Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Oma-aloitteiset verot

Oma-aloitteisilla veroilla tarkoitetaan veroja, joita Verohallinto ei erikseen määrää vaan joiden määrän maksaja itse laskee, ilmoittaa ja maksaa.

Ilmoitus- ja maksuohjeet

Voit ilmoittaa ja maksaa oma-aloitteisia veroja (esim. arvonlisäveroja ja valmisteveroja) OmaVeron kautta. Jos maksat veron muulla tavoin, esimerkiksi suoraan verkkopankissa tarkista oikea tili- ja viitenumero OmaVerosta tai verojen yhteenvedosta.

Oma-aloitteisten verojen yleinen eräpäivä on kuukauden 12. päivä. Jos eräpäivä on lauantai tai pyhäpäivä, eräpäivä siirtyy seuraavaksi arkipäiväksi.

Siirry OmaVeroon

Lue tarkemmat ilmoitusohjeet:

Maksuohjeet

Verohallinto ei lähetä oma-aloitteisesti maksettavien verojen maksamista varten erillisiä tilisiirtolomakkeita.

Kun maksat OmaVerossa, verkkomaksun maksupohjaan on merkitty valmiiksi

  • viitenumero
  • tilinumero
  • maksun määrä (kuluvan päivän saldo korkoineen, mutta voit tarvittaessa muuttaa summaa)
  • maksupäivä (aina kuluva päivä, jota ei voi muuttaa).

Maksu näkyy OmaVerossa 1–2 arkipäivän kuluttua maksusta.

Usein kysyttyä

Käytä oma-aloitteisten verojen maksuissa oma-aloitteisten verojen viitenumeroa. Silloin maksusi kohdistuu oikeisiin veroihin ja oikean maksajan hyväksi.

Kirjoita viite viitenumerokenttään. Jos viitenumerokenttää ei ole tai et voi kirjoittaa viitettä viitenumerokenttään, kirjoita viite viestikenttään.

Jos ilmoitat tiedot myöhässä, joudut maksamaan myöhästymismaksua.

Jos maksat veron vasta eräpäivän jälkeen, sinun pitää veron lisäksi maksaa myös viivästyskorkoa. Korkoa kertyy eräpäivää seuraavasta päivästä alkaen maksupäivään saakka. Vuonna 2024 viivästyskorko on 11 %.

Tarkista maksettava määrä ja viivästyskorko maksupäivänä OmaVerosta. Viivästyskoron laskentaan voi käyttää apuna myös korkolaskuria.  

Jos et pysty maksamaan veroa ajallaan, voit hakea tilapäisiin maksuvaikeuksiin maksujärjestelyä.

Oma-aloitteisen verojen viitteellä voit maksaa suorituksia myös etukäteen. Maksu käytetään oma-aloitteiselle verolle kuitenkin vasta veron eräpäivänä. Jos maksat oma-aloitteisia veroja ennen eräpäivää, maksamallesi summalle kertyy hyvityskorkoa. Hyvityskorko lasketaan maksupäivää seuraavasta päivästä alkaen verojen eräpäivään saakka. Vuonna 2024 korko on 2 %.

Huomaa, että jos sinulla on muita erääntyneitä veroja, kaikki tekemäsi maksut käytetään niihin aina kuukauden lopussa. Jos sinulla on ulosotossa oma-aloitteisia veroja, eikä uusi vero ole vielä erääntynyt, käytetään maksu ulosotossa oleville veroille. Maksa tällöin uudet oma-aloitteiset verot vasta niiden eräpäivänä.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.1.2024