Mer information för företag: Hur lämnar jag en importdeklaration? (tulli.fi) och för privatpersoner Vem förtullar paket? (tulli.fi).

Om du använder importordningen

När du bedriver distansförsäljning och säjer sådana varor till konsumenter som importeras, och värdet på varuförsändelsen är högst 150 euro, kan du använda importordningen (IOSS) när du deklarerar dessa försäljningar och betalar momsen. När du registrerar din webbutik i importordningen får du ett momsnummer (IOSS-nummer) som börjar med IM.

När du använder importordningen tar du i samband med att du säljer varan ut en moms av din kund som motsvarar momssatsen i destinationslandet för varan. När köparen är i Finland, alltså när du importerar varorna till Finland, säljer du varorna för ett pris i vilket finsk moms ingår. Försäljningen är distansförsäljning av varor som importerats från områden utanför EU och sålunda ska du importordningen deklarera försäljningen och den moms som ska betalas för försäljningen. Försäljningen av varor är alltså momspliktig men importen är momsfri om du använder ditt gällande IOSS-nummer i importdeklarationen till Tullen. Mer information: IOSS-numret vid betalning av moms och förtullning (tulli.fi).

Observera att importordningen inte kan användas för punktskattepliktiga produkter, såsom alkoholprodukter, läskedrycker och tobaksprodukter.

Om du inte använder importordningen

Om du inte har registrerat dig i importordningen eller säljer varor vars försäljning inte kan deklareras i importordningen ska du betala moms för importen av varorna. I e-handel är importören i allmänhet den konsument som köper varan. Köparen ska då sköta deklarationerna som hänför sig till förtullningen och betala moms för importen i det EU-land där varor införs till EU-området. I Finland är det Tullen som på privatpersoners vägnar sköter momsbeskattningen av import i samband med förtullningen. Läs mer i anvisningen Vem förtullar paket? (tulli.fi).

När köparen är importören är försäljningen i din webbutik inte försäljning som momsbeskattas i Finland eller inom EU. Ange sådan försäljning i momsdeklarationen i punkten ”Omsättning enligt 0-skattesats”.

Läs mer:

När både varuleverantören och köparen finns utanför EU betalar du ingen moms för försäljningen i Finland. En sådan situation kan uppkomma till exempel när du säljer en vara från Kina till en kund i Norge eller Storbritannien.

Utred dina eventuella förpliktelser som hänför sig till momsbeskattningen i destinationslandet. Ange då försäljningen i den finska momsdeklarationen i punkten ”Omsättning enligt 0-skattesats”.

När köparen finns utanför EU-området och varuleverantören inom EU är det fråga om exportförsäljning. I regel är det varuleverantören som agerar som exportör eftersom varan i affärsverksamhet enligt dropshippingmodellen transporteras direkt från varuleverantören till köparen utanför EU. Om transporten av varan till köparen börjar i Finland sker exporten här. Exportören av varan ska lämna en exportdeklaration till Tullen. Läs mer om att fylla i exportdeklarationen (tulli.fi).

Exportförsäljningen är momsfri när villkoren för skattefrihet uppfylls. Om försäljningen för din varuleverantör uppfyller villkoren för momsfri exportförsäljning behöver du inte betala moms i Finland för försäljningen. Ange försäljningen till konsumenter i momsdeklarationen i punkten ”Omsättning enligt 0-skattesats”. Se till att du har den bevisning som behövs för att bekräfta exporten.

Om varorna transporteras utanför EU från ett annat EU-land ska du utreda skattebehandlingen av försäljningen i landet i fråga.

Mer information om export, villkoren för skattefrihet vid export och bevisningen som gäller export finns i Skatteförvaltningens anvisning Mervärdesbeskattningen i exporthandeln.

Du säljer varor via en dropshipping-plattform som någon annan upprätthåller

Du kan sälja produkter på nätet också på sådana marknadsplatser eller e-handelsplattformar som något annat företag upprätthåller. Om du säljer varor via sådana plattformar eller marknadsplatser anses du i momsbeskattningen ofta sälja varorna till upprätthållaren av e-handelsplattformen och då anses upprätthållaren sälja dem till köparen. Äganderätten till varorna överförs visserligen inte till den näringsidkare som upprätthåller plattformen eller marknadsplatsen.

I dessa situationer ska momsbeskattningen dock alltid utredas från fall till fall.

Läs mer om momsbeskattningen av försäljning via elektroniska marknadsplatser:

Åland

Landskapet Åland hör inte till Europeiska unionens mervärdesskatte- eller punktskatteområde. Åland hör dock till EU:s tullunion och tullområde. Läs mer om Ålands särställning:

Sidan har senast uppdaterats 11.1.2024