Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Ennakkovero vuokratuloista tai myyntivoitoista

Ennakkovero on vero, jota maksetaan etukäteen esimerkiksi vuokratuloista, omaisuudesta saaduista luovutusvoitoista ja ulkomailta saaduista tuloista (kuten eläkkeistä). Ennakkoveroa pitää maksaa, jos veroa ei pidätetä suoraan tuloista. Ennakkovero on siis eri asia kuin vero, jonka maksat verokorttiisi merkityn veroprosentin mukaisesti esimerkiksi palkkatuloista.

Voit hakea ennakkoveroa, ennakkoveroon muutosta tai ennakkoveron poistoa verovuoden aikana. Verovuoden joulukuusta aina verotuksesi päättymiseen asti voit hakea ja maksaa lisäennakkoa.

Pienin maksettava ennakkovero on 170 euroa. Tätä pienemmistä summista verot maksetaan lopullisen verotuksen yhteydessä.

Ennakkoveron eräpäivä on kuukauden 23. päivä. Jos se ei ole pankkipäivä, eräpäivä on seuraava arkipäivä.

Ohjeita eri tilanteisiin

Voit hakea ennakkoveroa, muutosta ennakkoveroon tai ennakkoveron poistoa verotuksesi päättymiseen asti. Ennakkoveron erät ovat voimassa, kunnes saat uuden päätöksen. Jos et ole saanut uutta päätöstä eräpäivään mennessä, maksa ennakkovero aiemman päätöksen mukaisesti. 

Voit myös muuttaa ennakkoveron maksueriä OmaVerossa 27.11.2023 alkaen, kun olet saanut päätöksen vuoden 2024 ennakkoverosta. Jos esimerkiksi maksuerät on jaettu vain joillekin kuukausille mutta haluat maksaa ennakkoveroa tasaisesti joka kuukausi, voit muuttaa eriä itse. Valinta on voimassa toistaiseksi, eli jatkossa mahdollisen ennakkoveron erät jaetaan tasaisesti kaikille kuukausille. 

Siirry OmaVeroon

Ohje: Näin haet tai muutat ennakkoveroa OmaVerossa

Voit myös käyttää paperilomaketta:

Lue tarvittaessa lisäohjeet, jos saat näitä tuloja:

Ennakkoveroa pitää maksaa myös yritystulosta. Lue lisää yritystoiminnan ennakkoverosta

Jos maksoit liian vähän veroa, voit täydentää veroa lisäennakolla

Jos olet maksanut liian vähän veroa vuodelle 2023, voit täydentää veroja lisäennakolla.

Lue ohje: Näin täydennät veron määrää lisäennakolla

Jos lisäennakon eräpäivä on tammikuussa, ei verolle lasketa huojennettua viivästyskorkoa. Kun maksat lisäennakkoa riittävästi, sinun ei tarvitse maksaa jäännösveroa. 

Esimerkki: Olet myynyt osakkeita 15.11.2023. Saat myynnistä voittoa 2 000 euroa, ja haluat maksaa myynnistä syntyvän veron heti. Voit maksaa veron hakemalla lisäennakkoa 7.12.2023 alkaen. Kun lisäennakon eräpäivä on tammikuussa ja maksat veron eräpäivään mennessä, verolle ei lasketa viivästysseuraamuksia.

Jos veron eräpäivä on vasta tammikuun jälkeen tai maksat puuttuvan osan jäännösverona, joudut maksamaan lisäksi huojennettua viivästyskorkoa.

Lisätietoa

Usein kysyttyä

Et voi. Jos eräpäivä on helmikuussa, helmikuun päiviltä maksat huojennettua viivästyskorkoa. Lue lisää huojennetusta viivästyskorosta.
Sivu on viimeksi päivitetty 27.11.2023