Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Ajoneuvon tuonti Suomeen – ilmoitus- ja maksuohjeet

1

Tee käyttöönottoilmoitus

Tee käyttöönottoilmoitus, jos otat ajoneuvon verolliseen käyttöön ennen sen rekisteröintiä Suomessa. Ajoneuvon käyttö alkaa, kun ajoneuvoa käytetään liikenteessä Suomessa.

Sinun ei tarvitse tehdä käyttöönottoilmoitusta, jos

  • otat ajoneuvon käyttöön vasta rekisteröinnin jälkeen
  • et aja ajoneuvolla ennen rekisteröintiä, vaan vain siirrät sitä toisella kuljetusvälineellä
  • kyseessä on tilanne, jossa käytät ajoneuvoa verottomasti. Lue lisää ajoneuvon autoverottomasta käytöstä.

Ilmoita käyttöönottoilmoituksella verollisen käytön alkupäivä. Huomaa, että tämän päivän jälkeen et voi enää poistaa käyttöönottoilmoitusta OmaVerossa

Verohallinto vahvistaa käyttöönottoilmoituksen vastaanottamisen. Saat käyttöönottoilmoituksen vahvistamisesta heti kirjeen OmaVeroon. Vahvistuskirje lähetetään sinulle myös postitse kotiin.

Pidä vahvistuskirje mukana ajoneuvossa ja esitä se tarvittaessa poliisille tai Tullille.

Lue ohje ja tee käyttöönottoilmoitus OmaVerossa

Voit tarvittaessa tehdä käyttöönottoilmoituksen paperilomakkeella Käyttöönottoilmoitus Suomeen rekisteröitävästä ajoneuvosta (lomake 1220).

Huomioi! Kun tuot ajoneuvon Suomeen, sillä pitää olla voimassa oleva rekisteröinti toisessa Eta-valtiossa tai sille on hankittava suomalainen siirtolupa Liikenne- ja viestintävirastosta (Traficom).

2

Tee autoveroilmoitus

Jos olet tehnyt ajoneuvon käyttöönottoilmoituksen, tee autoveroilmoitus 5 päivän kuluessa siitä, kun ajoneuvon käyttö on alkanut. Huomaa, että ajoneuvon käyttöönottajana olet verovelvollinen, ja sinun pitää tehdä autoveroilmoitus.

Jos et ole tehnyt käyttöönottoilmoitusta, tee autoveroilmoitus OmaVerossa ennen kuin ajoneuvon verollinen käyttö Suomessa alkaa tai ajoneuvo rekisteröidään.

Voit tarkistaa arvion autoveroilmoituksen käsittelyajasta.

Voit korjata autoveroilmoituksen tietoja siihen saakka, kun olet saanut autoverotuspäätöksen OmaVeroon. Kun korjaat ilmoitusta, uusi autoveroilmoitus korvaa aikaisemman ilmoituksen.

Jos olet jo saanut autoverotuspäätöksen, et voi enää korjata ilmoitusta, vaan sinun on tehtävä oikaisuvaatimus OmaVerossa. Lue ohjeet Muutoksenhaku autoverotukseen.

Lue ohje ja tee autoveroilmoitus OmaVerossa

Voit tarvittaessa tehdä autoveroilmoituksen paperilomakkeella Autoveroilmoitus (lomake 1200).

Huomioi! Voit rekisteröidä autosi vasta, kun autovero on maksettu. Ajoneuvon rekisteröintikatsastuksen voit kuitenkin aloittaa jo ennen kuin teet autoveroilmoituksen.

3

Maksa autovero

Kun olet tehnyt autoveroilmoituksen ja saanut siihen autoverotuspäätöksen, voit maksaa autoveron. Saat autoverotuspäätöksen OmaVeroon ja postitse kotiin, ellet ole ottanut käyttöön Suomi.fi-viestejä eli luopunut paperipostista.

Maksa autovero OmaVeron kautta tai verkkopankissa. Näet tarvittavat maksutiedot autoverotuspäätöksestä. Käytä autoveron viitenumeroa.

  • Autoveron eräpäivä on kalenterikuukauden 24. päivä. Eräpäivä on aikaisintaan 2 viikon kuluttua päätöspäivästä.

Lue tarkemmat Autoveron maksuohjeet.

4

Rekisteröi ajoneuvo

Saat rekisteröidä ajoneuvon, kun autoveron maksu näkyy Verohallinnon tilillä. Yleensä maksu näkyy joko seuraavana arkipäivänä tai korkeintaan muutaman päivän viiveellä.

Saat viestin OmaVeroon, kun voit rekisteröidä ajoneuvon. Jos olet ottanut Suomi.fi-viestit käyttöön, saat sähköpostiisi ilmoituksen, että OmaVerossa on uutta tietoa veroasioistasi.

Vie ajoneuvo rekisteröintikatsastukseen ja rekisteröi se katsastuskonttorilla.

Huomioi! Voit aloittaa ajoneuvon rekisteröintikatsastuksen jo ennen kuin teet autoveroilmoituksen.

Ostitko ajoneuvosi EU:n ulkopuolelta?

Jos olet hankkinut ajoneuvosi EU:n ulkopuolelta, sinun on tehtävä tulli-ilmoitus maahantuonnin yhteydessä. Lue tulliselvityksestä tarkemmin Tullin verkkosivuilta.

Muista myös uuden kuljetusvälineen arvonlisävero 24 %

Autoveron lisäksi sinun pitää ilmoittaa ja maksaa uuden kuljetusvälineen arvonlisävero, jos tuot Suomeen ajoneuvon toisesta EU-maasta ja jos jompikumpi seuraavista ehdoista täyttyy:

  • Ajoneuvo on myyty kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun se on ensimmäisen kerran otettu käyttöön.
  • Ajoneuvolla on ajettu myyntihetkeen mennessä enintään 6 000 km.

Lue lisää uuden kuljetusvälineen arvonlisäveron ilmoittamisesta

Tämä sivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Anna komissiolle palautetta sivusta.

https://europa.eu/youreurope/index_fi.htm
Sivu on viimeksi päivitetty 20.6.2024