Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Veroprosentti ja tuloraja

Voit muuttaa veroprosenttiasi ja tulorajaasi tilaamalla uuden verokortin.

Verokortin tiedot

Veroprosenttisi (ennakonpidätysprosentti) on merkitty verokorttiisi. Maksat veroprosentin mukaan tuloistasi veroa. 

Tuloraja on arvio tuloistasi verokortin voimassaoloaikana. Tähän rajaan asti maksat veroa verokorttiin merkityllä veroprosentilla.

Verokortissa on myös lisäprosentti, jota maksaja käyttää, jos tulorajasi ylittyy. Kun teet uuden verokortin ennen kuin tulorajasi ylittyy, voit välttyä lisäprosentin käyttämiseltä.

Veroprosentti eli ennakonpidätysprosentti

Veroprosentti kertoo, kuinka monta prosenttia tulosta, kuten palkastasi tai eläkkeestäsi, menee veroja.

Veroprosenttisi muuttuu, kun tilaat uuden verokortin ja ilmoitat ajantasaiset tulo- ja vähennystiedot. Tilaa uusi verokortti OmaVerosta.

Voit nostaa veroprosenttiasi myös pyytämällä työnantajaasi tai eläkkeesi maksajaa käyttämään korkeampaa veroprosenttia kuin verokortissasi on. Huomaa kuitenkin, että verokorttisi tuloraja ei muutu, joten maksajan pitää käyttää lisäprosenttia, jos tulorajasi ylittyy. 

Jos tulosi pienenevät tai vähennykset suurenevat, voit muuttaa veroprosenttisi tilaamalla uuden verokortin ja ilmoittamalla ajantasaiset tulo- ja vähennystiedot. Et siis voi pienentää pelkästään veroprosenttiasi, vaan sinun pitää muuttaa verokortin tietoja, joiden perusteella prosentti muuttuu. Tilaa uusi verokortti OmaVerosta.

Veroprosenttisi voi nousta esimerkiksi seuraavista syistä:

  • olet tehnyt muutoksia verokorttiisi, kuten nostanut palkan määrää, lisännyt uusia tuloja verokortillesi tai pienentänyt vähennyksiäsi 
  • olet alkuvuonna maksanut liian vähän veroja, koska veroprosenttisi on ollut liian pieni
  • tulorajasi on ylittynyt ja vero menee lisäprosentin mukaan.

Tarkista verokorttisi tiedot. Poista vähennykset, joita sinulla ei enää ole, ja lisää tarvittaessa uudet vähennykset. Jos verokortillasi olevat tulot ja vähennykset pitävät paikkansa, veroprosenttisi on oikein.

Nykyisen veroprosenttisi perusteet näet ennakkoperinnän päätöksestä. Päätös on OmaVeron postilaatikossa.

Veroprosenttisi voi joissain tapauksissa pienentyä, vaikka nostaisitkin tuloarviotasi. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että olet alkuvuodesta pyytänyt pidättämään veroa isommalla veroprosentilla tai olet lisännyt vähennyksiä verokortillesi.

Tarkista siis, että ilmoittamasi alkuvuoden tulot ja niistä maksetut verot sekä vähennykset pitävät paikkansa.

Jos verokortillasi olevat tulot ja vähennykset pitävät paikkansa, veroprosenttisi on oikea.

Veroprosentin laskemisessa käytetyt tulot ja vähennykset näkyvät verokortin mukana tulleessa päätöksessä.

Jos olet tehnyt muutoksia verokortin veroprosenttiin, seuraavan vuoden verokortti perustuu näihin tietoihin. Vaihtoehtoisesti Verohallinto laskee verokortin veroprosentin viimeksi päättyneen verotuksen tulo- ja vähennystietojen perusteella eli viimeisimmän veroilmoituksesi perusteella. Eläkelaitokset ilmoittavat eläkkeiden määrät suoraan Verohallinnolle. Eläkkeiden määrät eivät perustu aikaisempien vuosien tietoihin.

OmaVerossa tai veroprosenttilaskurilla voit arvioida, tarvitsetko muutoksen verokorttisi veroprosenttiin. Veroprosenttilaskurin antama tulos on aina vain suuntaa antava.

Tilaa uusi verokortti näissä tilanteissa:

  1. Tulosi muuttuvat: Kun tulosi muuttuvat esimerkiksi uuden työn aloittamisen, palkankorotuksen tai työsuhteen päättymisen myötä, on hyvä tilata uusi verokortti. Näin varmistat, että veroprosenttisi vastaa paremmin uutta tulotasoa.
  2. Vähennyksesi muuttuvat: Jos sinulla on esimerkiksi asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja, tulonhankkimismenoja tai kotitalousvähennys, voit huomioida vähennykset verokortissa. Poista vähennykset, joita sinulla ei enää ole. 

Yleisesti ottaen on hyvä tilata uusi verokortti, kun tulosi muuttuvat merkittävästi. Tällöin verotus on mahdollisimman oikein ja vältyt jäännösverolta.

Tuloraja on arvio tuloistasi

Verokortin tuloraja on arvio tuloistasi verokortin voimassaoloaikana. Maksat verokorttiin merkittyä veroprosenttia tulorajaan asti. Jos tulorajasi ylittyy, sinun kannattaa tehdä uusi verokortti. Jos et tilaa uutta verokorttia, maksaja käyttää tulorajan ylittävään summaan verokortin lisäprosenttia. Seuraa tulojen kertymistä vuoden aikana erityisesti, jos sinulla on useita työnantajia. Eläketulon verokorteissa ei ole tulorajaa.

Näin tarkistat, onko verokorttisi tuloraja riittävä:

  • Kirjaudu OmaVeroon.
  • Näet koko vuoden tulorajasi OmaVeron etusivulla kohdassa Verokortti ja ennakkovero 2024.
  • Jos saat koko vuonna enemmän palkkaa kuin OmaVerossa näkyvä koko vuoden tulorajasi on, tilaa uusi verokortti.

Tuloraja perustuu arvioon koko vuoden tulosta. Jos haluat muuttaa verokorttisi tulorajaa, arvioi tulosi uudelleen ja tilaa uusi verokortti.

Huomaa, että kun haet uutta verokorttia OmaVerossa, vuoden alusta asti saadun tulon tai maksetun veron määrä ei voi olla pienempi kuin aiemmin ilmoittamasi. Tällöin voit tilata uuden verokortin oikeilla tiedoilla vain soittamalla puhelinpalveluumme.

Jos saat kuukausittain säännöllisesti palkkatuloa, saat koko vuoden arvion tuloistasi kertomalla kuukauden palkkatulon 12,5 kuukaudella. Luku sisältää 12 kuukauden palkan lisäksi lomarahojen osuuden, joka on puolet yhden kuukauden palkasta. Laske palkan kokonaismäärä bruttona eli älä vähennä siitä perittyjä veroja ja maksuja. Lisää kokonaismäärän myös mahdolliset palkkiot ja luontoisedut.

Esimerkki: Saat palkkaa 2 000 euroa kuukaudessa. Koko vuoden arvio tuloistasi on 2 000 euroa x 12,5 kuukautta eli 25 000 euroa.

Verokortin tilaaminen ja tulon arvioiminen voi tuntua haastavalta, jos et ole varma paljonko saat tuloja. Tässä muutamia vinkkejä, miten voit arvioida tulosi verokorttia varten:

  • Jos sinulla on samanlainen työtilanne kuin alkuvuodesta, voit käyttää alkuvuoden tietoja koko vuoden tuloarvion pohjana. Näet tähän mennessä saamasi palkat myös OmaVerosta: valitse OmaVeron etusivulta Verokortit ja ennakkovero ja Tilaa uusi verokortti. Valitse vielä lyhyt tai koko hakemus. Näet tähän mennessä saamasi palkat kohdasta Saadun tulon ilmoittamistapa - Tulorekisteristä saadut tiedot.
  • Voit laskea arvion koko vuoden tuloistasi tuntipalkan avulla. Arvioi ensin kuinka paljon teet keskimäärin tunteja kuukaudessa. Kerro tämä luku tuntipalkallasi. Koko vuoden arvion saat kertomalla kuukauden arvion kuukaudella.

Esimerkki: Työskentelet osa-aikaisesti, arviolta noin 60 tuntia kuukaudessa. Tuntipalkkasi on 15 euroa tunnissa. Saat vuosiarvion laskemalla 15 euroa x 60 tuntia kuukaudessa x 12 kuukautta eli 10 800 euroa.

Tarkenna arvioita tarvittaessa

Jos tulosi ovat epäsäännölliset, on erityisen tärkeää, että seuraat tulojen kertymistä vuoden aikana. Näin vältyt maksamasta veroa liikaa tai liian vähän. Näet koko vuoden tulorajasi OmaVeron etusivulla kohdassa Verokortit ja ennakkovero 2024.

Jos tulosi muuttuvat, sinun kannattaa tilata uusi verokortti. Voit tilata uuden verokortin vuoden aikana niin monta kertaa kuin on tarpeen.

Saat vuodenvaihteessa Verohallinnolta niin sanotun perusverokortin, johon on merkitty vuosituloraja ja 11 kuukauden tuloraja.

  • Verokortin vuosituloraja vastaa 12,5 kuukauden palkkaa sisältäen lomarahan. Vuosituloraja perustuu aiempina vuosina saamiisi tuloihin.

  • 11 kuukauden tuloraja ajalle 1.2.‒31.12. on saatu jakamalla vuositulo 12,5:llä ja kertomalla saatu luku 11,5:llä. 
Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2024