Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

CESOP-anmälan

Från och med den 1 januari 2024 har betaltjänstleverantörer inom EU en ny skyldighet att lämna uppgifter som gäller gränsöverskridande betalningstransaktioner. Till exempel banker och kreditinstitut är betaltjänstleverantörer. Syftet med skyldigheten att lämna uppgifter är att minska momsbedrägerier i internationell e-handel samt att trygga en rättvis konkurrens mellan företag. Skyldigheten att lämna uppgifter grundar sig på en ändring i EU:s betalningsdatadirektiv (EU 2020/284).

Betaltjänstleverantörerna ska bevara uppgifter om gränsöverskridande betalningar och lämna dem till Skatteförvaltningen kvartalsvis. Skatteförvaltningen skickar uppgifterna till ett centralregister (Central Electronic System of Payments, CESOP) som EU-kommissionen upprätthåller. I registret samlas de uppgifter om gränsöverskridande betalningstransaktionen som samlats av betaltjänstleverantörer i medlemsstaterna. Uppgifter om betalningstransaktioner kan utnyttjas i skattekontrollen.

Med betaltjänstleverantör avses ett betalningsinstitut eller kreditinstitut som i regel har beviljats en koncession för sin verksamhet. Till dessa hör exempelvis banker. Med betaltjänstleverantör avses även utgivare av elektroniska pengar och postföretag som är skyldiga att tillhandahålla samhällsomfattande tjänster.

Med betaltjänst avses till exempel en girering, direktdebitering, kortbaserad betalningstransaktion med bank- eller kreditkort, penningförmedling och elektroniska plånbokstjänster.

Med betalning avses en åtgärd där medel överförs, tas ut eller ställs till förfogande eller en penningförmedlingstjänst där medel mottagna från betalaren överförs direkt till betalningsmottagaren.

Skyldigheter att lämna uppgifter gäller gränsöverskridande betalningar, det vill säga betalningar där betalaren befinner sig i ett EU-land och betalningsmottagaren antingen i en annan EU-stat eller utanför EU. Betalarens och betalningsmottagarens plats identifieras utifrån IBAN-kontonumret eller någon annan motsvarande identifierare.

Anmälan och lagring av uppgifter

Betaltjänstleverantörer ska lämna uppgifter i fråga om betaltjänster som de tillhandahåller i Finland. Uppgifterna ska lagras i elektroniskt format i tre år efter det år då betalningen daterats.

Om betalningsmottagarens betaltjänstleverantör befinner sig inom EU-området är hen anmälningsskyldig för betalningen. Om betalningsmottagarens betaltjänstleverantör befinner sig utanför EU är det betalarens betaltjänstleverantör som är anmälningsskyldig.

Betaltjänstleverantörer ska anmäla och lagra till exempel följande uppgifter om betalningstransaktioner:

  • betalningsmottagarens namn eller firmanamn
  • betalningsmottagarens IBAN-kontonummer eller någon annan identifikationskod
  • BIC-kod som identifierar den betaltjänstleverantör som agerar på betalningsmottagarens vägnar
  • uppgifter om betalningarna, såsom beloppet av och tidpunkten för betalningen

Dessutom ska betaltjänstleverantören ange BIC-koden eller någon annan identifierare som entydigt identifierar betaltjänstleverantören, till exempel sitt FO-nummer. Exempelvis om banker som ingår i ett konsortium använder endast en gemensam BIC-kod, ska identifieringen göras med någon annan identifierare.

Läs mer om FO-nummer och om att ansöka om det på ytj.fi.

Hur ska uppgifterna anmälas?

Uppgifterna ska lämnas i tjänsten Ilmoitin.fi eller via gränssnittet som en fil enligt CESOP XML-schemat.

I produktionsmiljön i tjänsten Ilmoitin.fi är det möjlig att skicka uppgifter från och med den 1 april 2024. Testmiljön i tjänsten Ilmoitin.fi har öppnats och det är möjligt att testa strukturer, element, ilmoitin.fi-kontroller och att skicka uppgifter.

För att skicka in material krävs en elektronisk identifiering. Läs mer om identifieringen. För att lämna uppgifter via ett gränssnittet behöver betaltjänstleverantören även ett certifikat. Läs mer om att ansöka om certifikat.

När anmälan har lämnats får betaltjänstleverantören respons om huruvida anmälan har uppfyllt kraven. Om anmälan har varit bristfällig ska uppgifterna lämnas på nytt. I responsen anges till vilka delar anmälan ska korrigeras. När det gäller korrigeringar kan Skatteförvaltningen också ta direkt kontakt med betaltjänstleverantören.

Läs mera om anmälan i den tekniska tillämpningsanvisningen.

När ska uppgifterna anmälas?

Anmälan om gränsöverskridande betalningar ska lämnas kvartalsvis. Anmälan ska lämnas inom en månad från utgången av föregående kvartal. Tidsfristen för att lämna anmälan kan inte förlängas. De fastställda datumen är följande:

januari–mars: senast 30.4

april–juni: senast 31.7

juli–september: senast 31.10

oktober–december: senast 31.1

Uppgifter ska lämnas endast om samma betalningsmottagare i Finland har över 25 gränsöverskridande betalningar under ett kalenderårskvartal.

Läs mer i en anvisning till betaltjänstleverantörer som kommissionen publicerat: Riktlinjer för rapportering av betalningsuppgifter från betaltjänstleverantörer och överföring till det centrala elektroniska systemet för betalningsinformation (CESOP) (europa.eu)

Försummelseavgift

Om en betaltjänstleverantör försummar sin skyldighet att lämna uppgifter kan följden vara en försummelseavgift för utomstående uppgiftslämnare. Om anmälan inte alls lämnas eller om betaltjänstleverantören i övrigt försummar sin skyldighet att lämna uppgifter, kan denne påföras en försummelseavgift. Avgiften fastställs utifrån hur allvarlig försummelsen är och kan vara högst 15 000 euro.

Dessutom kan en försummelseavgift påföras för försummelsen av att lagra uppgifter.

Läs mer: Försummelseavgift för utomstående uppgiftslämnare om gränsöverskridande betalningar som betaltjänstleverantörer anmäler

Testning

Testning i testi.ilmoitin.fi eller i testgränssnittet ApitamoPKI är hela tiden möjlig. De skickade CESOP-rapporterna inte hamnar i Skatteförvaltningens system för behandling, eftersom rapporterna inte innehåller uppgifterna PSPId eller PSPName. CESOP-rapporterna överförs inte heller till CESOP varför du inte får valideringsmeddelanden om dem. I testmiljön för tjänsten Ilmoitin.fi kan du ändå med funktionerna kontroll och sändande av material säkerställa att det använda programmet skapar sådana CESOP-rapporter som har rätt format för tjänsten Ilmoitin.fi.

Frågor?

Vid behov kan du be om mera information per e-post:

 cesop(a)vero.fi

 

Sidan har senast uppdaterats 7.5.2024