Förskottsskattebeloppet baserar sig på din uppskattning av företagsinkomsten
-
1
Ansök om förskottsskatt när du inleder företagsverksamheten
Då du startar ett nytt företag ska du uppskatta företagsverksamhetens inkomster och kostnader samt det eventuella resultatet av affärsverksamheten. Du betalar skatt i förskott enligt din uppskattning. Om du bedriver verksamhet i liten skala, kan företagsinkomsterna och -utgifterna beaktas i skattekortet för löneinkomst. Ändra då dina skattekortsuppgifter. Annars ska du ansöka om förskottsskatt.
-
2
Följ upp beloppet av företagsinkomsten och ansök om ändring av förskottsskatten vid behov
Förskottsskattebeloppet baserar sig på din uppskattning av den beskattningsbara inkomsten. Följ under årets lopp upp hur väl din uppskattning av inkomsten stämmer. Om det visar sig att företagets resultat avviker från uppskattningen lönar det sig att ansöka om ändring av förskottsskattebeloppet. Det kan man göra flera gånger om året. Obs! Ansök om ändring av förskottsskatten om den har fastställts till ett för stort belopp. Lämna inte skatten helt obetald och betala inte heller ett mindre skattebelopp än vad som fastställts i beslutet om förskottsskatt.
-
3
Betala förskottsskatt
När du har ansökt om förskottsskatt får du ett beslut om förskottsskatt. I beslutet finns uppgifterna om betalningsrater och förfallodagar samt anvisningar om betalning.
-
4
Om förskottsskatten har fastställts till ett för litet belopp
Om förskottsinnehållningen eller förskottsskatten som du betalat under skatteåret inte räcker till för att täcka skatteårets skatter måste du betala den återstående delen som kvarskatt i samband med den slutliga beskattningen. Om du vill betala den resterande delen redan tidigare, ska du ansöka om tilläggsförskott. Genom att betala tilläggsförskott kan du minska kvarskattebeloppet och räntan på den.