Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Försäkringspremiebeskattning

Försäkringspremieskattesatsen stiger från 24 procent till 25,5 procent från och med den 1 september 2024. Riksdagen har godkänt ändringen men lagen har ännu inte stadfästs. Den nya skattesatsen på 25,5 procent tillämpas på försäkringspremier för försäkringsperioder som inleds den 1 september 2024 och därefter. Läs mer: Riksdagen godkände en höjning av mervärdesskatten (eduskunta.fi)

Företag och personer som är skyldiga att betala försäkringspremieskatt ska registrera sig som försäkringspremieskattskyldiga. De ska också deklarera och betala försäkringspremieskatt på skattepliktiga försäkringspremier som betalats till dem enligt försäkringsavtal.

Vem är försäkringspremieskattskyldig?

I regel är de finska försäkringsbolag och andra försäkringsanstalter som bedriver försäkringsrörelse i Finland försäkringspremieskattskyldiga. Också utländska EES-försäkringsbolag är skattskyldiga i Finland om de bedriver verksamhet i Finland baserat på rätten att fritt tillhandahålla försäkringstjänster. Ett EES-försäkringsbolag ska lämna en etableringsanmälan till Finansinspektionen om bolaget fritt börjar tillhandahålla försäkringstjänster i Finland. Finansinspektionen tillhandahåller en förteckning över gränsöverskridande tjänster i fråga om EES-försäkringsbolag (finanssivalvonta.fi).

I vissa situationer kan försäkringstagaren, antingen en privatperson eller ett företag, vara försäkringspremieskattskyldig. Läs mer om när försäkringstagare är försäkringspremieskattskyldiga.

För vilka försäkringar ska skatten betalas?

I Finland ska försäkringspremieskatt betalas bland annat för olika egendoms-, avbrotts- och ansvarsförsäkringar.

Vilka försäkringar är skattefria? Läs mer i anvisningen Beskattning av försäkringspremier i Finland (kapitel 3).

Försäkringspremieskattesats och skattegrund

Skattesatsen för försäkringspremier är 24 procent till och med den 31 augusti 2024 och 25,5 procent från och med den 1 september 2024.

Skatten beräknas antingen på basis av de försäkringspremier som influtit eller betalats (4 § i lagen om skatt på vissa försäkringspremier). I skattegrunden räknas också exempelvis brandskyddsavgifter och trafikförsäkringspremier.

Försäkringsperioden avgör vilken skattesats som ska tillämpas. Den nya skattesatsen på 25,5 procent tillämpas på försäkringspremier för försäkringsperioder som börjar den 1 september 2024 eller därefter.

Exempel: Kunden har tecknat en försäkring vars försäkringsperiod är 1.8.2024–31.7.2025. Försäkringen betalas i fyra delar varav den första betalas i augusti 2024 och den fjärde, alltså sista, i maj 2025.

Eftersom försäkringsperioden har börjat före den 1 september 2024 tillämpas skattesatsen 24 procent på försäkringen. För försäkringspremien betalas 24 procent i skatt.

Exempel: Kunden har tecknat en försäkring vars försäkringsperiod är 1.9.2024–31.8.2025. Försäkringen betalas i fyra delar varav den första delen betalas i september 2024 och den fjärde, alltså sista, i juni 2025.

Eftersom försäkringsperioden börjar den 1 september 2024 tillämpas skattesatsen 25,5 procent på försäkringen.

Registrera dig som försäkringspremieskattskyldig på ytj.fi

Anmälningar som anknyter till registret över försäkringspremieskattskyldiga ska lämnas till företags- och organisationsdatasystemet. Du kan registrera dig som försäkringspremieskattskyldig, anmäla ändringar i registreringsuppgifterna eller avsluta registreringen med företags- och organisationsdatasystemets blanketter Y1–Y6. Läs mer om anmälningarna (ytj.fi).

Deklarera och betala försäkringspremieskatten i MinSkatt

Deklarera försäkringspremieskatten månatligen MinSkatt genom att på fliken Egna skatteslag i punkten Försäkringspremieskatt klicka på länken Lämna en försäkringspremieskattedeklaration. I MinSkatt kan du också betala försäkringspremieskatten.

Deklarationen av försäkringspremieskatten ändras inte även om skatteprocenten stiger. Räkna ihop skatterna enligt 24 och 25,5 procent och deklarera det sammanlagda beloppet av försäkringspremieskatterna i försäkringspremieskattedeklarationen.

Skatteperioden för försäkringspremieskatten är alltid en kalendermånad. Deklarera och betala försäkringspremieskatten för kalendermånaden senast den 12 dagen i den månad som följer efter kalendermånaden (till exempel premierna för juni den 12 juli). Om den 12 dagen är en lördag eller helgdag räcker det att deklarationen är framme och skatten betalad den följande vardagen. Läs mera om betalning av skatten.

Lämna försäkringspremieskattedeklarationen för varje skatteperiod även om du inte har bedrivit någon försäkringspremieskattepliktig verksamhet under skatteperioden i Finland. Om verksamheten är säsongbetonad eller avbryts för flera månader, kan du lämna försäkringspremieskattedeklarationen redan på förhand. Välj då i försäkringspremieskattedeklarationen punkten ”Ingen verksamhet under skatteperioden”. Du kan lämna en sådan deklaration för den innevarande skatteperioden och de följande 6 månaderna.

Pappersblanketten kan användas i undantagsfall, till exempel om det inte är möjligt att deklarera elektroniskt på grund av ett tekniskt fel.

Lämna uppgifterna på skattedeklarationen av skatter på eget initiativ (4001r) i punkten Uppgifter om andra skatter som betalas på eget initiativ (skattekod 16). Sammanslå inte uppgifterna för olika skatteperioder i samma deklaration, utan lämna alltid uppgifterna för varje månad på sin egen blankett.

Skatteperioden för försäkringspremieskatten är alltid en kalendermånad. Anteckna skatteperiodens nummer enligt följande:

  • Ange månadens nummer (1–12) som skatteperiod. Ange dessutom året för skatteperioden med fyra siffror. Exempel: Om du deklarerar uppgifter för mars 2022, ska du anteckna 3 som skatteperiod och 2022 som år.
  • Om det inte förekommit någon försäkringspremieskattepliktig verksamhet under skatteperioden ska du anteckna noll i punkten Skatt att betala.

Så här korrigeras deklaration

Om du upptäcker ett fel i försäkringspremieskattedeklarationen ska du rätta felet utan dröjsmål. Korrigera felet genom att lämna en ersättande skattedeklaration för den skatteperiod som de felaktiga uppgifterna gäller.

Den ersättande deklarationen ersätter hela den tidigare deklarationen. Därför ska du utöver de korrigerade uppgifterna också på nytt lämna de uppgifter som redan varit korrekta. Du kan använda uppgifterna i den tidigare deklarationen som grund.

Kom också ihåg att betala den skatt som saknas om du ursprungligen har deklarerat för lite skatt att betala.

Om du behöver mer anvisningar

I frågor som gäller försäkringspremiebeskattningen kan du skicka e-post (vakuutusmaksuvero(a)vero.fi).

Sidan har senast uppdaterats 28.6.2024