Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Opiskelemaan ulkomaille

Pelkkä ulkomailla opiskelu ei vaikuta verotukseesi Suomessa eikä vaadi mitään ilmoitusta Verohallinnolle. Jos sen sijaan teet opiskelun ohessa myös töitä ulkomailla, sinun on otettava huomioon ulkomaantulojen verotukseen liittyvät asiat. Veroasiat on selvitettävä myös silloin, jos lähdet tilapäisesti töihin ulkomaille.

Kansaneläkelaitokselta (Kela) saamasi opintoraha verotetaan Suomessa myös silloin, kun opiskelet ulkomailla. Kela ei toimita ennakonpidätystä opintorahasta. Opintorahasta ei mene veroa, jos sinulla ei ole muita tuloja.

Opiskelun ohella töitä

Jos työskentelet ulkomailla ja työnantajasi on ulkomainen, et voi käyttää suomalaista verokorttia. Sinun on otettava yhteyttä paikalliseen verotoimistoon. Mukaan kannattaa ottaa passi sekä opiskelijakortti tai todistus opiskelustasi joko englanninkielisenä tai kohdemaan kielellä. Veroprosenttisi voi olla pienempi, jos osoitat olevasi opiskelija. Todistuksen opiskelusta voit saada esimerkiksi oppilaitoksesi kansainväliseltä sihteeriltä. Selvitä samalla, pitääkö sinun antaa oleskelumaahan veroilmoitus tuloistasi.

Ilmoita ulkomailta sekä Suomesta saamasi tulot veroilmoituksella

Ulkomaantulot ovat verotettavaa tuloa Suomessa. Tarkista aina kaikki esitäytetyn veroilmoituksesi tiedot. Ilmoita OmaVerossa myös ulkomaan tulot ja vaadi kaksinkertaisen verotuksen poistamista. Jos tiedot ovat oikein eikä mitään tietoja puutu, sinun ei tarvitse tehdä muuta. Palvelun käyttämiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Ilmoita tiedot OmaVerossa

Jos et ilmoita sähköisesti, ilmoita tulot paperilomakkeella 16A Selvitys ulkomaantuloista, ansiotulot.

Esitäytetty veroilmoitus - näin ilmoitat OmaVerossa tai paperilla - vero.fi

Säilytä työnantajalta saamasi palkkakuitit ja muut tositteet.

Ulkomailla oleskelun kesto voi vaikuttaa verotukseen

Jos työskentelet ulkomailla yhtäjaksoisesti vähintään 6 kuukautta, joissakin tapauksissa voidaan soveltaa ns. kuuden kuukauden sääntöä. Silloin ulkomaanpalkasta ei tarvitse maksaa veroa Suomeen. Edellytyksenä on muun muassa, että et oleskele Suomessa enempää kuin keskimäärin 6 päivänä kuukaudessa ja että työskentelyvaltiolla on ensisijainen verotusoikeus saamaasi palkkaan. Jos työskentelet ulkomailla vain satunnaisesti opiskelun ohella, kuuden kuukauden sääntöä ei sovelleta.

Muutatko pois Suomesta?

Kun muutat pois Suomesta, sinun täytyy tehdä muuttoilmoitus ja huolehtia veroasioista. 

Lue ohjeet: Muutatko pois Suomesta?

Sivu on viimeksi päivitetty 20.10.2023