Ulkomaille suomalaisen työnantajan palvelukseen

Kun lähdet työskentelemään ulkomaille suomalaisen työnantajan palveluksessa, verotukseesi Suomessa vaikuttaa ulkomailla työskentelyn kesto ja se, missä valtiossa työskentelet.

Jos työskentelet ulkomailla yhtäjaksoisesti yli kuuden kuukauden ajan, ulkomailla tehdystä työstä saamasi palkka voi olla verovapaata Suomessa (ns. kuuden kuukauden sääntö). Palkka on Suomessa verovapaata, jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • Työstä johtuva oleskelusi ulkomailla kestää yhtäjaksoisesti vähintään 6 kuukautta.
  • Et oleskele tänä aikana Suomessa enempää kuin keskimäärin 6 päivää täyttä ulkomailla työskentelykuukautta kohden.
  • Suomen ja työskentelyvaltion välinen verosopimus ei estä palkan verottamista työskentelyvaltiossa.

Verosopimusten mukaan työskentelyvaltiolla on oikeus verottaa palkkaasi, jos oleskelet työskentelyvaltiossa yli 183 päivää verosopimuksessa määrättynä ajanjaksona. Verosopimus vaikuttaa siihen, onko tämä ajanjakso peräkkäiset 12 kuukautta vai kalenterivuosi. Työskentelyvaltio voi verottaa palkkaa myös silloin, jos työnantajallesi muodostuu sinne kiinteä toimipaikka. Jos työskentelyvaltion ja Suomen välillä ei ole verosopimusta, kuuden kuukauden sääntö voi soveltua, jos työskentelyn kestoon ja Suomessa käynteihin liittyvät edellytykset täyttyvät.

Kuuden kuukauden säännön verovapaus koskee vain ulkomaantyöskentelystä maksettua palkkaa. Sinun on yleensä maksettava veroa Suomeen muista tuloista, joita saat ulkomailla työskentelyn aikana.

Jos teet ulkomailla työskentelyn aikana osittain etätyötä Suomessa, Suomessa tehdystä etätyöstä saatu palkka on veronalaista tuloa Suomessa, vaikka ulkomailla tehdystä työstä saatu palkka olisi verovapaata kuuden kuukauden säännön perusteella.

Kuuden kuukauden sääntö ei yleensä sovellu ulkomailla tehtyyn etätyöhön, koska ulkomailla oleskelu ei johdu tuosta työstä.

Kuuden kuukauden sääntö voi soveltua vain yksityiseltä työnantajalta saatuun palkkaan. Kuuden kuukauden sääntö ei sovellu, jos työnantajasi on suomalainen julkisyhteisö tai työskentelet suomalaisella vesi- tai ilma-aluksella.

Voit selvittää seuraavan taulukon avulla, soveltuuko palkkaasi kuuden kuukauden sääntö:

Kuuden kuukauden säännön soveltaminen, pdf

Ennakonpidätys ja vakuutetun sairausvakuutusmaksu

  • Jos työnantajasi pystyy luotettavasti arvioimaan, että ulkomaantyöskentelysi täyttää kuuden kuukauden säännön edellytykset, työnantajasi voi jättää Suomen ennakonpidätyksen toimittamatta ulkomaantyöskentelystä maksettavasta palkastasi, eikä muutosta verokorttiin tarvita. Palkastasi peritään kuitenkin vakuutetun sairausvakuutusmaksu, jos kuulut Suomen sosiaaliturvaan ulkomailla työskentelyn ajan. Maksun suuruus on noin 2 prosenttia palkasta.

Jos kaikki edellä mainitut ns. kuuden kuukauden säännön edellytykset eivät täyty, palkka on veronalaista tuloa Suomen verotuksessa. Palkka verotetaan pääsääntöisesti samalla tavoin kuin Suomessa tehdystä työstä saatu palkka.

Myös työskentelyvaltio voi verottaa palkkaasi esimerkiksi silloin, jos oleskelet työskentelyvaltiossa yli 183 päivää verosopimuksessa mainittuna ajanjaksona. Verosopimus vaikuttaa siihen, onko tämä ajanjakso peräkkäiset 12 kuukautta tai kalenterivuosi. Työskentelyvaltio voi verottaa palkkaasi myös, jos työnantajallesi muodostuu sinne kiinteä toimipaikka tai työskentelet sellaisessa valtiossa, jonka kanssa Suomella ei ole verosopimusta.

Jos työskentelyvaltiolla on oikeus verottaa palkkaasi, kaksinkertainen verotus poistetaan Suomessa. Tästä on kerrottu tarkemmin ohjeessa Henkilöiden ulkomaantulojen kaksinkertaisen verotuksen poistaminen.

Kaksinkertaisen verotuksen poistaminen verokortilla

Kaksinkertaisen verotuksen poistaminen voidaan ottaa huomioon jo verokortillasi. Verovuodelle tehdään yleensä yksi verokortti, jolla huomioidaan arviot palkoista ulkomailla ja Suomessa työskentelystä sekä arvio ulkomaille maksettavien verojen määrästä. 

Esimerkki 1:

Työskentelet Saksassa säännöllisesti viikon joka kuukausi. Suomalaiselle työnantajallesi muodostuu kiinteä toimipaikka Saksaan, joten Saksalla on oikeus verottaa palkkatuloasi siltä osin kuin työskentelet Saksassa.

Ilmoita verokorttihakemuksessa koko vuoden palkka, se osuus palkasta, jonka saat Saksassa työskentelystä ja arvio Saksaan maksettavasta veron määrästä. Veroprosentissa huomioidaan Saksaan maksamasi verot. Työnantajasi pidättää veron koko kuukauden palkastasi.

Jos työskentelet ulkomailla pidemmän ajanjakson, voit pyytää, että ulkomaan työskentelyajalle tehdään erillinen verokortti. Tällöin ulkomaille maksettavat verot kohdistetaan sen ajanjakson verokortille, jolloin työskentelet ulkomailla ja maksat ulkomaille veroa.

Esimerkki 2:

Työskentelet verovuoden aikana Saksassa 4 kuukautta ja muutoin Suomessa. Suomalaiselle työnantajallesi muodostuu kiinteä toimipaikka Saksaan, joten Saksalla on oikeus verottaa palkkatuloasi siltä osin kuin työskentelet Saksassa. Voit pyytää, että ulkomaan työskentelyajalle tehdään oma verokortti.

Ilmoita verokorttihakemuksessa koko vuoden palkka, se osuus palkasta, jonka saat Saksassa työskentelystä ja arvio Saksaan maksettavasta veron määrästä. Saat kaksi verokorttia, joista toinen on Suomen työskentelystä maksettua palkkaa varten.  Toinen verokortti koskee Saksan työskentelystä maksettavaa palkkaa ja siinä on huomioitu Saksaan maksettavat verot.

Tietyissä tilanteissa työnantaja voi jättää ennakonpidätyksen toimittamatta tai vähentää ulkomaille maksetut verot Suomessa toimitettavasta ennakonpidätyksestä. Lue lisää: Ulkomailla työskentelyn verotus, luku 7.2.2 Kuuden kuukauden sääntö ei sovellu

Näin haet muutosta verokorttiin

  • Hae muutosta verokorttiin OmaVerossa tai lomakkeella 16A kohdassa Ansiotulot työskentelystä, johon ei sovelleta 6 kuukauden sääntöä.
    • Ilmoita tässä kohdassa ulkomaantyöskentelystä saatu palkka ja ulkomaille maksettu veron määrä.
  • Ilmoita Suomessa työskentelyn osuus palkasta OmaVerossa tai lomakkeella 5010 kohdassa Palkat ja luontoisedut, Arvio koko vuoden palkasta.
  • Liitä hakemukseesi vapaamuotoinen selvitys ulkomaantyöskentelyn ajanjaksoista ja millä perusteella työskentelyvaltiolla on verotusoikeus. Kerro, jos haluat ulkomaantyöskentelylle erillisen verokortin (esimerkki 2).

Ole yhteydessä työskentelyvaltion veroviranomaiseen, jos tarvitset tietoa kyseisen valtion verotuksesta. 

Tarkista veroilmoituksesi

Ilmoita tiedot OmaVerossa

Täydennä tai korjaa veroilmoituksesi OmaVerossa kohdassa Ulkomaantulot, ulkomailta saadut ansiotulot. Korjaa tarvittaessa myös koko Suomessa työskentelystä saadun palkan määrää kohdassa Palkat ja luontoisedut.

Jos et ilmoita sähköisesti, ilmoita tulot paperilomakkeella 16A Selvitys ulkomaantuloista, ansiotulot sekä lomakkeella 50A Ansiotulot ja niistä tehtävät vähennykset. Lue lisää: Esitäytetty veroilmoitus - näin ilmoitat OmaVerossa tai paperilla

Selvitä verotusasiat myös työskentelyvaltiossa

Kun työskentelet toisessa valtiossa yli 6 kuukautta, sinun on yleensä maksettava palkasta veroa työskentelyvaltioon kyseisen valtion säännösten mukaisesti. Selvitä työskentelyvaltion veroviranomaiselta verojen maksamiseen liittyvät asiat kuten verojen maksun aikataulu ja se, pitääkö sinun antaa veroilmoitus kyseiseen valtioon. Säilytä työskentelyvaltion antama päätös verotuksestasi.

Muutatko pois Suomesta?

Kun muutat pois Suomesta, sinun täytyy tehdä muuttoilmoitus ja huolehtia veroasioista. 

Lue ohjeet: Muutatko pois Suomesta?

Sivu on viimeksi päivitetty 23.12.2024