Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Näin maksat kiinteistöveron

Vuoden 2023 kiinteistöveron maksaa se, joka omistaa kiinteistön 1.1.2023. Tietoa omistuksen ja hallinnan muutoksista ja epäselvyyksistä.

Jos korjasit kiinteistötietoja keväällä, odota uutta päätöstä ennen kuin maksat veron. Kiinteistöveron eräpäivät ja veron määrä voivat muuttua alkuperäisestä. Saat uuden päätöksen viimeistään lokakuun loppuun mennessä. Uusi päätös voi siis tulla vasta alkuperäisen eräpäivän jälkeen.

Voit maksaa kiinteistöveron eri tavoin

Voit maksaa kiinteistöveron usealla tavalla:

Tilaa e-lasku. E-lasku on helpoin tapa maksaa kiinteistövero. Tee e-laskutilaus verkkopankissasi viimeistään kolme viikkoa ennen kiinteistöveron eräpäivää. Saat e-laskun verkkopankkiisi noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää. Lue lisää e-laskusta.

Maksa OmaVeron kautta. Silloin viitenumerot ja muut maksutiedot siirtyvät automaattisesti oikein verkkopankin maksupohjaan. Rahat veloitetaan tililtäsi maksupäivänä.

Maksa verkkopankissa. Tarvitset sitä varten oikeat maksutiedot, jotka löydät OmaVerosta sekä kiinteistöverotuspäätöksen lopusta tilisiirtolomakkeelta. Tarvitset maksua varten kiinteistöveron määrän, eräpäivän, Verohallinnon tilinumeron sekä oman henkilökohtaisen viitenumerosi.

Henkilöasiakkaille on käytössä myös suoramaksu. Se on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät käytä verkkopankkia. Yhteisöt voivat käyttää kiinteistöveron maksamiseen verkkolaskua.

Maksutiedot

Kiinteistöveron maksutiedot voit tarkistaa kiinteistöverotuspäätöksen lopusta tilisiirtolomakkeelta. Jos et saanut paperista päätöstä postitse tai päätös on hukkunut, tarkista maksutiedot OmaVerosta:

  • Valitse OmaVeron etusivulta kohdasta Maksutilanne linkki Verojen maksaminen.
  • Vaihtoehtoisesti voit tarkistaa maksutiedot myös pdf-muotoisen kiinteistöverotuspäätöksen lopusta tilisiirtolomakkeelta. Valitse ensin OmaVerossa välilehti Yhteydenpito ja sitten linkki Avaa päätökset ja kirjeet.

Voit maksaa kiinteistöveron yhdessä tai useammassa erässä

Jos kiinteistöverosi on 170 euroa tai enemmän, kiinteistöverolle tulee automaattisesti kaksi maksuerää. Voit silti maksaa kiinteistöveron koko summan kerralla, jos haluat. Muista käyttää omaa henkilökohtaista kiinteistöveron viitenumeroasi.

Voit myös maksaa kiinteistöveron useammassa erässä, kunhan kiinteistöveron koko summa on maksettuna viimeistään eräpäivänä. Maksa erät joko OmaVerossa tai verkkopankissasi tilisiirtona. Käytä jokaisessa maksussa omaa kiinteistöveron viitenumeroasi. Lue ohje siitä, miten tarkistat jäljellä olevan saldon OmaVerossa.

Kiinteistöveron eräpäivät vuonna 2023

Kiinteistöverotus päättyy eri asiakkailla eri aikaan. Siksi eri asiakkailla on eri eräpäivät kiinteistöverolle. Tarkista omat eräpäiväsi OmaVerosta tai kiinteistöverotuspäätöksestä.

Suurimmalla osalla kiinteistönomistajista eräpäivät ovat elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa. Kaikkien kiinteistöverotus päättyy viimeistään 31.10., jolloin eräpäivät ovat viimeistään joulukuussa ja helmikuussa.

Kiinteistöveron eräpäivät vuonna 2023 kiinteistöverotuksen päättymiskuukauden mukaan.
Kiinteistöverotuksen päättymiskuukausi Kiinteistöveron 1. erän eräpäivä Kiinteistöveron 2. erän eräpäivä
Toukokuu (koskee vain yhteisöasiakkaita) 6.7.2023 6.9.2023
Kesäkuu 7.8.2023 6.10.2023
Heinäkuu 6.9.2023 6.11.2023
Elokuu 6.10.2023 7.12.2023
Syyskuu 6.11.2023 8.1.2024
Lokakuu 7.12.2023 6.2.2024

Jos maksat kiinteistöveron myöhässä

Jos maksat kiinteistöveron eräpäivän jälkeen, sinun pitää maksaa myös viivästyskorkoa. Maksa viivästyskorko yhtä aikaa varsinaisen veron kanssa. Vuonna 2023 viivästyskorko on 7 %.

Eräpäivän jälkeen vero on helpoin maksaa OmaVerossa. Siellä summaan on jo valmiiksi lisätty koron määrä. Toinen vaihtoehto on maksaa vero omassa verkkopankissasi. Tarkista silloin oikea summa korkoineen OmaVerosta tai laske koron määrä itse korkolaskurilla.

Maksumuistutus ja maksujärjestely

Saat maksamattomasta kiinteistöverosta maksumuistutuksen yhteenvedossa. Jos et pysty maksamaan veroa yhteenvedossa mainittuun eräpäivään mennessä, voit hakea Verohallinnolta maksujärjestelyä. Maksujärjestelyn avulla saat verolla lisää maksuaikaa ja pienempiä maksueriä. Lue ohjeet maksujärjestelyn hakemiseen.

Usein kysyttyä kiinteistöveron maksamisesta

Ei käytetä. Huolehdi kiinteistöveron maksamisesta itse viimeistään eräpäivänä, niin vältyt viivästyskorolta. Lue lisää kiinteistöveron maksamisesta.

Jos kiinteistövero on jo ehtinyt erääntyä

Veronpalautuksiasi käytetään kiinteistöveron maksuksi vain silloin, jos kiinteistövero on ehtinyt erääntyä ennen henkilökohtaista verotuksesi päättymispäivää. Mistä tiedän, milloin verotukseni päättyy?

Veronpalautuksia käytetään kiinteistöveron maksuksi ainoastaan oman verotuksesi päättymispäivästä seuraavan kuun 4. päivään asti.

Esimerkki: Kaisu unohtaa maksaa kiinteistöveron ensimmäisen erän sen eräpäivänä 7.8. Kiinteistöverolle alkaa kertyä viivästyskorkoa heti eräpäivää seuraavana päivänä.

Kaisun verotus päättyy myöhemmin elokuussa. Verotuspäätöksen mukaan Kaisu saa veronpalautuksia 3.10. Kaisun veronpalautuksia käytetään automaattisesti heti elokuussa verotuksen päätyttyä erääntyneen kiinteistöveron ja viivästyskoron maksuksi. Kun Kaisu saa veronpalautukset tililleen 3.10., summasta on vähennetty erääntynyt kiinteistövero ja viivästyskorko.

Lue lisää:

Maksa kiinteistövero uudestaan. Maksu palautui takaisin esimerkiksi siksi, että käytit lopetettua tilinumeroa tai vanhaa maksupohjaa verkkopankissasi. Tarkista ajantasaiset tili- ja viitenumerot kiinteistöverotuspäätöksen lopusta tai OmaVerosta.

Jos kiinteistöveron eräpäivä on ehtinyt jo mennä, sinun pitää maksaa veron lisäksi myös viivästyskorkoa. Maksa se samaan aikaan varsinaisen veron kanssa. Lue ohjeet myöhässä maksamiseen.

Jos olet maksanut veron ensimmäisen erän kahteen kertaan, käytämme ylimääräisen maksusi veron toisen erän maksamiseen.

Jos sinulla on vain yksi erä, jonka olet maksanut kahteen kertaan, palautamme ylimääräisen maksun pankkitilillesi. Jos sinulla on muita erääntyneitä veroja tai velkaa ulosotossa, käytämme maksuasi ensin niille.

Kyllä voit. Muista kuitenkin käyttää puolisosi henkilökohtaista kiinteistöveron viitenumeroa, jotta maksusi kohdistuu hänen kiinteistöverolleen. Viitenumero ja muut maksutiedot ovat kiinteistöverotuspäätöksen lopussa sekä OmaVerossa.

Jos veron määrä on pienempi uudessa päätöksessä:

Palautamme ylimääräisen maksun pankkitilillesi, jos sinulla ei ole muita veroja maksamatta tai velkaa ulosotossa.

Jos veron määrä on suurempi uudessa päätöksessä:

Maksa jäljelle jäänyt osa eräpäivään mennessä. Käytä omaa kiinteistöveron viitenumeroasi.

Palvelunumerot

  • Kiinteistöveron maksaminen ja maksutiedot: 029 497 026
  • Kiinteistöveron määrä ja kiinteistöverotus yleisesti: 029 497 020
Sivu on viimeksi päivitetty 14.6.2023