Valmistevero pitää ilmoittaa ja maksaa oma-aloitteisesti – ohjeita säännöllisesti ja satunnaisesti ilmoittaville
Valmisteverot ovat oma-aloitteisia veroja. Valmisteverojen ilmoittamisen ja maksamisen aikatauluun vaikuttaa se, onko yritys säännöllisesti vai satunnaisesti valmisteverovelvollinen.
Valmisteverotuksessa säännöllisesti verovelvollisia ovat
- valtuutettu varastonpitäjä
- rekisteröity vastaanottaja
- veroedustaja
- valmisteverovelvolliseksi rekisteröityneet eli
- sähköverkon haltijat, sähköntuottajat ja sähkön pientuottajat
- polttoturpeen ja mäntyöljyn käyttäjät
- biopolttoöljyn valmistajat.
- kaasuverkon haltijat ja maa- tai biokaasua verottomaan tarkoitukseen käyttävät
- Maakaasua tai biokaasua verottomaan tarkoitukseen käyttävä toimija voi rekisteröityä maakaasun rekisteröidyksi käyttäjäksi. Myös jakeluverkon haltija voi rekisteröityä verovelvolliseksi ja saada kaasun jakeluverkon verottomaksi siirtoverkon tavoin. Rekisteröityminen ei kuitenkaan ole pakollista.
- varmistettu vastaanottaja
Säännöllisesti verovelvolliset tarvitsevat toimintaansa varten luvan tai niillä on velvollisuus rekisteröityä verovelvolliseksi.
Myös maakaasun rekisteröity käyttäjä on säännöllisesti verovelvollinen, mutta maakaasun käyttöön ei liity velvollisuutta rekisteröityä. Luvat ja rekisteröinnit valmisteverotuksessa.
Aina yrityksellä ei ole sellaista säännöllistä toimintaa, että yrityksen pitäisi rekisteröityä valmisteverovelvolliseksi tai hakea valmisteverolupaa. Silloin yritys ei ole valmisteverotuksessa säännöllisesti verovelvollinen. Yritys on kuitenkin satunnaisesti verovelvollinen silloin, kun se esimerkiksi tuo maahan yksittäisen erän valmisteveron alaisia tuotteita.
Satunnaisesti verovelvollisia ovat:
- väliaikaisesti rekisteröity vastaanottaja - Tuotteet siirretään väliaikaisesti valmisteverottomana käyttäen Valmisteveron alaisten tuotteiden siirtojärjestelmää eli EMCS-järjestelmää.
- toisessa EU-jäsenmaassa kulutukseen luovutettujen, EU:ssa yhdenmukaistetun veron alaisten tuotteiden vastaanottaja
- etäostaja
- Yksityishenkilö, joka aikoo tehdä etäoston. Koskee tilannetta, jossa yksityishenkilö tilaa tai vastaanottaa kulutukseen luovutettuja, EU:ssa yhdenmukaistetun valmisteveron alaisia tuotteita, eli esimerkiksi alkoholia tai tupakkaa ja järjestää kuljetuksen itse.
- kansallisen valmisteveron alaisen tuotteen vastaanottaja - myös yksityishenkilö, joka aikoo tehdä etäoston. Esimerkiksi yksityishenkilö, joka tilaa/vastaanottaa virvoitusjuomia. Myös juomapakkauksista tehdään ennakkoilmoitus tällä roolilla.
- etämyyjä - Etämyyjä on toisessa EU-jäsenmaassa oleva myyjä, joka myy Suomessa oleville yksityishenkilöille valmisteveron alaisia tuotteita ja järjestää niiden kuljetuksen Suomeen. Etämyyjä voi toimittaa tuotteet joko itse tai ostaa lähetys- ja kuljetuspalvelut toiselta yritykseltä.
- väliaikaisesti varmistettu vastaanottaja - Kulutukseen luovutettujen tuotteiden siirto tehdään käyttäen Valmisteveron alaisten tuotteiden siirtojärjestelmää (EMCS).
- väliaikaisesti varmistettu lähettäjä - ei anna veroilmoituksia
Valmisteveron ilmoittaminen ja maksaminen OmaVerossa
Voit ilmoittaa ja maksaa valmisteverot OmaVerossa. Joissakin tapauksissa valmisteveroja varten on maksettava jo etukäteen kertaluonteinen vakuus. Myös vakuuden voi maksaa OmaVerossa.
Vähennykset: Verokaudesta 2021 alkaen entisillä vähennysperusteilla voi hakea veronpalautusta OmaVerossa. Jos vähennystä ei voida tehdä täysimääräisesti verokauden 12/2020 veroilmoituksella, vähentämättä jääneestä määrästä voi hakea tämän jälkeen veron palautusta. Palautusta on haettava kolmen vuoden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, jona oikeus vähennyksen tekemiseen on syntynyt
Tarkista, että maksat verot oikealle tilille
Jos maksat valmisteveroa verkkopankissa, huomaa, että verot pitää maksaa käyttämällä Verohallinnon Danske Bankin tai Nordean tiliä. Tilinumerot löydät esimerkiksi OmaVerosta.
Tarkista, että käytät oikeaa tilinumeroa. Jos käytät maksamisessa vanhoja tilinumeroita, maksu ei välttämättä tule perille Verohallintoon. Verolle kertyy silloin viivästyskorkoa eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen.
Valmisteverot maksetaan käyttämällä oma-aloitteisten verojen viitenumeroa. Samalla viitenumerolla voit maksaa myös arvonlisäveroa. Viitenumero on asiakaskohtainen ja se säilyy samana aina kun maksat oma-aloitteisia veroja. Tarkista OmaVerosta oma-aloitteisten verojen viitteesi.
Näin löydät viitenumeron ja tilinumeron OmaVerosta
Oikean viitenumeron avulla maksu kohdistuu oma-aloitteisiin veroihin. Et voi valita, että maksat juuri valmisteveroa, vaan maksu käytetään kaikkiin oma-aloitteisiin veroihin vanhimmasta uusimpaan. Maksua voidaan käyttää myös muihin maksamattomiin veroihin.
Lue lisää: Maksujen käyttäminen eri veroihin
Veroilmoitus pitää antaa sähköisesti
Valmisteveroilmoitukset pitää antaa OmaVerossa. Palvelu ohjaa täyttämään ilmoituksen oikein. Voit antaa ilmoituksen paperilomakkeella vain, jos siihen on erityinen syy. Paperilomaketta voi käyttää esimerkiksi silloin, kun sähköinen ilmoittaminen on teknisen esteen vuoksi mahdotonta tai yksityishenkilöllä tai ulkomaalaisella ilmoittajalla ei ole käytössään tunnistautumiseen tai ilmoittamiseen tarvittavaa tekniikkaa. Syytä ei tarvitse erikseen ilmoittaa Verohallinnolle.
Näin tunnistaudut asiointipalveluihin
Voit hoitaa omia tai yrityksesi veroasioita verkkopalveluissamme vain tunnistautuneena.
Näin tunnistaudut OmaVeroon ja muihin asiointipalveluihin
Näin valtuutat veroasioiden hoitamiseen
Voit valtuuttaa asianhoitajan hoitamaan puolestasi henkilökohtaisia tai yrityksesi veroasioita. Huom! Jos hoidat valmisteveroasioita toisen puolesta ja sinulla on Valmisteveroasioiden hoito -valtuus, et voi maksaa OmaVerossa, vaan maksu pitää hoitaa verkkopankissa.
Näin tunnistaudut OmaVeroon ja muihin asiointipalveluihin
Näin annat Suomi.fi-valtuuden veroasioiden hoitamiseen
Ilmoita toiminnan muutoksista ja lopettamisesta
Ilmoitettujen lupatietojen muuttumisesta ja rekisteröitymistä edellyttävän toiminnan päättymisestä on ilmoitettava viipymättä Verohallinnolle.
Luvat ja rekisteröinnit valmisteverotuksessa
Jos ilmoitat tai maksat myöhässä
Jos ilmoitat valmisteveron tiedot myöhässä, joudut maksamaan myöhästymismaksua. Jos maksat valmisteveron eräpäivän jälkeen, sinun pitää maksaa myös korkoa.
Jos valmisteveron ilmoitus tai maksu myöhästyy
Lue lisää:
Miten valmisteveroilmoitus tehdään ja vero maksetaan? — muut sivut
- Säännöllisesti verovelvollinen
- Satunnaisesti verovelvollinen
- Verokaudet ja määräpäivät
- Jos valmisteveron ilmoitus tai maksu myöhästyy
- Virheen korjaaminen
- Ennakkoilmoittaminen ja kertaluonteinen vakuus
- Näin annat ennakkoilmoituksen ja asetat kertaluonteisen vakuuden
- Valmisteveroilmoituksen täyttöohje
- Sähköveron ilmoittamisen erityistilanteita
- Ilmoittamisen ja maksamisen erityistilanteita
- Sähköntuottajan veroilmoittamisen muutoksia vuoden 2021 alusta
Avainsanat: