OmaVerossa on käyttökatko pe 15.11. klo 16.30 − su 17.11. klo 18.00 järjestelmäpäivityksen takia. Hoida veroasiasi ennen katkoa.
Töihin Suomeen – Ukrainasta saapuneet tilapäistä suojelua saavat
Ohje ja lomakkeiden täyttöohjeet ovat myös ukrainaksi: Особи, які прибули з України та отримують тимчасовий захист.
Ukrainasta saapunut henkilö voi hakea Suomesta tilapäistä suojelua, turvapaikkaa tai molempia. Tilapäistä suojelua hakevalla henkilöllä on työnteko-oikeus heti, kun hän on jättänyt hakemuksen poliisille tai rajaviranomaiselle. Hakemukset käsittelee Maahanmuuttovirasto.
Verokortin hakeminen palkkatulolle
Työskentelyn voit aloittaa, kun olet jättänyt hakemuksen tilapäisestä suojelusta poliisille tai rajaviranomaiselle.
Maksat Suomeen veroja palkasta, jota saat, kun työskentelet Suomessa suomalaiselle työnantajalle.
Kun olet saanut työpaikan, tarvitset verokortin. Verokortti on asiapaperi, joka kertoo, kuinka paljon maksat tulostasi veroa. Työskentelyn voi aloittaa ilman verokorttia. Suomalainen työnantaja tarvitsee verokortin viimeistään palkanmaksun yhteydessä, jotta työnantaja osaa periä palkastasi oikean määrän veroa.
Jos työskentelet rakennustyömaalla tai telakka-alueella, tarvitset myös veronumeron, joka näkyy verokortilla.
Tilapäistä suojelua saavat eivät yleensä ole vakuutettuja Suomessa. Jos saat tilapäistä suojelua ja työskentelet Suomessa, sinusta tulee vakuutettu, jos palkkasi on vähintään 800,02 euroa kuukaudessa vuonna 2024. Tällöin palkastasi määrätään sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu ja maksetaan työnantajan sairausvakuutusmaksu. Sairausvakuutuksen päiväraha määrätään, jos vuotuinen palkkatulosi ylittää 16 499 euroa.
Toimi näin, kun olet saanut työpaikan ja tarvitset verokortin
SOITA VEROHALLINNON PALVELUNUMEROON 029 497 010
Asiakaspalvelijamme kertoo, miten voit saada verokortin sekä tarvittaessa veronumeron ja suomalaisen henkilötunnuksen. Jos asia vaatii asiointia verotoimistossa, sinulle varataan palveluaika. Palvelemme puhelimitse ja toimistossa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Jos et osaa näitä kieliä, pyydä tulkkia soittamaan puolestasi ja ota oma tulkki mukaan verotoimistoon.
Jos sinulle on varattu aika verotoimistoon, toimi näin
Täytä tarvittavat hakemukset etukäteen
Suomalainen henkilötunnus
Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, täytä lomake Suomessa tilapäisesti oleskelevan ulkomaalaisen rekisteröinti (6150) ja tulosta se. Voit katsoa lomakkeen täyttöohjeesta mitä tietoja lomakkeelle täytetään.
Ukrainankielinen: Реєстраційна заява іноземного громадянина, тимчасового проживаючого у Фінляндії – анкета 6150
Saat lomakkeen tarvittaessa myös verotoimistosta. Lomake allekirjoitetaan verotoimistossa, mutta täytä se muilta osin mielellään etukäteen. Et tarvitse tätä lomaketta, jos sinulla on jo suomalainen henkilötunnus. Henkilötunnus on voitu myöntää Maahanmuuttoviraston tilapäisen suojelun päätöksen yhteydessä.
Verokortti
Täytä hakemus verokorttia varten (lomake 5042) ja tulosta se.
- suomenkielinen: Verokortti, ennakkovero- tai veronumerohakemus – ulkomailla asuva tai asunut henkilö (lomake 5042), täyttöohje
- ukrainankielinen: Податкова картка, заява про попередній податок або податковий номер - особа, яка проживає або проживала за кордоном (форма 5042), інструкція щодо заповнення
Saat lomakkeen tarvittaessa myös verotoimistosta. Täytä lomake mielellään etukäteen.
Merkitse lomakkeelle ainakin
- henkilötiedot (muun muassa nimi, syntymäaika, osoite)
- Suomeen saapumispäivä
- työnteon alkamispäivä
- työnantajan nimi
- arvio koko vuoden palkan määrästä (1.1.−31.12).
Kun tulet verotoimistoon
Ota verotoimistoon mukaan
- täytetyt lomakkeet
- voimassa oleva biometrinen passi (virallinen matkustusasiakirja Schengen-alueelle)
- todistus tilapäisen suojelun hakemisesta tai Maahanmuuttoviraston myöntämästä oleskeluluvasta tilapäisen suojelun perusteella
- kopio työmääräyksestä tai työsopimuksesta
- kirjallinen selvitys työnantajalta Suomessa työskentelystä, jos työmääräyksessä tai työsopimuksessa ei mainita seuraavia:
- työnantajan tiedot
- työn tilaaja Suomessa
- koko nimesi ja syntymäaika
- työsuhteen kesto ja työskentelyaika Suomessa
- työntekopaikka ja lyhyt kuvaus työstä.
Anna veroilmoitus Suomeen
Saat esitäytetyn veroilmoituksen työskentelyvuoden jälkeisenä keväänä Suomen Verohallinnosta. Veroilmoituksen mukana on verotuspäätös, josta näkyvät veronpalautuksen tai jäännösveron määrä ja maksupäivät.
Tarkista esitäytetyn veroilmoituksen tiedot. Jos esitäytetyssä veroilmoituksessa on tiedot oikein, sinun ei tarvitse tehdä mitään.
Jos veroilmoitukseen ei ole täytetty valmiiksi tietoja tuloistasi tai tiedoissa on puutteita, korjaa ja ilmoita tiedot OmaVero-palvelussa tai paperilomakkeilla. Ilmoita myös tulot, jotka olet saanut ulkomailta sinä aikana, kun olet oleskellut Suomessa.
Lisätietoja Esitäytetty veroilmoitus
Muista ilmoittaa Verohallinnolle tilinumerosi, jos et ole sitä jo aikaisemmin tehnyt tai jos aiemmin ilmoittamasi tilinumero on muuttunut. Ilmoita tilinumerosi OmaVerossa tai paperilomakkeella Henkilöasiakkaan ilmoitus tilinumerosta (7208).
Etätyö Suomessa ulkomaiselle työnantajalle
Jos työskentelet Suomessa etänä ukrainalaiselle työnantajalle, maksat Suomeen veroja palkastasi.
Ukrainalainen työnantajasi ei peri maksamastaan palkasta veroja Suomeen. Sinun on maksettava Suomen verot ennakkoveroina. Hae ennakkoveroja täyttämällä hakemus (5042) ja tulosta se. Voit katsoa lomakkeen täyttöohjeesta mitä tietoja lomakkeelle täytetään:
suomenkielinen: Verokortti, ennakkovero- tai veronumerohakemus – ulkomailla asuva tai asunut henkilö (lomake 5042), täyttöohje
ukrainankielinen: Податкова картка, заява про попередній податок або податковий номер - особа, яка проживає або проживала за кордоном (форма 5042), інструкція щодо заповнення
Ilmoita ukrainalaiselta työnantajaltasi saamat palkat ja niistä maksamasi ennakkoverot seuraavan vuoden keväällä saamallasi esitäytetyllä veroilmoituksella (OmaVero tai lomake 50A kohta 2 Palkat, palkkiot ja korvaukset).
Jos oleskelet Suomessa enintään 6 kuukautta, et välttämättä joudu maksamaan ulkomaiselta työnantajaltasi saamastasi palkasta veroa Suomeen. Lue lisää Tulet Suomeen töihin – työnantaja ei ole suomalainen.
Osoitteenmuutokset
Jos muutat Suomessa, ilmoita uusi osoitteesi Digi- ja väestötietovirastoon lomakkeella Tilapäisen osoitteen ilmoittaminen. Löydät lomakkeen sivulta Ohjeita Ukrainasta saapuville Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi).
Jos muutat pois Suomesta, tee muuttoilmoitus DVV:lle, lomake Muutto ulkomaille tai ulkomailta Suomeen Digi- ja väestötietovirasto (dvv.fi). Ilmoita uusi osoitteesi ulkomailla myös Verohallinnolle.
Lisätietoja: Kun muutat pois Suomesta
Lisätietoja:
- Jos työskentelet rakennustyömaalla tai telakka-alueella, tarvitset verokortin lisäksi myös veronumeron. Lue lisää veronumerosta.
- Verotoimistot, joista voi saada suomalaisen henkilötunnuksen
Tutustu myös:
- Sinun oppaasi Suomessa (InfoFinland)
- Ohjeita Ukrainasta saapuville (Digi ja väestötietovirasto ddv.fi)
- Ukrainasta paennut voi aloittaa työnteon heti tilapäistä suojelua haettuaan (Sisäministeriö)
- Toimintaohjeita, kun saavut Suomeen Ukrainasta (Maahanmuuttovirasto migri.fi)