Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Liikkuvaa työtä tekevän matkat

Liikkuvaa työtä voivat tehdä esimerkiksi kotisairaanhoitajat, pienkoneasentajat, autonkuljettajat tai edustajat. Heilläkin on silti yleensä varsinainen työpaikka eli paikka, josta he hakevat esimerkiksi työmääräykset tai auton tai jossa he säilyttävät työssä tarvittavia asusteita ja työvälineitä.

Ilmoita matkakulut OmaVerossa

Matkat kotoa varsinaiselle työpaikalle

Jos sinulla on varsinainen työpaikka, voit vähentää matkakulut asunnon ja työpaikan välisinä matkoina. Matkakulut saa vähentää halvimman kulkuneuvon kustannusten mukaan.

Ilmoita nämä matkat

  • kohdassa Matkakulut – Asunnon ja työpaikan väliset matkat.

Näin ilmoitat asunnon ja työpaikan väliset matkakulut OmaVerossa

Esimerkki: Rekka-autonkuljettajan Antin varsinainen työpaikka on varikko tai terminaali, jossa rekkaa säilytetään. Matkat kotoa varikolle tai terminaaliin ja takaisin Antti saa vähentää halvimman kulkuneuvon kustannusten mukaan, asunnon ja työpaikan välisinä matkakuluina.

Matkat varsinaiselta työpaikalta vaihtuviin työkohteisiin

Jos menet varsinaiselta työpaikalta erityisille työntekemispaikoille eli vaihtuviin työkohteisiin, voit vähentää nämä matkakulut. Matkat varsinaiselta työpaikalta erityiselle työntekemispaikalle ja takaisin vähennetään tulonhankkimiskuluina. Saat vähentää kulut käyttämäsi kulkuneuvon kustannusten mukaan. Vähennykselle ei ole ylärajaa. Kuluista saat vähentää kuitenkin vain sen osuuden, jota työnantaja ei ole korvannut.

Ilmoita nämä matkat (jos työnantaja ei ole korvannut matkoja)

  • kohdassa Matkakulut – Tilapäiset työmatkat ja erityisalan matkat.

Näin ilmoitat tilapäiset matkat ja erityisalan matkat OmaVerossa

Esimerkki: Remonttitöitä tekevä sähköasentaja Pekka menee aamuisin työnantajan varastolle, josta hän saa työmääräykset ja käyttöönsä työvälineet. Varasto on Pekan varsinainen työpaikka. Pekka saa vähentää matkat kotoa varsinaiselle työpaikalle ja takaisin halvimman kulkuneuvon kustannusten mukaan asunnon ja työpaikan välisinä matkoina. Pekka menee työnantajan varastolta vaihtuviin työkohteisiin asiakkaiden luo. Nämä matkat Pekka kulkee omalla autolla. Matkat työnantajan varastolta asiakkaiden luo ja takaisin Pekka saa vähentää tulonhankkimiskuluina, oman auton käytön mukaan (0,30 e/ km). Vähennykselle ei ole ylärajaa.

Matkat kotoa vaihtuviin työkohteisiin

Jos sinulla ei ole varsinaista työpaikkaa eli menet kotoa suoraan vaihtuviin työkohteisiin, voit vähentää matkakulut. Saat vähentää kulut käyttämäsi kulkuneuvon kustannusten mukaan. Silloin saat tehdä vähennyksen sen kulkuneuvon mukaan, jota olet todellisuudessa käyttänyt. Vähennykselle ei ole ylärajaa. Kuluista saat vähentää kuitenkin vain sen osuuden, jota työnantaja ei ole korvannut verovapaasti.

Ilmoita nämä matkat (jos työnantaja ei ole korvannut matkoja)

  • kohdassa Matkakulut – Tilapäiset työmatkat ja erityisalan matkat.

Näin ilmoitat tilapäiset matkat ja erityisalan matkat OmaVerossa

Esimerkki: Edustajana työskentelevä Bertta kulkee päivittäin kotoaan vaihtuviin työkohteisiin asiakkaiden luo. Bertta kulkee matkat omalla autolla. Hän saa vähentää matkakulut tulonhankkimiskuluina, oman auton mukaan (0,30 e/km 2023). Vähennykselle ei ole ylärajaa.

Sivu on viimeksi päivitetty 2.1.2024