Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijausviesteistä

Näin tunnistaudut OmaVeroon ja muihin asiointipalveluihin

Voit hoitaa omia tai yrityksesi veroasioita verkkopalveluissamme vain tunnistautuneena. Kirjaudu OmaVeroon tai muihin asiointipalveluihimme pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Huomaa, että mobiilivarmenteen voi hankkia työntekijän työpuhelimeen, jos hän ei halua hoitaa yrityksen veroasioita henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla.

Jos asioit toisen puolesta, tarvitset Suomi.fi-valtuuden.

Ulkomaisen yrityksen edustaja tarvitsee yrityksen puolesta asiointia varten Finnish Authenticator -mobiilisovelluksen ja Suomi.fi-valtuuden.

Tunnistaudu pankkitunnuksilla, henkilökortilla tai mobiilivarmenteella

Kun hoidat omia tai oman yrityksesi veroasioita, voit tunnistautua henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella, jos olet 

 • yksityishenkilö
 • liikkeen ja ammatinharjoittaja
 • maa- tai metsätaloudenharjoittaja
 • osakeyhtiön, asunto-osakeyhtiön, osuuskunnan, avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön tai yhdistyksen edustaja, jos sinulla on kaupparekisteriin merkitty toimielinrooli, joka oikeuttaa sinut asioimaan kyseisen tahon puolesta.

Voit tunnistautua henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella, jos hoidat veroasioita toisen yrityksen tai yhteisön puolesta ja olet saanut Suomi.fi-valtuuden joltakin seuraavista:

 • yhtiöt (osakeyhtiöt sekä asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöt)
 • säätiöt ja yhdistykset
 • julkishallinnon organisaatiot (mm. kunnat ja seurakunnat)
 • yhtymät (mm. maatalous-, metsä- ja elinkeinoyhtymät)
 • kuolinpesät, joilla on Y-tunnus
 • yhteisetuudet.

Ulkomaalaisen yrityksen tai henkilön veroasiat: tunnistaudu Finnish Authenticator -tunnistusvälineellä tai eIDAS-tunnisteella

Finnish Authenticator -tunnistusvälineellä voivat tunnistautua vain ulkomaisten yritysten edustajat, joilla ei ole suomalaista tunnistusvälinettä ja joilla on tarve asioida esimerkiksi OmaVerossa. 

Ulkomaisen yrityksen edustaja tarvitsee lisäksi Suomi.fi-valtuuden, jotta voi asioida yrityksen puolesta.

eIDAS-tunnistusvälineellä voi tällä hetkellä tunnistautua vain Verohallinnon asiointipalveluun, jonka kautta voi lähettää yksittäisiä ilmoituksia tai tietopyyntöjä. Palvelu on tarkoitettu sekä ulkomaalaisille yksityishenkilöille että ulkomaisten yritysten edustajille.

EU-kansalaisten eIDAS-tunnistautuminen

EU-maiden kansalaiset voivat tunnistautua osaan Verohallinnon sähköisistä asiointipalveluista. Tulevaisuudessa eIDAS-tunnistus tulee laajempaan käyttöön Verohallinnon asiointipalveluissa. Lue lisää eIDAS-tunnistautumisesta.

Usein kysyttyä

Pankkitunnukset saat käyttöön, kun teet sopimuksen pankin kanssa. Pankkitunnusten täytyy olla henkilökohtaiset, jos kirjaudut niiden avulla asiointipalveluun.

Mobiilivarmenne on tunniste puhelimen SIM-kortissa. 

Jos mobiilivarmenne on työntekijän työpuhelimessa, siitä ei tule hänelle veronalaista tuloa. Jos varmenne on työntekijän henkilökohtaisessa puhelimessa ja varmennetta käytetään työasioiden hoitoon, työnantajan täytyy maksaa kulu työntekijälle verovapaasti kuittia vastaan.

Lue lisää mobiilivarmenteesta osoitteesta mobiilivarmenne.fi

Varmennekortti voi olla kansalaisvarmenteen sisältävä henkilökortti tai organisaatiovarmenteen sisältävä organisaatiokortti. Henkilökortteja myöntää Poliisi, organisaatiokortit myöntää Digi- ja väestötietovirasto. 

Jos työnantaja hankkii työntekijälle henkilökortin, se on työntekijälle veronalaista ansiotuloa. Organisaatiokortin hankinta sen sijaan ei ole veronalaista tuloa. Kun työnantaja on hankkinut kortin lukulaitteen ja se jää työnantajan käyttöön, lukulaitteesta ei tule työntekijälle veronalaista etua.

Lue lisää varmennekorteista Digi- ja väestötietoviraston sivuilta: Varmenteet ja kortit organisaatioille

OmaVeroon kirjautumisessa käytetään Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tarjoamaa Suomi.fi-tunnistuspalvelua. DVV:n kilpailutuksen seurauksen Suomi.fi-tunnistus on ottanut käyttöön OP Tunnistuksen välityspalvelun. Tämän seurauksena tunnistautumisen yhteydessä palveluntarjoajana voi näkyä OP, vaikka käytössä olisivat jonkun muun pankin pankkitunnukset.

Tämä muutos ei vaikuta tunnistautumisen turvallisuuteen, ja voit kirjautua OmaVeroon oman pankkisi tunnuksilla aivan samoin kuin aiemminkin.

Henkilökohtaisella vahvalla tunnisteella kirjautuessa asiointioikeutta ei enää tarkasteta Katso-palvelun valtuuksista. Katso-valtuuksien tilalle tarvitset Suomi.fi-valtuudet.

Kun tunnistaudut palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla, asiointioikeutesi organisaation puolesta tarkastetaan

 • kaupparekisteristä
 • yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ) 
 • yhdistysrekisteristä
 • Suomi.fi:n valtuudet-palvelusta.
Sivu on viimeksi päivitetty 15.2.2023