Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Kun alat saada eläketuloa, tarvitset eläkettä varten verokortin

Eläketuloa ovat esimerkiksi vanhuuseläke, lisäeläke, osittainen varhennettu vanhuuseläke (entinen osa-aikaeläke), kuntoutustuki ja työkyvyttömyyseläke eli sairauseläke tai sairaseläke. Näitä eläkkeitä varten tarvitset verokortin.

Et tarvitse verokorttia, jos eläkettä verotetaan pääomatulona, kuten usein esimerkiksi vapaaehtoiseen eläkevakuutukseen perustuvaa eläkettä.

Verokorttia varten tarvitset tiedot eläkkeestä

Eläketulon verokorttia varten tarvitset nämä tiedot tai asiakirjat:

 • eläkepäätös tai muu asiakirja alkavasta eläkkeestä
 • tiedot alkuvuonna saamistasi tuloista ja ennakonpidätyksistä 
 • tiedot vähennyksistä kuten asunnon ja työpaikan välisistä matkakuluista (työssäoloajalta) tai kotitalousvähennyksestä.

Tee verokortti OmaVerossa

OmaVero-ohjeet verokorttia varten

 1. Valitse OmaVeron etusivulta kohdasta Verokortti ja ennakkovero 2024 linkki Verokortit ja ennakkovero.
 2. Valitse painike Tilaa uusi verokortti.
 3. Valitse painike, jossa lukee Valitse koko hakemus.
 4. Hakemuksessa on 6 vaihetta. Ilmoita uudet ja muuttuneet tiedot hakemuksen eri vaiheissa.
 • Perustiedot

  Tarkista, että tiedot ovat oikein.

 • Esitäytetyt tulot ja vähennykset

  Tarkista, että tulot, esimerkiksi palkkatiedot tai työttömyystuet, ovat oikein. Varmista, että palkkatiedoissa on mukana myös lomaraha.

  Huomaa, että jos muutat palkkatietoja, OmaVero tekee sinulle aina uuden verokortin myös palkkaa varten.

 • Muut tulot

  • Siirry kohtaan Eläkkeet ja valitse Kyllä.
  • Valitse painike Lisää uusi eläke. Jos sinulla on useita eläkkeitä, täytä jokaisesta eläkkeestä oma erittely.
  • Valitse valikosta maksajan nimi eli eläkkeenmaksaja. Valitse myös eläkkeen laji, esimerkiksi vanhuuseläke. Katso eläkepäätöksestä seuraavat tiedot ja merkitse ne verokorttihakemukseen:
   • eläkkeen maksun alkamispäivä (täytä päättymispäiväksi vuoden viimeinen päivä)
   • maksetaanko eläke kuukausittain
   • eläkkeen määrä euroina kuukaudessa.
  • Jos haet verokorttia kesken vuotta, ilmoita myös:
   • vuoden aikana saamasi eläke
   • eläkkeestä vähennetty ennakonpidätys tammikuusta lähtien tähän päivään saakka, eli tieto siitä, paljonko eläkkeestä on mennyt veroa alkuvuoden aikana. (Ilmoita myös aikaisemmalta vuodelta saamasi eläke, jos se on maksettu vasta tämän vuoden aikana).
  • Jos vaadit eläketulon jaksotusta, valitse Kyllä. Täytä sitten ajanjakson alkamispäivä ja päättymispäivä sekä takautuvasti maksettavan eläkkeen yhteismäärä kultakin ajanjaksolta.

   Voit vaatia eläketulojen jaksottamista, jos olet saanut takautuvasti jonkun aemman vuoden eläkettä vähintään 3 kuukaudelta ja yhteensä vähintään 500 euroa.

   Valitse lopuksi painike OK.
 • Muut vähennykset

  Jos olet saanut palkkatuloja alkuvuonna, tarkista tai ilmoita esimerkiksi asunnon ja työpaikan väliset matkakulut, työmarkkinajärjestön jäsenmaksu tai työttömyyskassan maksu sekä tulonhankkimismenot.

 • Toimitustapa

  Tarkista verokortin voimassaoloaika ja toimitustapa. OmaVero ehdottaa päivämäärää verokortin alkamisajaksi. Tarkista eläkepäätöksestä, että se on eläkkeen alkamispäivä. Verohallinto lähettää verokorttisi tiedot suoraan eläkkeenmaksajalle.

 • Esikatsele ja lähetä

  Tarkista, että tiedot ovat oikein. Pääset korjaamaan tietoja, kun valitset linkin Muokkaa tai Edellinen.

  Jos haluat jatkaa täyttämistä myöhemmin, valitse painike Tallenna keskeneräisenä. Tiedot säilyvät tallennettuina 1 kuukauden. Verohallinto ei käsittele tietoja, ennen kuin olet lähettänyt ne.

  Kun kaikki tiedot ovat oikein, valitse painike Lähetä. Sen jälkeen saat kuittauksen, että hakemuksesi on vastaanotettu.

  Löydät kopion verokortista aina myös OmaVerosta

Toimi tämän ohjeen mukaan, jos olet saanut OmaVeroon valmiin ehdotuksen eläkkeen verokortista. Saatat saada tällaisen verokorttiehdotuksen silloin, kun eläkkeenmaksaja toimittaa eläkepäätöksen suoraan Verohallintoon.

 1. Valitse OmaVerossa kohdasta Verokortti ja ennakkovero 2024 linkki Verokortit ja ennakkovero.
 2. Valitse kohdasta Ehdotus uudeksi eläkkeen verokortiksi painike Tarkista ehdotus.
 3. Käy läpi verokorttihakemuksen vaiheet ja tarkista, että tiedot ovat oikein. Korjaa tietoja, jos niissä on virheitä.
 4. Kun olet vaiheessa Esikatsele ja lähetä, valitse painike Lähetä.
 5. Verohallinto lähettää verokorttisi tiedot suoraan eläkkeenmaksajalle. Löydät kopion verokortista aina myös OmaVerosta

Voit tilata verokortin myös muilla tavoilla

Kun teet eläkkeen verokortin, toimitamme sen suoraan eläkkeenmaksajallesi. Älä siis lähetä verokorttia maksajalle itse. 

Huomaa:

Jos eläke verotetaan ansiotulona etkä ole tehnyt eläketulon verokorttia, eläkkeen ennakonpidätys on 40 %.

Eläketulosta ei voi tehdä samoja vähennyksiä kuin palkkatulosta. Eläketulosta saa esimerkiksi eläketulovähennyksen. Palkkatulosta voi sen sijaan tehdä tulon hankkimiseen liittyviä vähennyksiä, kuten asunnon ja työpaikan väliset matkakulut tai tulonhankkimismenot. Sen vuoksi eläkkeen veroprosentti voi olla suurempi kuin samansuuruisen palkan.

Jos eläke verotetaan pääomatulona, et tarvitse verokorttia. Eläke voi olla pääomatuloa silloin, jos saat sitä yksilöllisen eläkevakuutuksen tai pitkäaikaissäästämissopimuksen perusteella. Jos eläke on pääomatuloa, veroprosentti on 30 %.

Jos olet rajoitetusti verovelvollinen Suomessa ja alat saada eläketuloa Suomesta, eläkelaitos hakee verokortin puolestasi.

Jos asut ulkomailla, maksat Suomeen sairaanhoitomaksua muuttovuoden ja kolme seuraavaa vuotta. Sairaanhoitomaksu on huomioitu veroprosentissasi. Sairaanhoitomaksu on alle 2 %.

Saat eläkeverokortin jatkossa automaattisesti

Kun olet kerran tilannut verokortin eläkettä varten, Verohallinto lähettää sen jälkeen automaattisesti tiedon veroprosentista eläkkeenmaksajalle joka vuosi. Sinun ei tarvitse itse tilata verokorttia vuosittain. 

Voit tarkistaa ennakkoperinnän päätöksestä, kenelle maksajalle tieto on lähtenyt. Löydät ennakkoperinnän päätöksen OmaVerosta: Valitse välilehti Yhteydenpito ja sen jälkeen kohdasta Päätökset ja kirjeet linkki Avaa päätökset ja kirjeet.

Saat vuosittain OmaVeroon selvityksen verokortistasi. Tarkista aina selvityksestä, että tieto veroprosentista on mennyt eläkkeenmaksajalle.

Milloin pitää tehdä uusi verokortti eläkettä varten?

Tee uusi verokortti näissä tilanteissa:

 • Saat ennakkoperinnän päätöksen tai selvityksen verokortista eikä tieto eläkkeestä ole siinä mukana.
 • Eläkkeesi määrä on muuttunut.
 • Tee itse verokortti myös seuraavalle vuodelle, jos eläketulo alkoi vasta marras-joulukuussa. Vaikka olisit tehnyt eläketulon verokortin marras-joulukuuta varten, emme ehdi ottaa sen tietoja automaattisesti huomioon seuraavan vuoden verokorteissa. Tällaisessa tilanteessa sinun pitää tehdä uusi verokortti myös seuraavaa vuotta varten.
Sivu on viimeksi päivitetty 2.1.2024