Joulupukki ja verotus – näin hoidat veroasiat
Joulupukille maksettu korvaus on yleensä työkorvausta, ei palkkaa. Näiden ohjeiden avulla hoidat veroasiat oikein, jos olet tilannut joulupukin yksityishenkilönä tai yrityksen puolesta – tai olet itse joulupukki.
Yksityishenkilö maksaa joulupukille korvausta
Sinun ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä joulupukille maksamastasi korvauksesta, jos maksat samalle henkilölle enintään 1 500 euroa kalenterivuoden aikana.
Selvitä, kuuluuko joulupukki ennakkoperintärekisteriin. Yksityishenkilö ei yleensä kuulu ennakkoperintärekisteriin, jos hänellä ei ole yritys- tai tulonhankkimistoimintaa.
- Jos joulupukki kuuluu ennakkoperintärekisteriin, sinun ei tarvitse tehdä mitään.
- Jos joulupukki ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, ilmoita pukille maksamasi työkorvaus tulorekisteriin. Ilmoittamista varten tarvitset joulupukin henkilötunnuksen.
Yritys maksaa joulupukille korvausta
Selvitä ensin, kuuluuko joulupukki ennakkoperintärekisteriin.
- Jos joulupukki kuuluu ennakkoperintärekisteriin, yrityksen ei tarvitse tehdä mitään.
- Jos joulupukki ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, yrityksen täytyy toimittaa ennakonpidätys pukille maksetusta korvauksesta. Yrityksen täytyy myös ilmoittaa maksettu korvaus tulorekisteriin. Ilmoittamista varten yritys tarvitsee joulupukin henkilötunnuksen.
Joulupukki: näin ilmoitat tulon
Joulupukin saama korvaus on veronalaista ansiotuloa (työkorvaus).
Tarkista veroilmoitus, kun saat sen keväällä. Jos siinä ei ole tietoja maksetusta korvauksesta, ilmoita työkorvaus veroilmoituksessa.
Voit ilmoittaa veroilmoituksessa myös työkorvaukseen kohdistuvat vähennykset, esimerkiksi matkakulut (omalla autolla 0,27 €/km vuonna 2024) ja asusteiden kustannukset.
Oletko tarjonnut palveluita sovelluksen tai verkkosivuston kautta? Verohallinto saa tietoa digitaalisen alustan kautta saamistasi tuloista sekä Suomesta että ulkomailta ja valvoo näiden tietojen ilmoittamista verotuksessa. Muista aina ilmoittaa tulot esitäytetyllä veroilmoituksella.