Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Opiskelemaan Suomeen

Jos olet ulkomaalainen opiskelija tai harjoittelija, Suomi ei yleensä verota tuloja, jotka saat Suomen ulkopuolelta. Syynä tähän ovat Suomen ja muiden maiden väliset verosopimukset. Jos sen sijaan saat tuloja suomalaiselta työnantajalta, tulot verotetaan Suomessa.

Jos olet tullut Suomeen opiskelemaan, et voi saada Suomesta opintotukea. Opintotuen saaminen voi olla mahdollista vain silloin, jos oleskelusi Suomessa johtuu muusta syystä kuin opiskelusta. Opintorahasta on maksettava veroa. Kelan sivuilla on lisätietoa opintotuesta ja sen ehdoista.

Jos työskentelet Suomessa, ota yhteyttä verotoimistoon ja hae verokorttia. Ota mukaasi passi sekä opiskelijakortti tai todistus opiskelusta. Opiskelutodistuksen perusteella verotoimisto selvittää, saatko verotukseesi huojennuksen opiskelun vuoksi. Anna verokortti  työnantajallesi. Verokorttiin merkityn veroprosentin lisäksi suomalainen työnantaja voi periä palkasta myös sosiaaliturvaan liittyviä maksuja.

Jos oleskelet Suomessa enintään 6 kk

Jos oleskelet Suomessa tilapäisesti, olet täällä rajoitetusti verovelvollinen. Sinulta peritään palkasta lähdeveroa 35 %. Voit hakea lähdeverokorttia. Siihen tehdään merkintä lähdeverovähennyksestä. Vähennys on 510 euroa kuukaudessa tai 17 euroa päivässä. Jos esimerkiksi olet kuukauden mittaisessa työsuhteessa ja palkkasi on 1 000 euroa, suomalainen työnantaja perii lähdeveron palkasta, josta on ensin tehty lähdeverovähennys. Veron määrä on 35 % x (1 000 e - 510 e) = 171,50 e. Lähdevero on lopullinen vero. Sinun ei tarvitse tehdä veroilmoitusta Suomeen.

Saat työnantajaltasi todistuksen tulosta ja siitä peritystä lähdeverosta. Säilytä todistus, sillä voit tarvita sitä kotimaasi verotuksessa kaksinkertaisen verotuksen poistamista varten.

Voit vaatia myös progressiivista verotusta

Voit vaatia lähdeverotuksen sijasta, että tulosi verotetaan progressiivisesti eli samalla tavalla kuin Suomessa yli 6 kuukautta oleskelevilla. Progressiivista verotusta varten sinun tulee hakea Verohallinnolta rajoitetusti verovelvollisen verokorttia. Ilmoita hakemuksella kaikki Suomesta saamasi ansiotulot, asuinvaltiossasi verotettavat ansiotulot sekä näihin tuloihin kohdistuvat vähennykset. Suomi verottaa vain Suomesta saamiasi tuloja, mutta asuinvaltiossa saamasi veronalaiset tulot korottavat Suomesta saamiesi tulojen veroja.

Jos sinua verotetaan progressiivisessa verotuksessa, saat esitäytetyn veroilmoituksen työskentelyvuotta seuraavan vuoden keväällä Suomen Verohallinnosta. Tarkista esitäytetyn veroilmoituksen tiedot. Jos veroilmoituksessa ei ole virheitä eikä puutteita, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Voit ilmoittaa ja muuttaa tietoja veroilmoitukseen OmaVerossa tai paperilomakkeilla.

Suomi ei yleensä verota ulkomaisen opiskelijan tai harjoittelijan Suomen ulkopuolelta saamaa tuloa

Suomella on kaksinkertaisen verotuksen estämistä koskeva sopimus yli 70 valtion kanssa. Sopimusten mukaan  Suomi ei yleensä verota ulkomaisen harjoittelijan esimerkiksi kotimaastaan saamaa apurahaa tai EU:n maksamaa taskurahaa.

Sitä vastoin suomalaiselta työnantajalta saadun tulon verotusta useimmat verosopimukset eivät rajoita. Poikkeuksen voi muodostaa tilanne, jossa Suomessa tehtävä työ liittyy henkilön opintoihin kotivaltiossa. Jos tämä edellytys täyttyy, seuraavat verosopimukseen perustuvat vähennykset voidaan tehdä, jos niistä on merkintä verokortissa tai lähdeverokortissa:

Korea: Suomessa enintään 5 vuotta oleskelevan teknisen tai liikealan harjoittelijoiden palkasta verovapaata 510€/kk.
Belgia, Bosnia-Hertsegovina, Bulgaria, Indonesia, Kosovo, Kreikka, Kroatia, Luxemburg, Montenegro, Serbia, Tansania, Thaimaa, Unkari: Palkasta on verovapaata 510 €/kk, jos oleskelu Suomessa ei ylitä 183 päivää kalenterivuonna.
Alankomaat, Arabiemiraatit, Argentiina, Barbados, Brasilia, Georgia, Intia, Israel, Itävalta, Pakistan, Romania, Saksa, Sri Lanka, Tsekki, Turkki Ukraina, Vietnam, Venäjä: Palkasta on verovapaata 510 €/kk, jos yhtäjaksoinen oleskelu Suomessa ei ylitä 183 päivää (ei sidottu kalenterivuoteen).
Egypti: Opintoihin tai liikealan (Egypti: myös teollisuuden) harjoitteluun liittyvän työn palkka on verovapaata. Muusta palkasta on verovapaata 510€/kk.
Ranska: Verovapaata 510 €/kk oleskeluajasta riippumatta. Työn ei tarvitse liittyä opintoihin.
Sambia: Verovapaata 510 €/kk, jos oleskelu Suomessa max 365 pv kahden vuoden jakson aikana.
Iso-Britannia, Portugali (31.12.2018 asti): Palkka on verovapaata, jos kyseessä on kaupan, teollisuuden tai maa- ja metsätalouden harjoittelija. Jos työ ei liity opintoihin, verovapaata on 510 €/kk.
Japani: Palkka verovapaata, jos max 2000 USD kalenterivuonna
Malesia: Palkka verovapaata, jos max 2500 USD kalenterivuonna
Filippiinit: Palkka verovapaata, jos max 1009,13 € kalenterivuonna
Färsaaret, Islanti: Verovapaata 20 000 SEK kalenterivuonna

Jos oleskelet Suomessa yli 6 kk

Jos oleskelet Suomessa yli kuusi kuukautta, olet Suomessa yleisesti verovelvollinen. Veroprosenttisi määräytyy progressiivisesti koko vuoden tulojen mukaan. Voit arvioida veroprosenttia veroprosenttilaskurilla, mutta sinun on haettava verokortti Verohallinnolta. Sitä varten tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen. Lisätietoa henkilötunnuksen hakemisesta. Toimita verokortti alkuperäisenä työnantajallesi.

Veroprosenttilaskuri

Muista antaa veroilmoitus Suomeen

Saat esitäytetyn veroilmoituksen työskentelyvuotta seuraavan vuoden keväällä Suomen Verohallinnosta. Tarkista esitäytetyn veroilmoituksen tiedot. Jos veroilmoituksessa ei ole virheitä eikä puutteita, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Voit ilmoittaa ja muuttaa tietoja veroilmoitukseen OmaVerossa tai paperilomakkeilla.

Sivu on viimeksi päivitetty 2.1.2019