Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Satunnaisesti verovelvollinen: näin hoidat valmisteverot, ennakkoilmoituksen ja kertaluonteisen vakuuden

Jos olet valmisteverotuksessa satunnaisesti verovelvollinen, anna veroilmoitus viimeistään verokautta seuraavan kalenterikuukauden 12. päivänä. Verokausi on aina kalenterikuukausi.

Veroilmoitus pitää antaa vain silloin, jos verokauden aikana on ollut valmisteveron alaista toimintaa.

Esimerkki: Virvoitusjuomien satunnainen maahantuoja antaa verokauden 1/2024 aikana vastaanottamistaan tuotteista veroilmoituksen ja maksaa valmisteverot 12.2.2024.

Satunnaisesti verovelvollisen pitää antaa kansallisen valmisteveron alaisista tuotteista ennakkoilmoitus, ja jos kyseessä on EU:ssa yhdenmukaistetun valmisteveron alaiset tuotteet, maksaa myös valmisteveroa vastaava kertaluonteinen vakuus. Mitä valmisteverot ovat?

Ennakkoilmoittaminen ja kertaluonteinen vakuus.

Toimi näin:

1

Anna ennakkoilmoitus ja aseta tarvittaessa kertaluonteinen vakuus

Anna tuote-erästä ennakkoilmoitus OmaVerossa.

Jos kyse on kansallisen valmisteveron alaisista tuotteista, saat antamasi ennakkoilmoituksen perusteella valmisteveronumeron.

TAI:

Jos kyse on EU:ssa yhdenmukaistetun valmisteveron alaisista tuotteista, sinun pitää ennakkoilmoituksen lisäksi asettaa kertaluonteinen vakuus.

Anna tuote-erästä ennakkoilmoitus ja aseta vakuus OmaVerossa.

Huom.! Valmisteveron kertaluonteista vakuutta maksaessa on tärkeää käyttää kertaluonteiselle vakuudelle yksilöityä viitenumeroa.

Siirry OmaVeroon

Kun Verohallinto on käsitellyt ennakkoilmoituksen, vakuuden määrä ja Verohallinnon tilinumero näkyvät OmaVerossa. Kun maksat OmaVerossa viitenumerot ja muut maksutiedot siirtyvät automaattisesti oikein verkkopankin maksupohjaan. Maksupäivä on aina kuluva päivä, eikä sitä voi muuttaa.

Kun olemme vastaanottaneet vakuuden, vahvistamme valmisteveronumeron. Toimita valmisteveronumero tarvittaessa lähettäjälle.

2

Tee veroilmoitus ja maksa valmisteverot

Anna veroilmoitus ja maksa valmisteverot viimeistään verokautta seuraavan kalenterikuukauden 12. päivänä.

Jos määräpäivä on lauantai tai pyhäpäivä, veron voi ilmoittaa ja maksaa sitä seuraavana arkipäivänä.

Tee veroilmoitus ja maksa valmisteverot OmaVerossa.

Siirry OmaVeroon

Valmisteverot ovat oma-aloitteisesti maksettavia veroja, joten et saa maksua varten erillistä tilisiirtolomaketta.

Jos maksat veron esimerkiksi suoraan verkkopankissa, katso tilinumero ja viitenumero OmaVerosta tai verojen yhteenvedosta.

Kun maksat OmaVerossa, maksupohjassa ovat valmiina

  • viitenumero
  • tilinumero
  • maksupäivä (maksupäivä on aina kuluva päivä etkä voi muuttaa sitä)
  • maksettava määrä. Veron määrä perustuu itse antamiisi valmisteveroilmoituksiin ja muihin oma-aloitteisten verojen ilmoituksiin. Määrä on kuluvan päivän saldo kaikista oma-aloitteisista veroista. Saldossa on mukana mahdollinen viivästyskorko. Voit tarvittaessa muuttaa summaa.

Paperilomakkeita voit käyttää vain erityisestä syystä, esimerkiksi jos sähköinen ilmoittaminen on teknisen esteen vuoksi mahdotonta.

Täyttöohje: ennakkoilmoitus ja kertaluonteinen vakuus

Näin annat ennakkoilmoituksen ja asetat kertaluonteisen vakuuden OmaVerossa tai paperisella lomakkeella

Valmisteveroilmoituksen täyttöohje

Näin täytät valmisteveroilmoituksen OmaVerossa tai paperisella lomakkeella

Lue ohjeita eri tilanteisiin:

Korjaa veroilmoituksessa oleva virhe niin, että annat samalle verokaudelle uuden, korvaavan ilmoituksen. Jos teet korjauksen 45 päivän kuluessa alkuperäisestä määräpäivästä, virheestä ei tule myöhästymismaksua. 

Huomaa, että et saa valmisteveroilmoituksen korjaamisesta erillistä päätöstä.

Miten valmisteveroilmoituksen tietoja korjataan?

Valmisteveroilmoituksessa on annettava tiedot veron oikeamääräisyyden toteamiseksi sekä tuoteryhmittäin tiedot verottomista toimituksista ja verottomasta käytöstä. Tuotemääriä koskevat tiedot ilmoitetaan kahden desimaalin tarkkuudella yli menevää osuutta huomioon ottamatta. Desimaaleja ei kuitenkaan ilmoiteta, jos kyse on tupakkatuotteista, jätteistä, kaivosmineraaleista tai kivihiilestä.

Lue lisää:

Sivu on viimeksi päivitetty 12.2.2024