Veronpalautus

Tämä ohje koskee sekä henkilöasiakkaita että yritys- ja yhteisöasiakkaita. 

Paljonko saan veronpalautusta?

Voit katsoa veronpalautuksen määrän OmaVerosta tai postitse lähetetystä verotuspäätöksestä.

Katso määrä OmaVerosta

Huomaathan, että jos veronpalautustasi on käytetty maksamattomiin veroihin, mahdollinen muutos ei näy OmaVeron etusivulla ilmoitetussa veronpalautuksen määrässä. Voit tarkistaa tiedot veronpalautuksen käytöstä "Suoritetut maksut ja palautukset" -välilehdeltä.

Katso ohjeet:

Milloin veronpalautus maksetaan?

Saat verovuoden 2017 veronpalautuksen tilillesi 11.12.2018, jos olet henkilöasiakas, liikkeen- tai ammatinharjoittaja, maatalousyrittäjä tai metsänomistaja. Samana päivänä veronpalautuksen saavat myös avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön yhtiömiehet.

Yhteisöillä ja yhteisetuuksilla eli osakeyhtiöillä, osuuskunnilla, yhdistyksillä ja säätiöillä on omat veronpalautuspäivänsä. Yhteisöjen veronpalautukset maksetaan pankkitileille yhteisön verotuksen päättymiskuukautta seuraavan toisen kuukauden 5. päivänä. Jos päivä ei ole arkipäivä, veronpalautus maksetaan seuraavana mahdollisena arkipäivänä. Lue lisää yhteisöjen verotuksen päättymisestä

Mille tilille veronpalautus maksetaan?

Veronpalautus maksetaan ilmoittamallesi pankkitilille. Tarkista tilinumero OmaVerosta, esitäytetystä veroilmoituksesta tai verotuspäätöksestä. Ilmoita tarvittaessa uusi tai muuttunut tilinumerosi. Tilinumeroa ei voi ilmoittaa puhelimitse.

Katso ohje: Näin ilmoitat tilinumeron OmaVerossa

Lue lisää tilinumeron muuttamisesta

Miksi en saanut veronpalautusta tililleni?

Esimerkkejä tilanteista, joissa et saa veronpalautusta tilillesi:

 • Ilmoittamasi tilinumero on väärä, esimerkiksi suljetun tilin numero.
 • Et ole ilmoittanut tilinumeroa ollenkaan.
 • Olemme käyttäneet palautusta maksamattomiin veroihin tai verovelkoihisi.
 • Ulosottoviranomainen on käyttänyt veronpalautuksen ulosotossa olevien velkojen maksuun.
 • Veronpalautus on ollut alle 5 euroa (oma-aloitteisten verojen palautusraja on 20 euroa).
 • Olet ilmoittanut jonkun muun kuin oman tilinumerosi, esimerkiksi pikalainayrityksen tilinumeron.
 • Veroilmoituksia on jäänyt antamatta (esim. arvonlisäveroilmoitus) tai niissä on olennaisia puutteita.

Miten saan veronpalautuksen, jos tilinumeroa ei ole ilmoitettu tai tilini on lopetettu?

Jos et ole ilmoittanut uutta tilinumeroasi ja veronpalautus on maksettu lopetetulle tilillesi, veronpalautus palautuu Verohallintoon. Saat postitse tilinumerotiedustelun palautuneesta palautuksesta. Kun ilmoitat uuden tilinumerosi OmaVerossa, palautus maksetaan tilillesi noin viikon kuluessa.

Jos et ole ilmoittanut tilinumeroasi Verohallinnolle, Verohallinto maksaa veronpalautuksen maksuosoituksena eli rahalähetyksenä OP:n välityksellä 19.12.2018 alkaen. Yhteisöillä ja yhteisetuuksilla on omat veronpalautuspäivänsä.

Saat OP:sta ilmoituksen maksuosoituksesta siihen osoitteeseen, joka on Verohallinnon tiedossa. Osoitteen on oltava Suomessa, jotta maksuosoituksen voi saada. Kun olet saanut ilmoituksen, voit lunastaa veronpalautuksen OP Ryhmän osuuspankin kassapalveluita tarjoavasta konttorista Suomessa 28 päivän kuluessa ilmoituksen päiväyksestä. Tarkemmat ohjeet ovat pankin lähettämässä ilmoituksessa. Ilmoitus on hyvä olla mukana, kun lunastat veronpalautuksesi.

Jos et lunasta maksuosoitusta 28 päivän kuluessa, raha palautuu Verohallintoon. Saat postitse tilinumerotiedustelun. Kun olet ilmoittanut tilinumerosi OmaVerossa, saat palautuksen tilillesi noin viikon kuluessa.

Huomaa! Pankkitilille maksettu veronpalautus on käytössäsi huomattavasti aikaisemmin kuin maksuosoituksena maksettu palautus.

Maksuosoituksen lunastaminen on maksullista

Osuuspankit perivät maksuosoituksen lunastuksesta palveluhinnastonsa mukaisen maksun. Koska lunastus on maksullinen, emme maksa alle 15 euron palautuksia maksuosoituksina muutoin kuin asiakkaan pyynnöstä.

Veronpalautuksille maksetaan korkoa

Verohallinto maksaa veronpalautuksille palautuskorkoa. Henkilöasiakkaiden verovuoden 2017 veronpalautuksille maksetaan korkoa 1.2.-30.11.2018 väliseltä ajalta.

Yhteisöasiakkaiden veronpalautuksille maksetaan korkoa tilikauden päättymistä seuraavan toisen kuukauden alusta alkaen siihen päivään saakka, jona palautettava määrä veloitetaan Verohallinnon tililtä tai käytetään verojen maksuksi. Jos yhteisö on maksanut veron verovuoden päättymistä seuraavan kuukauden jälkeen, koron laskeminen aloitetaan maksupäivää seuraavasta päivästä alkaen.

Vuonna 2018 veronpalautuksen korko on 0,5 %.

Oma-aloitteisille veroille maksetaan 0,5 % hyvityskorkoa.

Ennakkoveron tai lisäennakon palautukselle ei makseta palautuskorkoa. Nämä verot voidaan palauttaa noin viikon kuluttua siitä, kun Verohallinto on selvittänyt palautuksen edellytykset.

Muita veronpalautuksia

Verohallinto maksaa myös muita veronpalautuksia, esimerkiksi verotukseen tehdyn muutoksenhaun tai oikaisun perusteella.

Muutoksesta lähetetään asiakkaalle päätös, jossa ilmoitetaan palautettava määrä. Palautus maksetaan yleensä viikon kuluessa palautuspäätöksen päivämäärästä asiakkaan ilmoittamalle pankkitilille.

Usein kysyttyä

Verohallinto ei voi maksaa veronpalautusta tilillesi silloin, jos veronpalautuksesi on siirtynyt pankkiin lunastettavaksi maksuosoituksena. Ota tarvittaessa yhteyttä OP ryhmän osuuspankin konttoriin.

Jos jätät veronpalautuksen lunastamatta maksuosoituksena, pankki palauttaa veronpalautuksen takaisin Verohallintoon. Maksuosoituksen lunastusaika on 28 päivää saamasi ilmoituksen päiväyksestä. Tämän jälkeen maksamme veronpalautuksen tilillesi heti, kun olet ilmoittanut meille tilinumerosi.

Vuonna 2019 verotus päättyy asiakaskohtaisesti verotuspäätökseen merkittynä päivänä. Veronpalautuksen maksupäivä ja jäännösveron eräpäivä määräytyvät verotuksen päättymispäivän mukaisesti. Verotus voi päättyä aiempaa huomattavasti aikaisemmin ja samalla myös mahdollisen veronpalautuksen maksupäivä aikaistuu. Valtaosalle henkilöasiakkaista veronpalautukset maksetaan jatkossa jo elokuussa. Veronpalautuksen määrän näet sinulle lähetettävästä verotuspäätöksestä tai OmaVerosta.

Veronpalautuksen maksupäivään vaikuttaa:

 • oman verotuksesi päättymispäivä
 • veroilmoitukseen tekemäsi muutokset
 • muutokset, jotka puolisosi tekee omaan veroilmoitukseensa.

Veronpalautuksesi on käytetty 12.11. erääntyneille oma-aloitteisille veroille, kuten arvonlisäverolle tai työnantajasuorituksille, koska samana päivänä maksetun maksun tiedot eivät kirjaudu Verohallinnolle samana päivänä. Veronkantolain mukaan palautusta tulee käyttää verovelvoitteen suoritukseksi.

Ylimääräiseksi jäänyt oma-aloitteisen veron maksusi joko palautetaan sinulle automaattisesti tai se jää odottamaan tulevia erääntyviä veroja. Palautuksen ajankohta riippuu OmaVerossa asettamastasi palautusajankohdasta ja -rajasta.

Voit hakea oma-aloitteisen veron maksuasi takaisin OmaVerossa valitsemalla Toiminnot-kohdasta "Palautuksen hakeminen, oma-aloitteiset verot". Tällöin maksu palautetaan sinulle noin viikon kuluessa, ellei sinulla ole muita maksamattomia veroja.

Jos et ole hakenut oma-aloitteisen veron maksuasi takaisin OmaVerossa, on maksusi jäänyt odottamaan tulevia verovelvotteita. Joulukuun 12. päivä on jälleen ollut oma-aloitteisen veron eräpäivä, jolloin 12.11. maksamasi, odottelemassa ollut oma maksusi on käytetty 12.12. erääntyneelle verolle. Jos maksoit 12. joulukuuta oma-aloitteista veroa ja velvoite olikin jo maksettu, jää uusi maksusi jälleen odottelemaan tulevia velvotteita. Voit myös pyytää oman maksusi takaisin OmaVerossa. 

Veronpalautustasi on käytetty kirjeessä mainittujen verojen lisäksi vielä muillekin maksamattomille veroille, kuten esimerkiksi arvonlisä-, perintö- tai lahjaverolle. Näistä veroista ei ole mainintaa saamassasi kirjeessä, jossa on kerrottu näiden osalta ainoastaan veronpalautuksen käytetty määrä. Saat 21.11. jälkeen uuden kirjeen, jossa kerrotaan, mihin muihin veroihin veronpalautustasi on käytetty. Voit myös tarkistaa OmaVerosta (vero.fi/omavero) tiedot veronpalautuksen käytöstä näille veroille:

 1. Kirjaudu OmaVeroon. Näet etusivulla ainoastaan verotuspäätöksen mukaisen veronpalautuksen määrän.
 2. Avaa etusivulla oleva "Suoritetut maksut ja palautukset" -välilehti.
 3. Välilehdeltä näet tarkat tiedot palautuksesi käytöstä painamalla "Tiedot käytöstä".

Verohallinnon tietojärjestelmäuudistuksen vuoksi veronpalautusta voidaan käyttää eri veroihin toistaiseksi eri järjestelmissä, joten siksi myös kirjeitä postitetaan tällä hetkellä eri järjestelmistä.

Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä Verohallintoon veronpalautuksen käyttämisen tai siitä saamasi ilmoituksen vuoksi.

Kiinteistöveron 1.erän eräpäivä oli 3.9.2018 ja 2. erän eräpäivä 15.10.2018.

Jos et maksanut kiinteistöverosi kaikkia eriä tai maksoit esimerkiksi toisen erän vasta 31.10.2018 tai sen jälkeen, on veronpalautustasi käytetty kiinteistöveron maksuksi 31.10.2018.

Jos veronpalautustasi ehdittiin jo käyttää kiinteistöveron maksuksi ja maksoit kuitenkin kiinteistöveroa myöhässä 31.10.2018 tai sen jälkeen, niin

 • maksuasi on käytetty mahdollisille muille erääntyneille veroillesi tai
 • maksusi on palautettu takaisin, jos sinulle ei ole ollut enää muita veroja maksamatta.

Veronpalautuksen käytöstä kiinteistöveron maksuksi on lähetetty sinulle kirje. Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä Verohallintoon asian vuoksi.

Jos sinulla on jo ennestään erääntyneitä veroja, veronpalautustasi käytetään niihin verotuksen valmistumisen jälkeen 31.10. Saat postitse ilmoituksen veronpalautuksen käytöstä.

Veronpalautuksen käyttäminen perintöveroon

Jos maksat 1.11. erääntyvän perintöveron ennen eräpäivää, maksu käytetään perintöverolle. Mikäli maksat perintöveron eräpäivänä tai vasta sen jälkeen, veronpalautustasi käytetään perintöveron maksamiseksi. Jos veronpalautustasi on ehditty käyttää perintöveroon, mahdollinen eräpäivänä tai sen jälkeen maksamasi maksu palautetaan sinulle noin viikon kuluessa.

Veronpalautuksen käyttäminen oma-aloitteiseen veroon kuten arvonlisäveroon

Jos maksat 12.11. erääntyvän oma-aloitteisen veron 8.11. mennessä oma-aloitteisten verojen viitteellä, maksu käytetään oma-aloitteiselle verolle. Mikäli maksat oma-aloitteisen veron vasta 8.11. jälkeen esimerkiksi eräpäivänä 12.11., veronpalautustasi käytetään oma-aloitteiseen veron maksamiseksi. Oma-aloitteisen verojen viitteellä maksamasi maksu palautetaan sinulle takaisin OmaVerossa määrittelemäsi palautusrajan ja -ajankohdan mukaisesti, mikäli sinulla ei ole muita erääntyneitä veroja maksettavana. Voit myös hakea OmaVerossa maksun palauttamista, jolloin se maksetaan sinulle silloin noin viikon kuluessa, mikäli sinulla ei ole muita erääntyneitä veroja maksettavana.

Veronpalautusta ei käytetä pääsääntöisesti enää 12.11. jälkeen erääntyviin veroihin.

Jos sinulla on maksamattomia veroja, palautus käytetään maksamattomien verojen maksuksi. Palautuksen määrä pienenee siis maksamattomien verojen verran. Veronpalautusta käytetään myös maksujärjestelyssä olevien verojen maksuksi.

Saat ilmoituksen OmaVeroon tai postitse, jos veronpalautusta on käytetty verojen maksuksi.

Veronpalautuksesi voidaan käyttää niiden verojen maksuksi, joista olet vastuussa. Palautuksen määrä pienenee siis maksamattomien verojen verran.

Lähetämme ilmoituksen palautuksen käytöstä verojen maksuksi sekä sinulle että sille yhtymälle, jonka verovelan maksamiseen palautusta on käytetty.