Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Velan korot

Vähennyskelpoisia korkoja ovat

  • tulonhankkimisvelan korot, esimerkiksi sijoitusasunnon tai arvopapereiden hankintaan kohdistuvan velan korot. Tulonhankkimisesta johtuvan velan korot voit vähentää kokonaan koron maksuvuotena.
  • tietyt takausvelasta maksetut korot.

Vuodesta 2023 alkaen asuntovelan korkoja tai ensiasuntoa varten otetun velan korkoja ei enää vähennetä verotuksessa. Myöskään muiden velkojen, kuten kulutusluottojen, korkoja ei voi vähentää. 

Tarkista velan käyttötarkoitus

Saamme tiedot asunto- tai tulonhankkimisvelan koroista yleensä pankeilta ja muilta luotontarjoajilta. Asuntovelan korot näkyvät veroilmoituksessa infotietona, mutta niitä ei enää vähennetä. Myös ensiasuntoa varten otetun velan korot näkyvät asuntovelan korkoina. 

Tarkista, että velan käyttötarkoitus on merkitty veroilmoitukseen oikein, koska se vaikuttaa korkojen vähentämiseen verotuksessa. Tarkista tiedot ja korjaa niitä tarvittaessa. 

Elinkeinoyhtymän osakas: Jos olet ottanut velkaa yhtymäosuuden hankintaa varten, velan korkomenot vähennetään omalla veroilmoituksellasi, ei yhtymän veroilmoituksella.

Maatalousyhtymän osakas: Jos olet ottanut velkaa yhtymän toimintaa varten, velan korkomenot vähennetään omalla veroilmoituksellasi, ei yhtymän veroilmoituksella.  

Näin ilmoitat OmaVerossa

Tiedossamme olevat velan korot on merkitty vaiheeseen Esitäytetyt tulot ja vähennykset. Jos haluat muokata tai poistaa velan korkoja, valitse linkki, jossa on lainanantajan nimi. Korjaa erittelyssä olevia tietoja. Vieritä sivua alaspäin, jotta näet kaikki kohdat.

Esimerkiksi jos laitat oman asuntosi vuokralle, velan käyttötarkoitus muuttuu asuntovelasta tulonhankkimisvelaksi. Korjaa tietoja kohdassa Velan käyttötarkoitus. Ilmoita prosentteina, mikä osuus on asuntovelkaa ja mikä osuus tulonhankkimisvelkaa.

Jos tulonhankkimisvelka kohdistuu ulkomailta saataviin tuloihin, merkitse rasti kyseiseen kohtaan ja ilmoita, mihin velka kohdistuu.

Ilmoita kohdassa Tulolähteeseen kohdistuva velka sekä elinkeinoyhtymäosuuden hankintaa varten otetun velan korko että maatalousyhtymän toimintaa varten otetun velan korko.

Jos esitäytetyissä tiedoissa ei näy mitään velkoja tai korkoja, siirry vaiheeseen Muut vähennykset. Valitse kohdassa Velan korot Kyllä ja valitse sen jälkeen Lisää uusi korko tai velka.

Lisätietoa

Näin ilmoitat paperilla

Jos ilmoitat uuden velan tai muutokset korkotietoihin paperilomakkeella, käytä lomaketta 50B Pääomatulot ja niistä tehtävät vähennykset.

Sivu on viimeksi päivitetty 15.2.2024