Veronpalautus – henkilöasiakkaat

Tämä ohje on tarkoitettu henkilöasiakkaille sekä ammatin- ja liikkeenharjoittajille. Yhteisöjen veronpalautuksista voit lukea täältä.

Mikä on uutta veronpalautuksissa?

Vuodesta 2019 eteenpäin verotus päättyy eri asiakkailla eri aikaan. Päättymispäivä näkyy verotuspäätöksestä. Päättymispäivä vaikuttaa siihen, milloin veronpalautus maksetaan tai milloin jäännösveron eli mätkyjen eräpäivä on.

Huomaa myös, että veronpalautusta ei voi enää käyttää puolison hyväksi.

Paljonko saan veronpalautusta?

Näet veronpalautuksen määrän OmaVerosta ja verotuspäätöksestä. Suurin osa henkilöasiakkaista saa verotuspäätöksen kevään 2019 aikana OmaVeroon ja postitse. Jos olet ottanut käyttöön sähköisen viranomaisasioinnin suomi.fi:ssä, saat verotuspäätöksen vain OmaVeroon.

Milloin saan veronpalautuksen?

Veronpalautukset maksetaan heinäkuun ja joulukuun välisenä aikana. Suurin osa henkilöasiakkaista saa veronpalautuksensa 6.8.2019.

Veronpalautuksen maksupäivään vaikuttavat esimerkiksi oman verotuksesi päättymispäivä, veroilmoitukseen tekemäsi muutokset tai muutokset, jotka puolisosi on tehnyt omaan veroilmoitukseensa. Näet oman maksupäiväsi OmaVerosta ja verotuspäätöksestä. Voit kirjautua OmaVeroon esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Huom! Jos verotukseesi tulee muutoksia, veronpalautuksen määrä ja maksupäivä voivat vielä muuttua.

Miksi en saanutkaan veronpalautusta ajallaan?

Veronpalautuksen määrä tai maksupäivä voi muuttua esimerkiksi silloin, jos olet tehnyt täydennyksiä tai korjauksia esitäytettyyn veroilmoitukseen tai puolisosi on muuttanut omaa veroilmoitustaan. Veronpalautuksen maksaminen voi viivästyä myös siksi, että oikea tilinumerosi ei ole Verohallinnon tiedossa. Veronpalautustasi on voitu käyttää myös erääntyneiden verojen maksuksi.

Lue tarkemmin, miksi et ole saanut veronpalautusta.

Veronpalautuksille maksetaan korkoa

Verohallinto maksaa veronpalautuksille palautuskorkoa. Korko ei ole mukana verotuspäätöksellä näkyvässä summassa vaan se lisätään palautettavaan määrään palautuksen yhteydessä. Vuonna 2019 korko on 0,5 %.

Usein kysyttyä

Aiemmin veronpalautukset maksettiin kaikille asiakkaille samaan aikaan joulukuussa, mutta nyt veronpalautuksille ei ole enää yhtä yhteistä maksupäivää. Eri asiakkaiden verotus päättyy eri aikaan, ja veronpalautus maksetaan noin kahden kuukauden kuluessa verotuksen päättymisestä. Suurin osa saa palautuksen elokuussa eli entistä aikaisemmin. Osalle palautus voi tulla vasta joulukuussa, kuten ennenkin.

Veronpalautuksesi maksetaan maksuosoituksena, jos et ole ilmoittanut Verohallinnolle tilinumeroa riittävän ajoissa. Verohallinto ei voi maksaa veronpalautusta tilillesi silloin, jos veronpalautuksesi on jo siirtynyt pankkiin lunastettavaksi maksuosoituksena.

Maksuosoituksen lunastamiseen on 28 päivää aikaa. Määräaika alkaa maksuosoitusilmoituksen päiväyksestä. Jos jätät maksuosoituksen lunastamatta, pankki palauttaa veronpalautuksen takaisin Verohallintoon. Tämän jälkeen maksamme veronpalautuksen tilillesi noin viikon kuluessa siitä, kun olet ilmoittanut meille tilinumerosi. Voit ilmoittaa tilinumerosi helposti OmaVerossa.

Jos sinulla on maksamattomia veroja, veronpalautustasi käytetään niihin verotuksen päättymispäivästä yleensä seuraavan kuukauden 4. päivään asti. Palautuksen määrä siis pienenee maksamattomien verojen verran. Veronpalautusta käytetään myös sellaisiin veroihin, jotka ovat maksujärjestelyssä.

Verojen yhteenvedosta näet, miten veronpalautusta on käytetty. Yhteenveto muodostetaan aina kuukauden lopussa. Lue lisää yhteenvedosta.

Jos maksat kuukauden 1. päivänä erääntyvän perintöveron ennen eräpäivää, maksamasi summa käytetään perintöveroon. Jos maksat perintöveron eräpäivänä tai vasta sen jälkeen, Verohallinto käyttää perintöveroon veronpalautustasi. Jos veronpalautustasi on ehditty käyttää perintöveroon, oma maksusi käytetään perintöveron myöhempiin eriin. Jos olet maksanut kaikki perintöveron erät, saat ylimääräisen maksusi takaisin noin viikon kuluessa, ellei sinulla ole muita erääntyneitä veroja tai velkaa ulosotossa.

Jos maksoit oma-aloitteisen veron eräpäivänä eli kuukauden 12. päivänä, maksu ja tiedot eivät ehtineet tulla Verohallinnolle vielä samana päivänä. Siksi myös veronpalautuksesi käytetiin samoihin veroihin. Veronkantolain mukaan veronpalautus pitää käyttää erääntyneisiin veroihin.

Ylimääräiseksi jäänyt oma maksusi jää odottamaan tulevia erääntyviä veroja, tai se palautetaan sinulle automaattisesti. Palauttamiseen ja sen ajankohtaan vaikuttavat OmaVerossa valitsemasi palautusajankohta ja palautusraja. Lue lisää oma-aloitteisen veron palautuksen maksamisesta.

Jos OmaVerossa tekemäsi valinnat ovat sellaiset, että oma maksusi jäisi odottamaan tulevia veroja, voit kuitenkin halutessasi hakea maksamaasi summaa takaisin. Valitse OmaVerossa Toiminnot-kohdasta "Palautuksen hakeminen, oma-aloitteiset verot" ja täytä tarvittavat tiedot. Silloin saat maksun takaisin noin viikon kuluessa, ellei sinulla ole muita erääntyneitä veroja.

Jos maksoit saman ennakkoveron erän myös itse, vaikka ehdimme jo käyttää veronpalautustasi ennakkoveron maksuksi, oma maksusi käytetään niihin ennakkoveroihin (tai muihin tuloveroihin), joiden eräpäivä on seuraavana. Tarkista OmaVerosta, kuinka paljon maksettavaa on jäljellä. Jos sinulla ei ole enää maksettavaa tuloveroa eikä muita erääntyneitä veroja tai ulosottovelkaa, palautamme ylimääräisen maksusi sinulle automaattisesti.

Veronpalautuksesi voidaan käyttää niiden verojen maksuksi, joista olet vastuussa. Palautuksen määrä pienenee siis maksamattomien verojen verran.

Lähetämme ilmoituksen palautuksen käytöstä sekä sinulle että sille yhtymälle, jonka verovelan maksamiseen palautusta on käytetty.