Verokortti

Jos tarvitset verokortin vuodelle 2019, hae se OmaVerosta. Vuoden 2020 verokortin voit hakea joulukuussa.

Hae verokorttia OmaVerossa

Katso OmaVeron käyttöohje: Näin haet verokortin OmaVerossa

Palvelukatko 1.−8.11.2019 − hoida veroasiat etukäteen

OmaVero on pois käytöstä 1.−8.11. klo 9 saakka. Et voi hoitaa veroasioita myöskään verotoimistoissa tai puhelimessa 4.−6.11. Lue lisää palvelukatkon vaikutuksista.

Verokorttia varten tarvitset tiedot tuloista ja vähennyksistä

  • Arvioi koko vuoden tulot.
  • Laske vuoden alusta kertyneet tulot ja verot.
  • Lisää myös tiedot mahdollisista vähennyksistä.

Voit tulostaa verokortin itse tai valita, että se postitetaan sinulle kotiin tai esimerkiksi työnantajallesi. OmaVerossa tehty verokortti säilyy pdf-tiedostona OmaVerossa, josta voit ottaa sen käyttöön milloin tahansa. Työnantajasi tai muu suorituksen maksaja tarvitsee verokorttisi noin 2 viikkoa ennen seuraavaa maksupäivää.

Voit tilata verokortin myös muilla tavoilla

Uudistuksia verokorttiin

Usein kysyttyä

Tarvitset uuden verokortin, jos tulosi muuttuvat tai verokorttisi tulorajaa pitää muuttaa. Tilaa uusi verokortti esimerkiksi silloin, jos vaihdat työpaikkaa tai jäät työttömäksi.

Verokorttia tilatessasi voit ilmoittaa myös kuluvan vuoden vähennyksiä, jolloin ne voidaan ottaa huomioon veroprosentissa.

Ohjeet verokortin hakemiseen OmaVerossa

Laskutuspalveluyritykset toimivat erilaisilla toimintamalleilla.

Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Jos vuositulorajasi ylittyy, tarvitset aina uuden verokortin.

Katso ohjeet uuden verokortin hakemiseen OmaVerossa

Korottaminen saattaa olla tarpeen, jos veroprosentin laskemisessa on käytetty sellaisia vähennyksiä, joita sinulla ei ole enää vuonna 2019 (esimerkiksi tulonhankkimiskuluja tai korkoja).

Veroprosentin korotusta ei tarvitse pyytää Verohallinnolta, jos vuositulorajasi ei ylity. Voit itse ilmoittaa työnantajalle tai muulle tulon maksajalle verokorttiin merkittyä suuremman ennakonpidätysprosentin.

Verokortilla 2019 näkyvä tuloraja on vain 11 kuukaudelle (helmikuu-joulukuu). Verokortin mukana tulevalta laskelmalta näet todellisen 12 kuukauden vuositulorajasi.

Verohallinnon tietojärjestelmäuudistuksen myötä myös asiakkaille lähetettävät kirjeet ja tulosteet ovat uudistuneet. Verokortti näyttää tänä vuonna erilaiselta kuin aikaisemmin. Vuoden 2019 verokorttiin tulostuu sukunimen lisäksi vain yksi etunimi. Asiakaspalautteen vuoksi nimien määrä tullaan kuitenkin muuttamaan niin, että jatkossa verokorttiin tulostuvat sukunimen lisäksi kaikki asiakkaan etunimet.

Ulkomaisilla henkilöillä verotuksellinen kotikunta on Suomessa joko Helsinki tai Maarianhamina.  Verot kuitenkin määrätään kuntien keskimääräisen tuloveroprosentin mukaan niin kuin aikaisemminkin. Veroprosentin suuruuteen kotikunnalla ei tässä tilanteessa siis ole vaikutusta.

Kyllä voit. Tulostettavan verokortin vuodelle 2019 löydät OmaVeron postilaatikosta.

Veroprosenttiin voi hakea alennuksen OmaVerosta, palvelunumerosta tai verotoimistosta, jos tulot ovat olennaisesti pienemmät tai vähennykset olennaisesti suuremmat kuin verokortin mukana lähetettävässä päätöksessä.

Katso OmaVero-ohjeet uuden verokortin 2019 hakemiseen

Saat mahdollisen liian suuren veroprosentin veronpalautuksena korkoineen, jos et hae muutosta lainkaan. Muutosta voi hakea myöhemminkin kuin alkuvuonna ja saat saman hyödyn jo vuoden 2019 aikana.