Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Verokortti opiskelijalle

Opiskelijana tarvitset verokortin silloin, kun saat palkkaa.

Jos sinulla ei ole opintotuen lisäksi muita tuloja

Et tarvitse verokorttia, jos vain opiskelet ja Kelan opintoraha eli opintotuki on ainoa tulosi. Kela ei vähennä ennakonpidätystä opintorahasta. Saat siis koko opintorahan tilillesi.

Jos opiskelet ja käyt myös töissä

Jos saat Kelan opintorahaa ja käyt palkkatöissä, tarvitset verokortin palkkaa varten. Opintoraha, opintorahan huoltajakorotus ja opintorahan oppimateriaalilisä vaikuttavat palkan veroprosenttiin eli siihen, paljonko maksat veroa palkasta.

Yleinen asumistuki ja opintotuen asumislisä ovat verovapaita tuloja. Niitä ei tarvitse ilmoittaa, kun haet verokorttia.

Hae verokortti OmaVerosta

Lue ohje:

Kysy työnantajalta, miten verokortti pitää toimittaa

Tarkista työnantajalta tai muun tulon maksajalta, millä tavalla tämä tarvitsee verokortin tiedot. Monet työnantajat ja muiden tulojen maksajat saavat verokorttien tiedot sähköisesti suoraan Verohallinnolta. Silloin sinun ei tarvitse itse huolehtia asiasta.

Jos maksaja ei saa verokorttitietoja sähköisesti, sinun pitää itse antaa ne eli esimerkiksi näyttää tai lähettää verokortti. Tarkista maksajalta, miten sinun tapauksessasi toimitaan ja milloin maksaja tarvitsee tiedot. Esimerkiksi työnantajasi saattaa tarvita verokortin tiedot jo noin 2 viikkoa ennen palkanmaksupäivää.

Seuraa tulojasi

Verokortissasi on yksi tuloraja koko vuodelle. Tuloraja kertoo, mihin tulomäärään saakka oma veroprosenttisi on voimassa.

Seuraa, kuinka paljon saat palkkaa eri työpaikoistasi yhteensä vuoden aikana. Jos tulorajasi ylittyy, tilaa uusi verokortti.

Laskutuspalveluyritykset toimivat erilaisilla toimintamalleilla.

Lue lisää kevytyrittäjän verokortista

Sivu on viimeksi päivitetty 16.3.2023