Ulkomailta Suomeen tuleva ammatinharjoittaja – Kiinteä paikka tai toimipaikka

Maksat ammattitoiminnasta Suomeen veroa, jos sinulla on Suomessa kiinteä toimipaikka tai kiinteä paikka, josta harjoitat toimintaa pysyvästi. Pysyvyys tarkoittaa tässä yhteydessä sekä ajallista pysyvyyttä eli toiminnan kestoa, että maantieteellistä pysyvyyttä.

Jos toiminta on pysyvää, sinun pitää maksaa Suomeen veroa Suomessa harjoittamastasi toiminnasta.

Ammattitoiminta on verotuksen kannalta yleensä ajallisesti pysyvää, jos toiminta kestää yli kuusi kuukautta.

Toiminta on verotuksen kannalta maantieteellisesti pysyvää esimerkiksi silloin, jos

  • harjoitat ammattitoimintaa Suomessa toimistossa, työpajassa tai omassa asunnossasi
  • sinulla on Suomessa pysyvä toripaikka tai esimerkiksi ostoskeskuksen käytävällä sijaitseva myyntikoju
  • teet laivanrakennustyötä telakalla
    • Verosopimuksissa on rakentamis- ja asentamistyötä koskevia aikarajoja, mutta niitä ei sovelleta telakalla työskentelyyn.

Huomaa, että asuinvaltiosi ja Suomen välinen verosopimus voi vaikuttaa siihen, missä tapauksissa tai millä ehdoilla kiinteä toimipaikka tai muu kiinteä paikka muodostuu. Tarkista aina Suomen ja asuinvaltiosi välinen verosopimus.

Esimerkki: Asut Puolassa ja työskentelet ammatinharjoittajana aliurakoitsijana Suomessa olevalla telakalla 10 kuukautta. Telakka on maantieteellisesti pysyvä paikka. Toimintasi telakalla on myös ajallisesti pysyvää, koska työskentely kestää yli 6 kuukautta. Työskentelet siis ajallisesti ja maantieteellisesti kiinteässä paikassa. Maksat Suomeen veroa tulosta, jonka saat telakalla tekemästäsi työstä.

Jos teet Suomessa rakentamis- tai asentamisurakan, maksat saamastasi tulosta veroa Suomeen, jos urakka kestää kauemmin kuin verosopimuksessa mainittu aikaraja (yleensä 6 tai 12 kuukautta). Urakan kestoa ei lasketa yksittäisen urakkaa varten tehdyn sopimuksen perusteella, vaan sen mukaan, kuinka kauan todellisuudessa työskentelet urakkakohteessa.   

Esimerkki: Asut Puolassa ja työskentelet ammatinharjoittajana Suomessa talonrakennustyömaalla. Urakka kestää 8 kuukautta. Suomen ja Puolan välisessä verosopimuksessa rakennus- ja asennustoiminnan aikaraja on 12 kuukautta. Koska urakka kestää alle tämän aikarajan, urakka ei muodosta kiinteää paikkaa. Et maksa Suomeen veroa urakasta saamastasi tulosta.

Esimerkki: Asut Virossa ja työskentelet ammatinharjoittajana Suomessa talonrakennustyömaalla. Urakka kestää 8 kuukautta. Suomen ja Viron välisessä verosopimuksessa rakennus- ja asennustoiminnan aikaraja on 6 kuukautta. Koska urakka kestää kauemmin, sinulle muodostuu urakan perusteella Suomeen kiinteä paikka. Maksat Suomeen veroa urakasta saamastasi tulosta.  

Tarkista aina asuinvaltiosi ja Suomen välinen verosopimus. Esimerkiksi jos asut Virossa, kiinteä paikka muodostuu myös sillä perusteella, jos oleskelet Suomessa yli 183 päivää 12 kuukauden aikana.

Esimerkki: Asut Virossa ja työskentelet ammatinharjoittajana Suomessa kahdessa eri talonrakennusurakassa. Ensimmäinen urakka kestää 4 kuukautta ja toinen urakka 3 kuukautta eri paikkakunnalla. Oleskelet nämä 7 kuukautta Suomessa. Koska oleskelet Suomessa yli 183 päivää 12 kuukauden aikana, sinulle muodostuu Suomeen kiinteä paikka. Maksat Suomeen veroa urakoista saamistasi tulosta.

Jos asut toisessa Pohjoismaassa, maksat veroa Suomeen liike- ja ammattitoiminnasta saamastasi tulosta, jos oleskelet Suomessa yli 183 päivää 12 kuukauden ajanjaksolla, vaikka kiinteää paikkaa ei muodostu.

Jos kotivaltiosi ja Suomen välillä ei ole verosopimusta, Suomi verottaa tulot, jotka saat liikkeen- tai ammatinharjoittamisesta Suomessa. Hae sitä varten lähdeverokorttia, verokorttia tai ennakkoveroja.

Lue lisää, miten hoidat veroasiat, kun saavut Suomeen 

Sivu on viimeksi päivitetty 18.1.2024