Metsätalouden veroilmoitus 2C
Anna metsätalouden veroilmoitus, jos sinulla on ollut kalenterivuoden aikana metsätalouden tuloja, vähennettäviä menoja tai metsävähennyksestä ja varauksista ilmoitettavia seurantatietoja. Jos sinulla ei ole ilmoitettavaa, metsätalouden veroilmoitusta ei tarvitse antaa.
Jos olet ottanut käyttöösi sähköisen viranomaisasioinnin eli Suomi.fi-viestit, kirje veroilmoituksen antamisesta tulee vain OmaVeroon. Saat siitä tiedon sähköpostiisi.
Veroilmoituksen voi antaa OmaVerossa 14.1.2025 alkaen.
Paperilomake 2C (Palautusosoite on lomakkeen etusivulla)
Verotusyhtymä tai kuolinpesä voi antaa veroilmoituksen OmaVerossa vain, jos sillä on Suomi.fi-valtuudet. Lue lisää verotusyhtymän tai kuolinpesän veroilmoituksesta.
Arvonlisäverotuksen muutoksia
Yleinen arvonlisäverokanta nousi 25,5 prosenttiin 1.9.2024. Alv-velvollisuuden raja nousi 20 000 euroon 1.1.2025. Lue lisää muutoksista.
Veroilmoitusten määräpäivät 2025
1. Metsätalouden veroilmoitus
Anna metsätalouden veroilmoitus (lomake 2C) viimeistään 28.2.2025.
- Jos harjoitat myös maataloutta tai elinkeinotoimintaa, anna veroilmoitukset metsätaloudesta, maataloudesta ja elinkeinotoiminnasta viimeistään 1.4.2025.
- Jos olet rajoitetusti verovelvollinen (asut pysyvästi ulkomailla), anna metsätalouden veroilmoitus viimeistään 29.4.2025.
Emme lähetä tammikuussa 2025 tyhjää veroilmoituslomaketta postitse metsätalouden harjoittajille. Poikkeuksena tästä ovat kuolinpesät ja verotusyhtymät, jotka saavat lomakkeen edelleen postitse. Katso ohjeet paperi-ilmoittajalle.
Huomaa, että veroilmoituksen täytyy olla perillä Verohallinnossa viimeistään määräpäivänä. Veroilmoituksen myöhästymisestä seuraa myöhästymismaksu. Jos veroilmoitusta ei anneta lainkaan tai se annetaan puutteellisena, seurauksena voi olla veronkorotus.
Metsätalouden veroilmoitusta ei tarvitse antaa, jos sinulla ei ole ollut vuoden aikana metsätalouden tuloja, vähennettäviä menoja tai metsävähennyksestä ja varauksista ilmoitettavia seurantatietoja.
2. arvonlisäveroilmoitus
Arvonlisäveroilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse antaa, jos sinulla ei ole verovuodelta ilmoitettavaa (esim. puun myyntejä tai vähennettäviä arvonlisäveroja). Edellytyksenä on, että verokautesi on kalenterivuosi etkä harjoita muuta arvonlisäverollista toimintaa, kuten maataloutta tai elinkeinotoimintaa.
3. esitäytetty veroilmoitus henkilökohtaisista tuloistasi
Jos harjoitat pelkkää metsätaloutta, saat esitäytetyn veroilmoituksen henkilökohtaisista tuloistasi maalis-huhtikuussa 2025. Jos korjaat veroilmoitusta, määräpäivä on joko 15.4., 22.4. tai 29.4. Päivän näet esitäytetystä veroilmoituksestasi ja OmaVerosta.
Jos harjoitat myös maataloutta tai elinkeinotoimintaa, esitäytetty veroilmoitus henkilökohtaisista tuloistasi näkyy OmaVerossa jo 27.–28.2.2.2025 ja saat sen postitse maaliskuun alussa. Jos korjaat veroilmoitusta, määräpäivä on 1.4.2025.
4. kiinteistötiedot
Tarkista kiinteistöverotuspäätöksen tiedot ja tee korjaukset viimeistään 15.4.2025.
Saat kiinteistöverotuspäätöksen maaliskuussa 2025. Lue lisää kiinteistöverosta
Uutta 2025 – puun myyntitulot, julkiset tuet, hirvivahinkokorvaukset ja vakuutuskorvaukset näkyvät OmaVerossa
Keväällä 2025 OmaVerossa näkyvät puun myyntitulot, julkiset tuet, julkisten tukien palautukset, hirvivahinkokorvaukset sekä metsätalouden vakuutuskorvaukset. Voit siirtää tiedot veroilmoitukseesi OmaVerossa olevalla painikkeella. Tiedot eivät siis siirry automaattisesti verotuslaskentaan. Tiedot näkyvät vain OmaVerossa.
Saamme tiedot maksajien antamista vuosi-ilmoituksista. Tietoja tulee OmaVeroon vähitellen sen jälkeen, kun maa- ja metsätalouden sekä elinkeinotoiminnan veroilmoitukset avautuvat täydennettäväksi 14.1.2025. Tiedot näkyvät OmaVerossa viimeistään 3.2.2025, koska maksajien pitää antaa vuosi-ilmoituksensa tammikuun loppuun mennessä.
OmaVerossa näkyvät entiseen tapaan myös esimerkiksi edellisenä vuonna vahvistetut menojäännökset, varaukset ja metsävähennyksen tiedot. Tämä helpottaa veroilmoituksen antamista.
Metsätalouden veroilmoituksen voit antaa vaihtoehtoisesti
- tiedostona Ilmoitin.fi:ssä
- taloushallinnon ohjelmiston tai metsäyhtiön palvelun kautta, jos siitä on yhteys eli rajapinta Verohallintoon.
- paperilomakkeella. Lomakkeen ja palautuskuoren saat tarvittaessa pyytämällä ne puhelimitse.
Muuta huomioitavaa metsänomistajalle
Ilmoita metsätalouden luovutusvoitot lomakkeella 9
Ilmoita metsäkiinteistön sekä metsätalouden koneiden ja laitteiden myynnit esitäytetyssä veroilmoituksessa OmaVerossa tai lomakkeella 9 (Laskelma luovutusvoitosta tai -tappiosta). Ilmoita jokainen myynti erikseen. Lisätietoa metsätalouden luovutusvoitoista.
Mikä on verovuosi?
Verotus toimitetaan verovuodelta. Metsätalouden harjoittajan verovuosi on aina kalenterivuosi.
Metsätalouden harjoittajan verovuoden tulot ja menot määräytyvät niin sanotun kassaperiaatteen eli maksuhetken mukaan. Kassaperiaatteen mukaan tulot kuuluvat sille kalenterivuodelle, jolloin ne ovat olleet nostettavissa ja menot sille kalenterivuodelle, jonka aikana ne on maksettu.
Lisäaikaa veroilmoituksen palauttamiseen
Voit hakea lisäaikaa veroilmoituksesi palauttamiseen, jos sinulla on siihen erityisiä syitä. Toimita hakemus Verohallintoon ennen veroilmoituksesi määräpäivää.
Lisäaikaa voit hakea
- OmaVerossa (välilehti Veroasiat – Hakemukset – Lisäaika veroilmoituksen antamiseen)
- paperilomakkeella.
Usein kysyttyä
Maa- tai metsätilalta myydystä maa-aineksesta saatua tuloa ei ilmoiteta maatalouden eikä metsätalouden veroilmoituksella. Ilmoita se muuna pääomatulona esitäytetyn veroilmoituksen yhteydessä.
Ilmoita tiedot OmaVerossa tai lomakkeella 50B (Pääomatulot ja niistä tehtävät vähennykset) kohdassa "3 Pääomatuloa olevat eläkkeet ja PS-sopimuksen mukaiset suoritukset sekä muut pääomatulot". Ilmoita vastaavasti myyntituloihin kohdistuvat vähennykset kohdassa "Muut pääomatulojen tulonhankkimismenot".
Maatalous- ja metsäyhtymät
Maatalousyhtymä ja metsäyhtymä ilmoittavat maa-aineksen myyntitulot ja niihin kohdistuvat kulut yhtymän maatalouden veroilmoituksella 2Y. Yhtymä ilmoittaa tiedot
- OmaVerossa lomakkeen 2Y vaiheessa Varallisuuslaskelma, kohdassa Pääomatulona verotettavat muut tulot.
- paperilomakkeen 2Y kohdassa 9 Kokonaan pääomatulona verotettavat muut tulot ja maa-ainesten myyntituloon kohdistuvat tulonhankkimismenot.
Tämä ei kuitenkaan koske kiinteistöyhtymää, jonka kiinteistöllä ei ole maatalousmaata eikä metsää. Kiinteistöyhtymän osakkaat ilmoittavat osuutensa maa-ainestuloista ja niihin kohdistuvista menoista oman esitäytetyn veroilmoituksensa yhteydessä OmaVerossa tai lomakkeella 50B.
Pellon vuokratulo vuodelta 2024 on maatalouden tuloa. Jos omistat peltoa ja olet antanut sen vuokralle, sinun täytyy ilmoittaa vuokratulo maatalouden veroilmoituksessa.
Jos pellon omistaa esimerkiksi Y-tunnuksellinen kuolinpesä tai yhtymä, anna maatalouden veroilmoitus niiden nimissä. Tässä tapauksessa tarvitset sähköistä asiointia varten Suomi.fi-valtuuden.
Pitääkö pellon vuokrauksesta antaa arvonlisäveroilmoitus?
Ohjevideo: Näin ilmoitat pellon vuokratulot OmaVerossa
Näin löydät maatalouden veroilmoituksen
-
Olet välilehdellä Omat verolajit. Etsi osio Henkilön tulovero.
Valitse kohdasta Verovuosi 2024 linkki Tee maatalouden veroilmoitus.
-
Huom. henkilöasiakas: Jos sivulla ei ole linkkiä suoraan maatalouden veroilmoitukseen, valitse kohdasta Verovuosi 2024 linkki Veroilmoitukset ja verotustiedot.
-
Varmista, että oikea vuosi on valittuna. Valitse sen jälkeen linkki Maatalouden veroilmoitus.
Näin ilmoitat pellon vuokratulon veroilmoituksessa
-
Veroilmoituksessa on 5 vaihetta. Näet ne vaihepolusta, joka on sivun yläosassa.
Taustatiedot
Tarkista, että tietosi ovat oikein.
-
Tulot
Valitse kohta Ilmoitan tietoja Tulot-vaiheessa. Vieritä sen jälkeen sivua alaspäin.
-
Etsi kohta Arvonlisäverottomat tuet ja korvaukset ja muut arvonlisäverottomat tulot (mm. pellon vuokratulot). Valitse tässä kohdassa Kyllä.
Merkitse pellon vuokratulo kohtaan Muut arvonlisäverottomat tulot.
-
Menot ja varaukset
Jos sinulla on maatalouden menoja, ilmoita tiedot tässä vaiheessa. Valitse oikeassa kohdassa Kyllä ja ilmoita tiedot.
Jos sinulla ei ole maatalouden menoja, valitse En ilmoita tietoja Menot ja varaukset -vaiheessa.
-
Varallisuuslaskelma
Tässä vaiheessa voit tarkistaa, että varallisuuslaskelman tiedot ovat oikein.
-
Esikatsele ja lähetä
Tarkista tiedot. Tarvittaessa pääset korjaamaan tietoja Muokkaa-linkeistä.
Kun kaikki tiedot ovat oikein, Lähetä veroilmoitus.
Maatalous- ja metsämaan vuokratulojen verotus muuttuu verovuodesta 2025 alkaen. Jatkossa näitä vuokratuloja ei enää veroteta maatalouden tulona vaan henkilökohtaisena pääomatulona. Vuokratulot vuodelta 2024 ilmoitetaan ensi keväänä vielä entiseen tapaan maatalouden veroilmoituksella. Lue lisää muutoksesta.
Pitää, jos olet hakeutunut siitä arvonlisäverovelvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttajana.
- Lue lisää ohjeesta Maatalousmaan vuokrauksen verotus
- Katso ohjeet arvonlisäveron ilmoittamiseen ja maksamiseen
Jos et ole hakeutunut pellon vuokrauksesta arvonlisäverovelvolliseksi, vuokraus on arvonlisäverotonta. Silloin kun sinulla on pelkästään metsätaloutta ja arvonlisäverotonta pellon vuokrausta, arvonlisäveroilmoitusta ei tarvitse antaa, jos sinulla ei ole kyseisenä vuonna puun myyntiä tai muuta ilmoitettavaa.
Jos et ole hakeutunut arvonlisäverovelvolliseksi pellon vuokraamisesta, et voi myöskään vähentää siihen kohdistuvien hankintojen arvonlisäveroja.
Ilmoita pellon vuokra maatalouden tulona tuloveroilmoituksella 2 tai 2Y (yhtymät).