Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Vuokratulo muualta kuin asuinmaasta – näin maksat ja ilmoitat

Voit saada vuokratuloa muusta maasta kuin sieltä, missä itse asut. Katso ohjeet, miten toimit seuraavissa tilanteissa:

Saat vuokratuloa Suomesta – asut ulkomailla

Vuokratulo Suomesta verotetaan yleensä Suomessa. Jos vuokralle antamasi asunto on Suomessa, maksat vuokratulosta veroa Suomeen, vaikka asuisit itse ulkomailla.

Maksat vuokratuloista veroa aina pääomatulojen veroprosentin mukaan. Asuinmaa ei vaikuta veroprosenttiin. 

1

Hae ennakkoveroa

Hae ennakkoveroa heti, kun annat Suomessa sijaitsevan kiinteistön tai osakehuoneiston vuokralle. Silloin vältyt jäännösveroilta.

Katso maksuohjeet

2

Hae ennakkoveroon tarvittaessa muutosta

Jos vuokratulon määrä muuttuu, hae ennakkoveron muutosta (korotusta tai alennusta). Jos vuokratuloa ei enää ole, hae ennakkoveron poistoa. Muutosta voit hakea OmaVerossa tai soittamalla palvelunumeroomme.

Voit hakea ennakkoveroon muutosta verotuksesi päättymiseen saakka.

Lue lisää ennakkoverosta

3

Tarkista vuokratulot veroilmoituksessa

Tarkista aina kaikki vuokratulot ja niihin kohdistuvat kulut veroilmoituksessa. Jos tiedot vuokratuloista eivät näy veroilmoituksessa tai tiedoissa on korjattavaa, tee korjaukset ilmoituksessa merkittyyn määräpäivään mennessä. Tiedot pitää ilmoittaa, vaikka tuloista ei kulujen vähentämisen jälkeen jäisikään verotettavaa vuokratuloa.

Ilmoita vuokratulo OmaVerossa

Jos et ilmoita sähköisesti, ilmoita vuokratulot paperilomakkeilla

Katso ohjeet paperilla ilmoittamiseen.

Esimerkki: Ruotsissa asuva henkilö on ostanut Suomesta vapaa-ajan asunnon (osakehuoneiston), jota hän vuokraa suurimman osan vuodesta ja käyttää itse satunnaisesti lomaillessaan Suomessa.

Hänen vapaa-ajan asunnosta saama vuokratulo on Suomessa veronalaista, ja hänen on ilmoitettava vuokratulo ja siihen kohdistuvat kulut vuosittain lomakkeella 7H. Hän saa vähentää vuokratulosta kulut samoin kuin suomalainen vuokranantaja. Koska hän käyttää asuntoa myös itse, hän saa vähentää vain ne kulut, jotka ovat syntyneet vuokrauksen aikana.

Saat vuokratuloja ulkomailta – asut Suomessa

Jos saat vuokratuloja ulkomailta, olet niistä verovelvollinen Suomeen. Verotettavan vuokratulon määrä lasketaan kuten Suomesta saadun vuokratulon määrä. Voit vähentää vuokraukseen liittyvät kulut tulonhankkimiskuluna verotuksessasi. Myös vuokrattuun asuntoon kohdistuvan lainan korot ovat vähennyskelpoisia pääomatuloistasi tulonhankkimisvelan korkoina.

Jos saat vuokratuloa asunnosta, jota pidetään sijaintivaltiossa kiinteistönä, lasketaan vuokratulon määrä Suomessa kuten suomalaisesta kiinteistöstä saadun vuokratulon määrä. Voit esimerkiksi tehdä poistoja kiinteistöön kuuluvan rakennuksen osalta. Voit myös vaatia vähennettäväksi ulkomaille maksamasi kiinteistöveron.

Vuokratulo kiinteästä omaisuudesta (esim. asunnosta) voidaan verosopimusten mukaan verottaa myös siinä valtiossa, jossa omaisuus on. Kaksinkertainen verotus poistetaan Suomessa joko hyvitys- tai vapautusmenetelmällä. Jos sen sijaan saat vuokratuloa irtaimesta omaisuudesta ulkomailla ja asut Suomessa, tulo verotetaan yleensä vain Suomessa.

Jos olet saanut vuokratuloa ulkomailta:

Oletko vuokrannut asuntoa tai muuta omaisuutta sovelluksen tai verkkosivuston kautta? Verohallinto saa tietoa digitaalisen alustan kautta saamistasi tuloista sekä Suomesta että ulkomailta ja valvoo näiden tietojen ilmoittamista verotuksessa. Muista aina ilmoittaa tulot esitäytetyllä veroilmoituksella.

Hyvitysmenetelmä

Hyvitysmenetelmä tarkoittaa sitä, että Suomi verottaa ulkomailta saadun tulon mutta vähentää eli hyvittää ulkomailla maksetun veron Suomen verosta. Suomella on joidenkin valtioiden – kuten Pohjoismaiden – kanssa verosopimus kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta tällaisella niin sanotulla hyvitysmenetelmällä.

Jos olet saanut vuokratuloa tällaisesta valtiosta, Verohallinto

  • määrää vuokratulosta 30 %:n veron (yli 30 000 euron pääomatulosta 34 %:n veron)
  • vähentää määräämästään verosta sen veron, jonka olet maksanut ulkomailla.

Vapautusmenetelmä

Sinulla on oikeus vapautusmenetelmään verosopimuksen mukaisesti, jos vuokrattava asuntosi sijaitsee

  • Ranskassa
  • Egyptissä.

Suomi ei verota vuokratuloa, mutta tulo voi korottaa veroa, jota maksat muista pääomatuloista. Tästä syystä sinun pitää ilmoittaa Suomen veroilmoituksessa myös tulot, jotka saat näistä valtioista.

Vapautusmenetelmän mukaan verotettavasta vuokratulosta ei voi vähentää tulonhankkimiskuluja ja tulonhankkimisvelan korkoa tulon ylittävältä osuudelta.

Sivu on viimeksi päivitetty 3.5.2024