Kiinteistön omistajanvaihdokset ja kiinteistövero
Kiinteistöveron maksaa yleensä kiinteistön omistaja. Jos olet omistanut kiinteistön vuoden alussa eli 1. tammikuuta, sinun pitää maksaa kiinteistövero koko vuodelta, vaikka myisit kiinteistön vuoden aikana tai omistaja vaihtuisi jostakin muusta syystä.
Lue omaan tapaukseesi sopivat ohjeet:
Jos olet ostanut kiinteistön
Sinun ei yleensä tarvitse ilmoittaa kiinteistön ostoa kiinteistöverotukseen. Saamme tiedon omistajanvaihdoksesta Maanmittauslaitokselta.
- Jos ostit kiinteistön vuonna 2023, vastaat kiinteistöverosta vuodesta 2024 alkaen. Saat kiinteistöverotuspäätöksen keväällä 2024.
- Jos ostit kiinteistön vuonna 2024, vastaat kiinteistöverosta ensimmäistä kertaa vuonna 2025. Saat kiinteistöverotuspäätöksen keväällä 2025.
Kun saat kiinteistöverotuspäätöksen ensi kertaa, tarkista sen tiedot ja korjaa niitä tarvittaessa. Tarkista erityisesti kiinteistön omistusosuudet, jos ostajia oli useita.
Etkö saanut päätöstä? Lue ohjeet
Jos olet myynyt kiinteistön
Sinun ei yleensä tarvitse ilmoittaa kiinteistön myyntiä kiinteistöverotukseen. Saamme tiedon omistajanvaihdoksesta Maanmittauslaitokselta. Muista kuitenkin ilmoittaa kiinteistön myynti tuloverotukseen. Lue ohjeet kiinteistön myynnin ilmoittamiseen.
- Jos myit kiinteistön vuonna 2023, et vastaa enää kiinteistöverosta vuonna 2024. Jos kiinteistön tiedot näkyvät silti kevään 2024 kiinteistöverotuspäätöksellä, ilmoita kiinteistön myynnistä kiinteistöveroilmoituksella.
- Jos myit kiinteistön vuonna 2024, olet vastuussa kiinteistöverosta vielä vuonna 2024.
Huom: jos olet sopinut ostajan kanssa kauppakirjassa kiinteistöveron maksusta, kyseessä on teidän kahden välinen sopimus. Verohallinto ei jaa kiinteistöveroa sopimuksen perusteella. Vero määrätään myyjälle vielä myyntivuodelta.
Jos olet antanut kiinteistön lahjaksi
Sinun ei yleensä tarvitse ilmoittaa antamaasi lahjaa kiinteistöverotukseen. Saamme tiedon omistajanvaihdoksesta Maanmittauslaitokselta.
- Jos annoit kiinteistön lahjaksi vuonna 2024, vastaat vielä vuoden 2024 ajan kiinteistöveron maksamisesta.
- Jos annoit kiinteistön lahjaksi jo vuonna 2023 ja saat edelleen kiinteistöverotuspäätöksen, ilmoita omistajanvaihdoksesta kiinteistöveroilmoituksella.
Jos olet pidättänyt käyttö- tai hallintaoikeuden kiinteistöön, sinulla on edelleen vastuu maksaa kiinteistövero.
Jos olet saanut kiinteistön lahjaksi
Sinun ei yleensä tarvitse ilmoittaa saamaasi lahjaa kiinteistöverotukseen. Saamme tiedon omistajanvaihdoksesta Maanmittauslaitokselta.
- Jos sait kiinteistön lahjaksi vuonna 2023, vastaat kiinteistöverosta vuodesta 2024 alkaen. Saat kiinteistöverotuspäätöksen keväällä 2024.
- Jos sait kiinteistön lahjaksi vuonna 2024, vastaat kiinteistöverosta ensimmäistä kertaa vuonna 2025. Saat kiinteistöverotuspäätöksen keväällä 2025.
Huolehdi myös lahjaveroilmoituksen antamisesta ja lahjaveron maksamisesta.
Verohallinto saa kiinteistön jakamisesta tiedon Maanmittauslaitokselta. Kun saat kiinteistöverotuspäätöksen, tarkista sen tiedot ja korjaa niitä tarvittaessa.
Ilmoita osituksen myötä muuttunut omistajuus itse kiinteistöverotukseen, kun saat kiinteistöverotuspäätöksen.
Osituksen ajankohta vaikuttaa siihen, kuka vastaa kiinteistöverosta. Verohallinto perii veron aina siltä, joka on ollut kiinteistön omistaja kalenterivuoden alkaessa. Jos ositus on tehty vuoden 2024 aikana, puolisot vastaavat verosta yhdessä vielä vuonna 2024.
Perinnönjaon ajankohta vaikuttaa siihen, kenen pitää ilmoittaa kiinteistötietojen mahdolliset muutokset sekä maksaa kiinteistövero. Verohallinto perii veron aina siltä, joka on ollut kiinteistön omistaja tai haltija vuoden ensimmäisenä päivänä.
Aina kiinteistön omistajalla ei ole hallintaoikeutta kiinteistöön, vaan hallintaoikeus voi olla niin sanotulla omistajan veroisella haltijalla. Silloin hän on vastuussa kiinteistöverosta.
Omistajan veroinen haltija voi olla
- leski, jolla on puolison kuoleman jälkeen oikeus jäädä puolisoiden yhteiseen asuntoon
- henkilö, joka on saanut hallintaoikeuden perinnönjaossa
- hallintaoikeustestamentin saanut henkilö, joka hallitsee kuolinpesään kuuluvaa kiinteistöä
- henkilö, joka on saanut hallintaoikeuden lahjaksi kiinteistön omistajalta
- henkilö, joka on lahjoittanut kiinteistön mutta pitänyt hallintaoikeuden itsellään.
Jos kiinteistö myydään, myyjästä ei tule omistajan veroista haltijaa, vaikka hän pitäisi kiinteistön hallintaoikeuden itsellään. Omistajan veroisesta haltijasta voi olla kyse vain silloin, jos kiinteistön omistus siirtyy ilman rahallista korvausta eli vastikkeettomasti.
Esimerkki: Jos vanhemmat ovat lahjoittaneet vapaa-ajan kiinteistön lapselleen ja säilyttäneet hallintaoikeuden, vanhemmat ovat omistajan veroisia haltijoita ja vastuussa verosta. Sen sijaan jos lapsi ostaa kiinteistön vanhemmiltaan, vanhemmat eivät ole omistajan veroisia haltijoita, vaikka he pidättäisivät itsellään elinikäisen hallintaoikeuden kiinteistöön. Silloin kiinteistöverosta vastaa ostaja eli lapsi.
Onko kiinteistön omistus- tai hallintatiedoissa korjattavaa?
Lue ohjeet kiinteistöverotuspäätöksen tarkistamiseen ja korjaamiseen
Etkö saanut kiinteistöverotuspäätöstä? Lue ohjeet
Maanmittauslaitoksen ohjeet kiinteistön omistajanvaihdoksiin