Jos ilmoitat tiedot paperilomakkeella, voit käyttää apuna tätä OmaVero-ohjeen kohtaa Kotitalousvähennys.
Jos olet ilmoittanut kotitalousvähennyksen aiemmin esimerkiksi verokorttia tai ennakkoveroa varten, se näkyy vaiheessa Esitäytetyt tulot ja vähennykset. Korjaa tietoja tässä vaiheessa. Tiedot näkyvät esitäytettynä myös silloin, jos olet sopinut työn tehneen yrityksen kanssa, että se ilmoittaa tiedot puolestasi.
Muussa tapauksessa siirry vaiheeseen Muut vähennykset. Valitse ensin Kyllä kohdassa Kotitalousvähennys ja sen jälkeen painike Lisää uusi kustannus.
Valitse seuraavaksi, oletko ostanut työn yritykseltä vai palkannut työntekijän.
Jos työ on tehty ulkomailla, liitä ilmoitukseen todistus ulkomaisen yrityksen verovelvoitteiden hoitamisesta, lomake 14C.
- Merkitse työn tyypiksi työ, jonka perusteella haet vähennystä. Katso, mistä työstä voi saada vähennystä.
- Ilmoita työn tekemispaikka ja kirjoita tarkempi kuvaus työstä (esim. viikkosiivous, lapsen hoito, keittiöremontti).
- Merkitse sopimuspäiväksi se päivä, jolloin olet sopinut työstä yrityksen kanssa. Jos kirjallista sopimusta ei ole tehty, ilmoita päivä, jolloin olet tilannut työn.
- Työn on tehnyt yritys:
- Ilmoita ensimmäiseksi maksupäiväksi päivä, jolloin olet maksanut yritykselle ensimmäisen työkorvauksen vuoden aikana. Jos olet maksanut samalle yritykselle useita työkorvauksia, ilmoita myös vuoden viimeinen maksupäivä.
- Voit saada vähennyksen vain työn osuudesta, mutta et esimerkiksi tarvikkeista tai matkakuluista. Sen vuoksi työn tehneen yrityksen pitää eritellä laskussa myös ne kulut, joista ei saa kotitalousvähennystä. Jos laskussa ei ole eritelty työn osuutta, pyydä tarvittaessa selvitys työn tehneeltä yritykseltä.
- Merkitse maksamasi laskun loppusumma kohtaan Maksettu määrä yhteensä arvonlisäveroineen. Ilmoita kohdassa Työn osuus maksetusta määrästä arvonlisäveroineen, mikä on työn osuus tästä summasta. Älä vähennä omavastuuta. Verohallinto laskee vähennyksen sekä vähentää omavastuun puolestasi.
- Jos ilmoitat paperilomakkeella, käytä lomaketta 14A Kotitalousvähennys yritykselle maksetusta työkorvauksesta
- Olet palkannut työntekijän:
- Ilmoita ensimmäiseksi maksupäiväksi päivä, jolloin olet maksanut työntekijälle ensimmäisen palkan vuoden aikana. Jos olet maksanut samalle työntekijälle palkkaa monessa erässä, ilmoita myös vuoden viimeinen maksupäivä.
- Merkitse maksamasi bruttopalkka luontoisetuineen kohtaan Maksettu palkka yhteensä. Älä lisää summaan matkakuluja tai muita kustannusten korvauksia, sillä niistä ei saa kotitalousvähennystä.
- Merkitse myös palkkaan liittyvät sivukulut yhteensä:
- työnantajan sairausvakuutusmaksu
- työnantajan osuus pakollisesta työeläkemaksusta
- työnantajan osuus työttömyysvakuutusmaksusta
- tapaturmavakuutusmaksu
- ryhmähenkivakuutusmaksu.
- Palkansaajan osuus pakollisesta työeläkemaksusta ja työttömyysvakuutusmaksusta ei oikeuta vähennykseen.
- Jos ilmoitat tiedot paperilomakkeella, käytä lomaketta 14B Kotitalousvähennys työntekijälle maksetusta palkasta.
Älä vähennä kotitalousvähennyksen omavastuuta. Verohallinto laskee vähennyksen sekä vähentää omavastuun puolestasi.
Jos olet jakanut kulut esimerkiksi puolisosi kanssa, ilmoita oma osuutesi siitä summasta, jonka ilmoitit kohdassa Työn osuus maksetusta määrästä arvonlisäveroineen.
Esimerkki: Olet teettänyt puolisosi kanssa keittiöremontin. Haluatte jakaa kotitalousvähennyksen puoliksi. Laskun loppusumma on 12 000 euroa. Työn osuus laskusta on 4 500 euroa. Kumpikin ilmoittaa omassa veroilmoituksessaan kohdissa
- Maksettu määrä yhteensä arvonlisäveroineen 12 000 euroa
- Työn osuus maksetusta määrästä arvonlisäveroineen 4 500 euroa
- Osuutesi työn kustannuksista 2 250 euroa.
Vakuuta vielä lopuksi, ettet ole saanut työhön kohdassa mainittuja tukia. Kun tiedot ovat oikein, valitse OK.
Jos ilmoitat tiedot paperilomakkeella, muista allekirjoittaa hakemus.