Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Opiskelemaan ulkomaille

Pelkkä ulkomailla opiskelu ei vaikuta verotukseesi Suomessa eikä vaadi mitään ilmoitusta Verohallinnolle. Jos sen sijaan teet opiskelun ohessa myös töitä ulkomailla, sinun on otettava huomioon ulkomaantulojen verotukseen liittyvät asiat. Veroasiat on selvitettävä myös silloin, jos lähdet tilapäisesti töihin ulkomaille.

Kansaneläkelaitokselta (Kela) saamasi opintoraha verotetaan Suomessa myös silloin, kun opiskelet ulkomailla. Kela ei toimita ennakonpidätystä opintorahasta. Opintorahasta ei mene veroa, jos sinulla ei ole muita tuloja.

Opiskelun ohella töitä

Jos työskentelet ulkomailla ja työnantajasi on ulkomainen, et voi käyttää suomalaista verokorttia. Sinun on otettava yhteyttä paikalliseen verotoimistoon. Mukaan kannattaa ottaa passi sekä opiskelijakortti tai todistus opiskelustasi joko englanninkielisenä tai kohdemaan kielellä. Veroprosenttisi voi olla pienempi, jos osoitat olevasi opiskelija. Todistuksen opiskelusta voit saada esimerkiksi oppilaitoksesi kansainväliseltä sihteeriltä. Selvitä samalla, pitääkö sinun antaa oleskelumaahan veroilmoitus tuloistasi.

Ilmoita ulkomailta sekä Suomesta saamasi tulot veroilmoituksella

Ulkomaantulot ovat verotettavaa tuloa Suomessa. Tarkista aina kaikki esitäytetyn veroilmoituksesi tiedot. Ilmoita verkossa myös ulkomaan tulot ja vaadi kaksinkertaisen verotuksen poistamista. Jos tiedot ovat oikein eikä mitään tietoja puutu, sinun ei tarvitse tehdä muuta. Verkkopalvelun käyttämiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Ilmoita tiedot OmaVerossa

Jos et ilmoita sähköisesti, ilmoita tulot paperilomakkeella 16A Selvitys ulkomaantuloista, ansiotulot.

Esitäytetty veroilmoitus - näin ilmoitat OmaVerossa tai paperilla - vero.fi

Säilytä työnantajalta saamasi palkkakuitit ja muut tositteet.

Ulkomailla oleskelun kesto voi vaikuttaa verotukseen

Jos työskentelet ulkomailla yhtäjaksoisesti vähintään 6 kuukautta, joissakin tapauksissa voidaan soveltaa ns. kuuden kuukauden sääntöä. Silloin ulkomaanpalkasta ei tarvitse maksaa veroa Suomeen. Edellytyksenä on muun muassa, että et oleskele Suomessa enempää kuin keskimäärin 6 päivänä kuukaudessa ja että työskentelyvaltiolla on ensisijainen verotusoikeus saamaasi palkkaan. Jos työskentelet ulkomailla vain satunnaisesti opiskelun ohella, kuuden kuukauden sääntöä ei sovelleta.

Muistilista ulkomaille muuttavalle

Tee muuttoilmoitus ulkomaan osoitteesta Digi- ja väestötietovirastoon.

  • Verohallinto saa automaattisesti Digi- ja väestötietovirastolta tiedon pysyvästä muuttoilmoituksesta.
  • Jos teet tilapäisen osoitteenmuutoksen Digi- ja väestötietovirastoon, tee lisäksi erillinen ilmoitus Verohallinnolle. Tulosta lomake tilapäisen osoitteen ilmoittamista varten (3817). Lomakkeen sijaan voit tehdä ilmoituksen myös vapaamuotoisella kirjeellä. Kirjeestä täytyy käydä ilmi nimi, henkilötunnus, uusi osoite ja päivämäärä, josta alkaen muutos tulee voimaan.

Kun asut ulkomailla

  • Jos ulkomaan osoitteesi muuttuu ulkomaan oleskelun aikana, tee ilmoitus uudesta osoitteesta Digi- ja väestötietovirastoon ja Verohallinnolle.
  • Jos olet Suomen kansalainen, ilmoita Digi- ja väestötietovirastoon muutokset muun muassa seuraaviin tietoihin: osoite, avioliiton alkaminen, avioero tai lasten syntymä. Lue lisää DVV:n sivuilta asumisesta ulkomailla

Selvitä Kelasta säilytkö Suomen sosiaaliturvan piirissä tai vastaako Suomi sairaanhoitosi kustannuksista uudelle asuinvaltiollesi.

Sivu on viimeksi päivitetty 2.1.2020