Skogsägare: kom ihåg att deklarera och betala moms
Lämna momsdeklarationen om du är införd i registret över momsskyldiga.
- Deklarera och betala momsen senast den 28 februari 2025 om din skatteperiod är ett kalenderår. Samma utsatta datum gäller också skogssammanslutningar och dödsbon.
- Om du deklarerar på papper ska blanketten vara framme hos Skatteförvaltningen senast på den utsatta dagen.
Vi sänder inga blanketter eller giroblanketter per post för momsen, utan du ska deklarera och betala den självmant.
Du behöver inte lämna en momsdeklaration om du inte har något att deklarera för skatteåret, till exempel virkesförsäljning eller moms som ska dras av. Förutsättningen är att din skatteperiod är ett kalenderår och att du inte bedriver annan momspliktig verksamhet, såsom jordbruk eller näringsverksamhet. Arrenderar du också åkermark? Se anvisningarna
Ändringar i momsbeskattningen
Den allmänna momssatsen steg till 25,5 procent den 1 september 2024. Gränsen för momsskyldighet stiger till 20 000 euro. Läs mer om ändringarna.
Deklarera och betala i MinSkatt
När du deklarerar i MinSkatt får du genast information om att din deklaration har kommit fram.
Deklarera och betala i MinSkatt
Så här lämnar du en momsdeklaration för skogsägare i MinSkatt
Så här fyller du i momsdeklarationen
Anvisningar för betalning och referensnummer
Du kan även anmäla momsen
- som en fil som har skapats av ett antecknings- eller bokföringsprogram (ilmoitin.fi)
- på pappersblanketten Deklaration av skatter på eget initiativ (blankett 4001r)
Momsdeklarationen ska lämnas elektroniskt. Du kan endast deklarera på en pappersblankett av särskilda skäl (t.ex. då det inte går att lämna deklarationen elektroniskt på grund av tekniska hinder). Om du lämnar momsdeklarationen för skogsbruk i sammanslutningens eller dödsboets namn i MinSkatt, behöver du en Suomi.fi-fullmakt. Så här ger du en Suomi.fi-fullmakt att sköta skatteärenden.
Exempel 1: Du har den 20 december 2023 ingått ett avverkningsavtal med ett skogsbolag om rotförsäljning. I januari 2024 har skogsbolaget betalat enligt följande:
Inkomst av virkesförsäljning +16 000 euro
Moms (24 %) +3 840 euro
Förskottsinnehållning (19 %) -3 040 euro
Du har fått betalt 16 800 euro
Deklarera inkomsten av virkesförsäljning på 16 000 euro med skattedeklarationen för skogsbruk för 2024, eftersom du har mottagit betalningen år 2024.
Deklarera 3 840 euro i moms med momsdeklarationen för 2024 och betala momsen till Skatteförvaltningen.Om du också är momsregistrerad för rörelseverksamhet ska deklarera momsen på försäljningen enligt din normala deklarationsrytm på samma deklaration som du deklarerar momsen på rörelseverksamheten.
Förskottsinnehållningen behöver inte alls deklareras i skattedeklarationen för skogsbruk eftersom Skatteförvaltningen får uppgifterna direkt av virkesköparna.
Ändring av den allmänna momssatsen den 1 september 2024
Virkesförsäljningar omfattas av den allmänna momssatsen som har stigit från 24 procent till 25,5 procent den 1 september 2024. Läs närmare enligt vilken tidpunkt skattesatsen fastställs.
När du senare lämnar momsdeklarationen ska du i den deklarera 24 och 25,5 procent i skatt i samma punkt.
Exempel 2: Du har den 18 augusti 2024 ingått ett avverkningsavtal med ett skogsbolag om rotförsäljning. Skogsbolaget avlägsnar träden från skogen i november, det vill säga efter den 1 september 2024. Skogsbolaget betalar i december 2024 enligt följande:
Inkomst av virkesförsäljning +16 000 euro
Moms (25,5 %) +4 080 euro
Förskottsinnehållning (19 %) -3 040 euro
Du har fått betalt 17 040 euro
Deklarera 4 080 euro i moms med momsdeklarationen för 2024 och betala momsen till Skatteförvaltningen.
Varifrån får jag betalningsuppgifterna för momsen?
Om du betalar via MinSkatt går betalningen genast från ditt konto. Du kan inte ändra betalningsdagen i MinSkatt.
Du kan också betala momsen i din nätbank, då du på förhand kan ställa in en viss dag för betalningen. För att betala i nätbanken behöver du Skatteförvaltningens kontonummer och referensnumret för skatter på eget initiativ.
Så här betalar du skatter i MinSkatt eller hittar kontonumret och referensnumret
Kontrollera betalningsuppgifterna (kontonumret och referensnumret) i MinSkatt efter att du har lämnat din momsdeklaration.
Du får uppgifter för betalning även på servicenumret 029 497 027 (Betalningar, samtalspris lna/msa).
Observera att du inte ser Skatteförvaltningens kontonummer eller referensnumret för skatter på eget initiativ på skatt.fi.
Så här anmäler du dig som momsskyldig
Om dina inkomster av virkesförsäljning (tillsammans med dina övriga momspliktiga försäljningar) överstiger 20 000 euro under kalenderåret 2025, ska du anmäla dig till registret över momsskyldiga. Du kan också frivilligt ansöka om att bli momsskyldig även om dina inkomster av virkesförsäljningen understiger 20 000 euro. Gränsen för momsskyldigheten var 15 000 euro för 2024. Gränsen för momsskyldighet stiger till 20 000 euro den 1 januari 2025.
En personkund kan anmäla sig som momsskyldig och få ett FO-nummer i MinSkatt. En sammanslutning eller ett dödsbo kan anmäla sig till momsregistret i MinSkatt om den/det har ett FO-nummer.
- Mer information om registreringen
- Så här ansöker du i MinSkatt om ett FO-nummer och anmäler dig till registren hos Skatteförvaltningen
Skatteperioden för jord- och skogsbruksidkare är i allmänhet ett kalenderår
En skogsägare eller jordbruksidkare är som primärproducent berättigad till en skatteperiod på ett kalenderår vid momsbeskattningen oberoende av omsättningens storlek. Detta gäller personer, dödsbon och sammanslutningar som inte bedriver annan momspliktig verksamhet än primärproduktion, till exempel jord- eller skogsbruk.
Om du bedriver annan företagsverksamhet ska du lämna en momsdeklaration om all verksamhet för en tidsperiod som omfattar en skatteperiod. Denna skatteperiod är i regel en kalendermånad. Om omsättningen är liten kan du dock ansöka om en längre skatteperiod på ett kalenderkvartal eller ett kalenderår. Att ansöka om valbar skatteperiod
Nedläggning av momspliktigt verksamhet
Om din skatteperiod för moms är ett år och du lägger ned verksamheten mitt i skatteperioden upphör skatteperioden på nedläggningsdagen.
Lämna momsdeklarationen och betala skatten senast den 12:e dagen i den andra månaden efter den månad som verksamheten lades ned. Det betyder att momsdeklarationen för nedläggningsåret ska lämnas och momsen betalas tidigare än vanligt.
Exempel: Om verksamheten upphör 30.6.2025 ska du deklarera och betala momsen senast 12.8.2025.
Mer information om nedläggning av verksamhet
Vanliga frågor
Du behöver inte lämna en momsdeklaration om du uppfyller alla dessa villkor:
- du bedriver skogsbruk
- du har inget att deklarera för skatteåret (t.ex. virkesförsäljning eller moms som ska dras av).
- din skatteperiod utgörs av ett kalenderår
- du bedriver ingen annan momspliktig verksamhet.
Om du lämnar momsdeklarationen för sent ska du betala en förseningsavgift.
Läs mer om hur förseningsavgiften för skatter som betalas på eget initiativ bestäms.
Ja det ska du, om du har ansökt om att bli momsskyldig för överlåtelse av nyttjanderätt till en fastighet.
- Läs mer i anvisningen Beskattning av utarrendering av jordbruksmark
- Läs anvisningarna om att deklarera och betala moms
Om du inte har ansökt om att bli momsskyldig för åkerarrende är arrendet momsfritt. När du endast bedriver skogsbruk och momsfritt åkerarrende behöver du inte lämna en momsdeklaration, om du inte har virkesförsäljning under året i fråga eller annat att deklarera.
Om du inte har ansökt om att bli momsskyldig för åkerarrende får du inte heller dra av momserna på de kostnader som anknyter till arrendet.
Deklarera åkerarrendet som jordbruksinkomst på inkomstskattedeklaration 2 eller 2Y (sammanslutning).
Om du utöver skogsbruk också idkar jordbruk eller arbetar som rörelseidkare eller yrkesutövare ska du deklarera all moms på samma momsdeklaration.
När du deklarerar för en sammanslutning ska du lämna momsdeklarationen i sammanslutningens namn och med sammanslutningens FO-nummer. Sammanslutningar behöver Suomi.fi-fullmakter för att kunna använda e-tjänsterna. Läs mer om fullmakterna
När du deklarerar för en sammanslutning ska du lämna momsdeklarationen i sammanslutningens namn och med sammanslutningens FO-nummer. Sammanslutningar behöver Suomi.fi-fullmakter för att kunna använda e-tjänsterna. Läs mer om fullmakterna
Om dödsboet lämnar skattedeklarationen på papper behöver den person som lämnar deklarationen en fullmakt för skatteärenden från dödsboets övriga delägare.
Skogsägande innefattar i regel både ägande- och besittningsrätt till skogen. Om besittningsrätten ändå tilldelas någon annan än ägaren, har ägaren fortfarande rätt att äga skogsfastigheten men inte rätt att nyttja avkastningen av fastigheten. Den som innehar besittningsrätten till en skog har rätt att erhålla avkastningen från skogen och enligt den idka virkeshandel. Därför betraktas innehavaren av besittningsrätten som skattskyldig för skogsbruket.
Du kan alltså anmäla dig eller ansöka om momsskyldighet också för endast besittningsrätten till skogen.