Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Veronpalautus – henkilöasiakkaat

Jos olet maksanut vuoden aikana liikaa veroja, saat ylimääräisen osuuden takaisin veronpalautuksena. Näet veronpalautuksesi maksupäivän ja määrän OmaVerosta ja verotuspäätöksestä.

Tämä ohje on tarkoitettu henkilöasiakkaille sekä ammatin- ja liikkeenharjoittajille. Yhteisöjen veronpalautuksista voit lukea täältä.

Veronpalautukset maksetaan heinä- ja joulukuun välisenä aikana

Veronpalautuksille ei ole enää yhtä yhteistä maksupäivää. Suurin osa henkilöasiakkaista saa veronpalautuksensa elokuussa tai syyskuussa. Veronpalautukset maksetaan viimeistään joulukuussa.

Veronpalautuksen maksupäivä riippuu siitä, milloin oma verotus päättyy. Verotus päättyy eri asiakkailla eri aikaan. Päättymispäivä näkyy verotuspäätöksestä ja OmaVerosta.

Näin näet veronpalautuksen määrän ja maksupäivän OmaVerosta

Taulukko veronpalautusten maksupäivästä tilille verotuksen päättymiskuukauden mukaan.
Verotuksen päättymiskuukausi Veronpalautuksen maksupäivä tilille
Toukokuu 3.7.2024
Kesäkuu 5.8.2024
Heinäkuu 3.9.2024
Elokuu 3.10.2024
Syyskuu 4.11.2024
Lokakuu 3.12.2024

Tarkista OmaVerosta, että tilinumerosi on oikein. Korjaa muuttunut tai virheellinen tilinumero ajoissa. Lue lisää: Milloin tilinumero pitää viimeistään ilmoittaa?

Veronpalautuksen maksupäivä voi siirtyä tai määrä muuttua

Jos esimerkiksi teit itse tai puolisosi teki muutoksia veroilmoitukseen, veronpalautuksen maksupäivä siirtyy. Samalla veronpalautuksen määrä voi muuttua. Veronpalautuksen määrä voi pienentyä myös siitä syystä, että palautustasi on käytetty verojen maksuksi tai ulosotossa oleville veloille. Lähetämme sinulle uuden verotuspäätöksen ja tiedon veronpalautuksen määrästä ja maksupäivästä lokakuun loppuun mennessä.

Veronpalautukselle maksetaan korkoa

Verohallinto maksaa veronpalautukselle hyvityskorkoa. Korko ei ole mukana verotuspäätöksellä näkyvässä summassa vaan se lisätään palautettavaan määrään palautuksen yhteydessä. Vuonna 2024 korko on 2 %.

Usein kysyttyä

Verotuksesi päättyy verotuspäätöksellä ja OmaVerossa ilmoitettuna päivänä. Saat verotuspäätöksen lokakuun loppuun mennessä. Et voi nopeuttaa verotuksesi päättymistä tai aikaistaa veronpalautuksen maksupäivää. Jos veronpalautuksesi maksupäivä on siirtynyt, näet siitä tiedon uudessa verotuspäätöksessä tai OmaVerossaJos veronpalautuksesi maksupäivä on siirtynyt, et voi aikaistaa sitä, vaikka olisit yhteydessä Verohallintoon.

Kun olet saanut maksuosoituksen, voit toimia jommallakummalla tavalla:

A. Voit vielä ilmoittaa tilinumeron OmaVerossa. Verohallinto maksaa veronpalautuksen tilillesi sen jälkeen kun, pankki on palauttanut lunastamattoman veronpalautuksen takaisin Verohallinnolle. Veronpalautus on pankilla lunastettavana 28 päivän ajan. Määräaika alkaa maksuosoitusilmoituksen päiväyksestä. Tämän määräajan päättymisen jälkeen veronpalautus maksetaan ilmoittamallesi tilille noin viikon kuluessa.

B. Maksuosoituksen lunastamiseen Nordeasta on useita tapoja: Lue tarkemmat toimintaohjeet maksuosoituskirjeeltä ja Nordean sivuilta.

Pankkitileille ilmestyneet muutaman sentin tai euron maksut ovat aiemmilta vuosilta syntyneitä liikamaksuja tai veronpalautuksia, jotka ovat olleet liian pieniä lähteäkseen yksin palautuksena maksuun. Pikkusummia voi lähteä asiakkaille, joilla on tämän vuoden verotuspäätöksen mukaan tulossa veronpalautusta.

Varsinaiset veronpalautukset maksetaan normaalisti veronpalautuspäivinä heinäkuusta joulukuuhun. Oman veronpalautuksesi maksupäivän ja määrän näet verotuspäätökseltäsi ja OmaVerosta.

Kyseessä ei siis ole virhetilanne, eikä sinun tarvitse tehdä palautuksen takia mitään.

Ei. Et voi siirtää veronpalautustasi puolisosi hyväksi eli maksaa omalla veronpalautuksellasi puolisosi jäännösveroa.

Kyllä. Jos olet tehnyt itse tai puolisosi on tehnyt täydennyksiä veroilmoitukseensa, verotus päättyy aiemmalla verotuspäätöksellä ilmoitettua päivämäärää myöhemmin, jolloin myös veronpalautuksen maksupäivä siirtyy. Tällöin saat uuden verotuspäätöksen. Päätöksessä näkyy uusi veronpalautuksen maksupäivä. Veronpalautus maksetaan viimeistään joulukuussa.

Veronpalautuksesi voidaan käyttää niiden verojen maksuksi, joista olet vastuussa. Palautuksen määrä pienenee siis maksamattomien verojen verran.

Sivu on viimeksi päivitetty 3.7.2024