Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Tulet Suomeen töihin – työnantaja on suomalainen

Kun teet työtä Suomessa suomalaiselle työnantajalle, maksat yleensä palkastasi veroa Suomeen. Suomalaiseen työnantajaan rinnastetaan myös ulkomainen työnantaja, joka toimii Suomessa ja jolla on Suomessa kiinteä toimipaikka. 

Verotuksessasi voi olla poikkeuksia, jos olet 

Verotukseesi vaikuttaa se, kuinka kauan oleskelet Suomessa.

Kun oleskelet Suomessa enintään 6 kuukautta, olet rajoitetusti verovelvollinen. Rajoitetusti verovelvollisena sinun täytyy yleensä maksaa lähdeveroa tulosta, jonka saat Suomesta.

Kun sinulla on suomalainen työnantaja tai ulkomaisella työnantajallasi on kiinteä toimipaikka Suomessa, maksat lähdeveroa palkasta, jonka saat Suomessa tehdystä työstä. Lähdevero on yleensä 35 %. Jos asut EU-maassa, Norjassa, Islannissa, Liechtensteinissa tai valtiossa, jonka kanssa Suomella on verosopimus, voit vaatia myös progressiivista verotusta.

Katso tarkemmat ohjeet, jos tulet töihin rakennustyömaalle.

1

Hae lähdeverokorttia

Täytä lomake 5057

Verokorttiin voidaan merkitä myös lähdeverovähennys: 510 euroa kuukaudessa tai 17 euroa päivässä. Kun sinulla on lähdeverokortti, työnantajasi voi tehdä lähdeverovähennyksen tulostasi ennen veron perimistä. 

Toimita alkuperäinen verokortti työnantajallesi. Lähdevero on lopullinen vero. Sinun ei tarvitse antaa veroilmoitusta Suomeen.

Esimerkki: Jos saat palkkaa 2 000 euroa kuukaudessa, lähdevero ilman lähdeverokorttia on 35 % eli 700 euroa. Jos olet antanut työnantajallesi lähdeverokortin, jossa on merkintä lähdeverovähennyksestä, palkastasi peritään veroa 521,50 euroa ((2 000 euroa – 510 euroa) x 35 %). Huomioithan, että palkkaan lasketaan rahapalkan lisäksi myös mahdolliset luontoisedut, kuten ravintoetu ja asuntoetu.

2

Esitä A1-todistus

Jos tulet EU- tai ETA-maasta, Iso Britanniasta tai Sveitsistä, voit saada A1-todistuksen asuinvaltiostasi. A1-todistus kertoo, että kuulut asuinvaltiosi sosiaaliturvaan.

Kun sinulla on A1-todistus, sinulta ei peritä mitään vakuutusmaksuja.

Jos sinulla ei ole A1-todistusta:

  • Työnantaja perii palkastasi veron lisäksi eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut, jotka menevät vakuutuslaitoksille.

  • Jos olet työskentelyn perusteella Suomessa sairausvakuutettu, työnantaja perii palkastasi myös sairausvakuutusmaksun (sairaanhoitomaksu ja päivärahamaksu). Lue lisää Suomeen töihin tulevan sairausvakuutusmaksusta.

Lisätietoa saat

3

Ilmoita tulot asuinvaltiosi verotuksessa

Asuinvaltiolla on yleensä oikeus verottaa sinua myös ulkomailta saadusta tulosta. Kun saat tuloja Suomesta, muista ilmoittaa ne myös asuinvaltiosi verotuksessa.

Saat työnantajalta todistuksen palkastasi ja siitä peritystä lähdeverosta. Voit tarvita todistusta asuinvaltiosi verotuksessa. Jos asuinvaltiosi verottaa ulkomailta saamiasi tuloja, se myös poistaa kaksinkertaisen verotuksen.

Kun tulet tilapäisesti Suomeen ja oleskelet maassa yli 6 kuukautta, olet yleisesti verovelvollinen. Se tarkoittaa sitä, että sinun täytyy yleensä maksaa Suomeen veroa kaikista tuloistasi. Kotivaltiosi ja Suomen välinen verosopimus voi kuitenkin estää Suomea verottamasta tuloja, jotka saat muualta kuin Suomesta.

Kun sinulla on suomalainen työnantaja, palkkasi veroprosentti määräytyy progressiivisesti koko vuoden tulojen mukaan. Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja verokortin.

1

Hae suomalaista henkilötunnusta

Täytä lomake 6150

Lomake allekirjoitetaan myöhemmin verotoimistossa, jossa sinun täytyy asioida henkilökohtaisesti.

2

Hae verokortti

Täytä lomake 5042

Ota täytetty lomake mukaan verotoimistoon.

Veroprosenttia voit arvioida etukäteen veroprosenttilaskurilla.

Esimerkkejä veroprosenteista

3

Varaa aika verotoimistoon

Sinun täytyy käydä verotoimistossa, jotta sinut voidaan tunnistaa ja voit saada henkilötunnuksen.

Ota mukaan 

  • täytetyt lomakkeet
  • voimassa oleva passi tai henkilökortti (ei ajokortti)
  • voimassa oleva oleskelulupa tai viisumi silloin, kun sellainen vaaditaan
  • kopio työmääräyksestä tai työsopimuksesta
  • kirjallinen selvitys työnantajalta Suomessa työskentelystä, jos työmääräyksessä tai työsopimuksessa ei mainita seuraavia:

    • työnantajan tiedot

    • työn tilaaja Suomessa

    • koko nimesi ja syntymäaika

    • työsuhteen kesto ja työskentelyaika Suomessa

    • työntekopaikka ja lyhyt kuvaus työstä

  • kopio A1-todistuksesta, jos sinulla on sellainen (A1 on viranomaisen antama todistus siitä, että kuulut asuinvaltiosi sosiaaliturvaan). Voit saada A1-todistuksen asuinvaltiostasi, jos tulet EU- tai ETA-maasta, Iso Britanniasta tai Sveitsistä.

Varaa aika OmaVerossa

Jos et voi kirjautua OmaVeroon, varaa aika soittamalla palvelunumeroon 029 497 050 (ulkomailta +358 29 497 050).

Verohallinto varmistaa, että veroasiasi menevät oikein. Saat Verohallinnosta verokortin tai ennakkoveron maksuohjeet.

Verotoimistot, joista voi saada suomalaisen henkilötunnuksen

4

Toimita verokortti työnantajalle

Kun menet töihin, anna verokortti alkuperäisenä työnantajallesi. Sen perusteella hän perii verot palkastasi.

Muista antaa veroilmoitus Suomeen

Kun olet Suomessa yli 6 kuukautta, anna veroilmoitus Suomeen. Saat esitäytetyn veroilmoituksen työskentelyvuoden jälkeen keväällä Suomen Verohallinnosta. Tarkista esitäytetyn veroilmoituksen tiedot.

Jos esitäytetyssä veroilmoituksessa ei ole virheitä eikä puutteita, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Olet saanut veroilmoituksen mukana lopullisen verotuspäätöksesi.

Jos veroilmoitukseen ei ole täytetty valmiiksi tietoja tuloistasi tai tiedoissa on puutteita, korjaa ja ilmoita tiedot OmaVero-palvelussa tai paperilomakkeilla. Ilmoita myös tulot, jotka olet saanut ulkomailta sinä aikana, kun olet oleskellut Suomessa.

Ilmoita tiedot Omaverossa

Saat syksyllä uuden verotuspäätöksen, josta näet lopullisen verojen määrän. Jos olet maksanut liian vähän veroja, saat jäännösveron maksuohjeet. Mukana on ohje myös mahdollista oikaisuvaatimusta varten.

Jos et saa esitäytettyä veroilmoitusta, anna veroilmoitus oma-aloitteisesti OmaVerossa tai paperilomakkeilla.

Esitäytetty veroilmoitus - näin ilmoitat OmaVerossa tai paperilla

Sinun ei yleensä tarvitse ilmoittaa Suomeen tuloja, jotka olet ansainnut

  • ennen kuin muutit Suomeen
  • sen jälkeen, kun muutit Suomesta pois.

Näistä tuloista ei myöskään tarvitse maksaa veroja Suomeen. Jos kuitenkin saat työskentelyn päättymisen jälkeen tuloja, jotka perustuvat työskentelyysi Suomessa (esim. optioetu), nämä tulot tavallisesti verotetaan Suomessa.

Töihin rakennustyömaalle?

Työntekijä: Katso tarkemmat ohjeet, jos tulet töihin rakennustyömaalle.

Työnantaja: Näin autat työntekijää veroasioissa, jotta hän voi aloittaa työt rakennustyömaalla.

Sivu on viimeksi päivitetty 24.11.2023