Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Kesätyöntekijän veroasiat

Veroasioiden hoitaminen voi joskus tuntua vaikealta. Kokosimme tälle sivulle helpot ohjeet, joilla kesätöiden veroasiat hoituvat mutkitta.

Tarvitset kesätöitä varten verokortin

Jos saat palkkaa, tarvitset aina verokortin. Ilman verokorttia työnantajan pitää tehdä palkastasi 60 %:n ennakonpidätys. Verokortin mukainen ennakonpidätys taas on alle 10 000 euron tuloilla yleensä 0. Työnantajasi tarvitsee verokortin tiedot, vaikka veroprosenttisi olisikin nolla.

Kysy kesätyöpaikkasi esihenkilöltä, miten työpaikallasi toimitaan eli miten työnantaja tarvitsee verokortin palkanmaksua varten. Osa työnantajista saa verokortin suoraan meiltä Verohallinnosta. Joissakin työpaikoissa taas joudut itse näyttämään verokortin työnantajalle. Työnantajasi osaa ohjeistaa oikean tavan. Muista, että verokortti tarvitaan jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä palkanmaksupäivää.

Huolehdi siitä, että saat palkanmaksun jälkeen aina palkkalaskelman tai muun erittelyn palkanmaksusta. Palkkalaskelmasta voit tarkistaa, että palkka on maksettu oikein.

Verojen ennakonpidätyksen lisäksi kaikkien 17 vuotta täyttäneiden pitää maksaa palkasta myös lakisääteinen työeläkevakuutusmaksu (TyEL), jonka suuruus on 7,15 %. Lisäksi 18 vuotta täyttäneet maksavat palkastaan myös lakisääteisen työttömyysvakuutusmaksun, joka on suuruudeltaan 0,79 %. Työnantaja vähentää myös nämä maksut palkastasi ja huolehtii niiden tilittämisestä.

Mistä verokortin saa?

  • Lähetämme aina alkuvuodesta verokortin kaikkien yli 15-vuotiaiden postiosoitteeseen. Jos paperipostina saamasi verokortti on tallessa, voit hyödyntää sitä. Tarvittaessa voit skannata verokortin tai ottaa siitä esimerkiksi kuvan.
  • Löydät voimassa olevan verokorttisi aina myös OmaVerosta. Kirjaudu OmaVeroon verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos olet alle 18-vuotias, huoltajasi voivat tarvittaessa asioida OmaVerossa puolestasi. Lue ohje: Näin löydät palkan verokortin OmaVerosta.
  • Tarkista verokortin tuloraja. Onko tuloraja riittävä? Muista, että voit milloin vain tehdä uuden verokortin, jos näyttää siltä, että tulorajaa pitäisi nostaa.
  • Tee tarvittaessa muutoksia verokorttiisi OmaVerossa. Ohjeet uuden verokortin tekemiseen tai muuttamiseen.

Asumistuki, opintotuki ja verokortti

Yleinen asumistuki on verovapaa etuus. Siitä ei siis mene veroa, joten se ei myöskään vaikuta verokortin tulorajaan ja veroprosenttiin.

Opintotukeen kuuluvat esimerkiksi opintotukikuukausilta maksettava opintoraha ja opintolainan valtiontakaus.

Opintoraha on verotettavaa tuloa, ja se voi vaikuttaa myös verokortin veroprosenttiin. Voit tarkistaa sinulle maksettavan opintorahan verottoman määrän Kelan OmaKela-asiointipalvelusta, opintorahaa koskevasta päätöksestä.

Jos haluat muuttaa verokorttia, tarvitset sitä varten arvion opintorahan määrästä vuoden aikana.

Lue lisää opintorahasta Kelan sivuilta.

Opintolainaa ei veroteta, joten se ei vaikuta verokortin tulorajaan.

Tarkista veroilmoitus ja ilmoita meille tilinumerosi

Keväällä 2024 saat meiltä esitäytetyn veroilmoituksen. Tarkista veroilmoituksen tiedot, kuten ilmoituksessa kerrottu palkkatulojen määrä sekä mahdollinen vuoden 2023 aikana saamasi opintoraha. Apuna palkkatulojen määrän tarkistamisessa voit käyttää edellisen vuoden palkkalaskelmia. Jos tiedoissa on korjattavaa, tee korjaukset OmaVerossa. Tarkemmat ohjeet saat veroilmoituksen kanssa samassa kirjeessä.

Vuoden 2023 lopullinen verotuspäätöksesi tehdään veroilmoituksen mukaan. Jos veroprosenttisi on ollut vuoden aikana liian suuri, saat veronpalautusta. Jos veroprosentti taas on ollut liian pieni, joudut maksamaan jäännösveroa eli mätkyjä.

Ilmoita tilinumerosi OmaVerossa. Näin tieto on kunnossa mahdollista veronpalautusta varten. Katso ohjeet tilinumeron ilmoittamiseen.

Muuta aiheeseen liittyvää

Kesä kevytyrittäjänä

Olet kevytyrittäjä, jos työskentelet laskutuspalveluyrityksen kautta ilman omaa yritystä. Lue ohjeet kevytyrittäjän veroasioiden hoitamiseen.

Oman yrityksen perustaminen

Oman yrityksen perustaminen voi olla oivallinen tapa työllistyä. Lue ohjeet yrityksen perustamiseen ja veroasioiden hoitamiseen.

Töissä useammalla työnantajalla

Kaikille palkkatuloille on vain yksi verokortti, ja samaa verokorttia voi käyttää eri työpaikoissa.

Kokeile veroprosenttilaskuria

Veroprosenttilaskurilla voit arvioida veroprosentin suuruuden. Tarvitset laskuria varten arvion koko vuoden tuloistasi.

Työnantaja

Moi työnantaja! Voit ladata tästä työntekijöillesi pdf-muotoisen kesätyöntekijöiden veroasioiden muistilistan. Muistilista soveltuu hyvin sähköpostin liitteeksi tai esimerkiksi kahvihuoneeseen tulostettavaksi.

Kesätyöntekijän veroasioiden muistilista (pdf)

Etsitkö näitä?

Perhehoitajan verokortti

Sivu on viimeksi päivitetty 27.11.2023