Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Remontointi, perusparannukset ja rakentaminen kiinteistöverotuksessa

Remontointi, perusparannukset ja rakentaminen vaikuttavat kiinteistöveroon. Verohallinto saa muilta viranomaisilta tiedot uusista rakennuksista ja rakennusten muutoksista, joihin on haettu rakennuslupaa.

Sivun sisältö:

Remontointi ja perusparannukset

Kun saat kiinteistöverotuspäätöksen, korjaa kiinteistösi tietoja, jos

  • olet remontoinut ja rakennuksesi varustetaso (sähköt, vesijohto, viemäröinti), lämmitysmuoto tai pinta-ala on muuttunut
  • olet tehnyt perusparannuksen, eli rakennusta on muutettu tasokkaammaksi ja sitä on parannettu aikaisempaan verrattuna.

Verohallinto arvioi remontin vaikutuksen kiinteistöveroon aina tapauskohtaisesti. Yleensä remontit ja perusparannukset nostavat rakennukset verotusarvoa ja samalla kiinteistöveroa. Jos vanha rakennus peruskorjataan, sen kiinteistövero nousee verrattuna alkuperäisessä kunnossa olevaan rakennukseen.

Näet perusparannusten lopullisen vaikutuksen kiinteistöveroon vasta uudesta kiinteistöverotuspäätöksestäsi.

Tarkista, mitkä remontit pitää ilmoittaa

Rakentaminen ja keskeneräiset rakennukset

Saamme muilta viranomaisilta tiedot uusista rakennuksista ja laajennuksista, joihin on haettu rakennuslupaa. Rakennuksen tai laajennuksen pitäisi näkyä verotuspäätöksessä rakentamisen aloitusta seuraavana vuonna. Jos tietoa ei ole päätöksessä, lisää tiedot, kun saat päätöksen.

Keskeneräisen rakennuksen kiinteistöveroon vaikuttaa rakennuksen valmiusaste, joka määräytyy edellisen vuoden viimeisen päivän mukaan. Tarkista päätöksessä oleva tieto. Kunnan rakennustarkastaja tai rakennushankkeen vastaava rakennusmestari voi antaa todistuksen tai lausunnon valmiusasteesta. Jos sinulla ei ole todistusta, sinun pitää arvioida valmiusaste itse. Jos et ilmoita valmiusastetta, arvioimme sen rakentamisen aloittamis- ja valmistumispäivän mukaan.

Pienet rakennukset

Jos uuden rakennuksen koko on enintään 5 m2, sitä ei tarvitse ilmoittaa eikä siitä tarvitse maksaa kiinteistöveroa. Jos uuden rakennuksen koko on yli 5 m2, rakennus pitää ilmoittaa – myös kesäkeittiöt, leikkimökit ja autokatokset. Uima- tai venelaituria ei tarvitse ilmoittaa.

Purettu rakennus

Verohallinto ei saa aina tietoa puretuista rakennuksista. Jos päätöksessä on purettu rakennus, korjaa tietoa poistamalla rakennus kiinteistötiedoista ja ilmoita päivämäärä, jolloin rakennus on purettu. Jos rakennus on ollut olemassa 1.1.2024, siitä maksetaan vero vielä vuonna 2024. Jos purkamiselle ei ole haettu lupaa, ilmoita asiasta myös kiinteistön sijaintikuntaan.

Taulukko remonteista ja perusparannuksista

Taulukossa on lueteltu yleisimpiä remontteja ja perusparannuksia. Tarkista taulukosta, pitääkö tekemäsi muutokset ilmoittaa kiinteistöverotukseen.

 
Remontti tai perusparannus Pitääkö ilmoittaa?
Vesijohdon, viemäröinnin tai sähköjen lisääminen rakennukseen tai niiden uusiminen Kyllä
Koneellisen ilmastoinnin lisääminen tai uusiminen Kyllä
Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen, esimerkiksi suoran sähkölämmityksen, öljykamiinalämmityksen tai uunilämmityksen vaihtaminen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään Kyllä
Lämmönlähteen vaihtaminen, esimerkiksi vesikiertoisen keskuslämmityksen lämmönlähteen vaihtaminen öljystä puuhun Ei
WC:n lisääminen vapaa-ajan asuntoon (kun WC on vedellä huuhdeltava ja liitetty viemäriin) Kyllä
Kemiallisen WC:n tai kuivakäymälän lisääminen vapaa-ajan asuntoon Ei
Kylmän ullakon tai kellarin remontointi asuintiloiksi Kyllä
Pintaremontointi: tapetointi, lattioiden uusiminen jne. Ei
Kylpyhuoneen tai märkätilan putkityöt Ei
Keittiön kaapistojen ja koneiden uusiminen Ei
Ulko-ovien ja ikkunoiden uusiminen Kyllä
Vesikatteen uusiminen Kyllä

Ulkoseinien pinnoitteiden uusiminen

Kyllä
Ulkopuolinen lisäeristys Kyllä
Rakennuksen peruskorjaus uudisrakennusta vastaavaksi Kyllä
Uima- tai venelaiturin rakentaminen Ei

Onko kiinteistön tiedoissa korjattavaa?

Lue ohjeet päätöksen tarkistamiseen ja tietojen korjaamiseen

Sivu on viimeksi päivitetty 8.3.2024