Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Usein kysyttyä alkoholin nettitilaamisesta

Verohallinto ja Tulli valvoivat alkoholin nettikauppaa tehostetusti marraskuusta 2022 joulukuun 2023 loppuun. Lue lisää: Tehovalvonta pysäytti yli 410 000 litraa netistä tilattuja alkoholijuomia, joista valmisteverot olivat maksamatta

Verolainsäädännön näkökulmasta alkoholia saa tilata ulkomaisesta nettikaupasta, kunhan asiaan kuuluvat verovelvoitteet tulevat hoidetuksi. 

Vastuu verojen maksamisesta riippuu siitä, miten tilauksen kuljetus on järjestetty. 

Jos alkoholia verkkokaupassa myyvä ulkomainen yritys järjestää tuotteille kuljetuksen Suomeen tai osallistuu kuljetuksen järjestämiseen, kyse on etämyynnistä, jolloin verovelvollisuus on myyjällä. Myyjä vastaa veroista myös silloin, kun se suosittelee asiakasta käyttämään tiettyjä kuljetusliikkeitä tai muutoin osallistuu kuljetuksen järjestelyihin. Kuljetuksen järjestämiseen osallistumista on esimerkiksi linkittäminen kuljetusyhtiön sivuille verkkokauppatilauksen yhteydessä. 

Jos asiakas sen sijaan tilaa alkoholia ulkomaisesta verkkokaupasta ja järjestää tilaukselle itse kuljetuksen, kyse on etäostamisesta, jolloin vastuu veroista on ostajalla.   

Verovelvollisen, eli joko myyjän tai ostajan pitää tehdä tilauksesta ennakkoilmoitus ja asettaa vakuus Verohallintoon ennen, kun tilaus lähetetään Suomeen. Vakuus vastaa käytännössä valmisteveron määrää.  

Ennakkoilmoituksen tekeminen ja vakuuden asettaminen onnistuvat OmaVerossa, täällä ohjeet yksityishenkilölle: Ilmoitus- ja maksuohjeet alkoholi- ja tupakkatuotteille

Ulkomaisesta verkkokaupasta ostetusta alkoholista pitää maksaa kahta valmisteveroa eli alkoholijuomaveroa ja juomapakkausveroa. Alkoholijuomaveron suuruus riippuu juoman laadusta, etyylialkoholipitoisuudesta ja määrästä. Alkoholijuomaveron suuruutta voi arvioida laskurilla: Alkoholi- ja alkoholijuomavero - vero.fi 

Juomapakkausvero on 0,51 euroa litralta.  

Esimerkki 1:  24 tölkin (0,33 l) pakkaus keskiolutta (4,6 %) maksaa ulkomaisessa verkkokaupassa 13,90 euroa. Keskioluen alkoholivero on 13,15 euroa ja tölkissä myytävän juoman juomapakkausvero 4,03 euroa. Valmisteverojen osuus yhteensä 17,18 euroa ja verollinen hinta 24 tölkille yhteensä 31,08 euroa.
 
Esimerkki 2: 3 litran hanapakkaus punaviiniä (12,5 %) maksaa ulkomaisessa verkkokaupassa 11,90 euroa. Viinin alkoholivero on 13,68 euroa ja juomapakkausvero 1,53 euroa. Valmisteverojen osuus yhteensä 15,21 euroa ja verollinen hinta hanapakkaukselle yhteensä 27,11 euroa. 

Jos alkoholia tilaa EU-maassa sijaitsevasta nettikaupasta Ahvenanmaalle, tuotteet pitää tullata Ahvenanmaalla, jolloin vastaanottajan maksettavaksi tulevat arvonlisävero ja valmisteverot. Tullimaksua tilauksesta ei tarvitse maksaa, koska Ahvenanmaa kuuluu EU:n tulliunioniin.  

Verohallinnon arvion mukaan valtio menettää vuosittain arviolta 80–100 miljoonaa euroa verotuloja sen vuoksi, että ulkomaisista verkkokaupoista ostetaan alkoholia, josta ei ole maksettu veroja. 

Vaikka olisitkin maksanut arvonlisäveron tuotteen ostamisen yhteydessä, EU-lakien mukaan valmistevero maksetaan siihen maahan, jossa tuotteet luovutetaan kulutukseen. Näin toimitaan kaikissa EU-jäsenmaissa. 

Sivu on viimeksi päivitetty 29.2.2024