Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Yritystoiminnan aloittaminen Suomessa – ulkomainen yritys

Nämä ohjeet ovat rajoitetusti verovelvolliselle ulkomaiselle yritykselle, joka aloittaa yritystoiminnan Suomessa. Tätä varten yritys on rekisteröitävä Suomeen perustamisilmoituksella.

Ulkomaista yhteisöä pidetään Suomessa yleisesti verovelvollisena, jos sen tosiasiallinen johtopaikka sijaitsee Suomessa. Lue lisää tosiasiallisesta johtopaikasta ja yleisesti verovelvollisen ulkomaisen yhteisön verovelvoitteista.

Jos olet perustamassa uutta yritystä Suomeen, etkä rekisteröi olemassa olevaa ulkomaista yritystä toimimaan Suomessa, katso ohjeistuksemme yrityksen perustamiseen Suomessa.

Kun tuot yritystoimintasi Suomeen

1:  VALITSE OIKEA PERUSTAMISILMOITUS

Valitse perustamisilmoitus yritysmuotosi mukaan. Lomakkeet ovat saatavilla ytj.fi:ssä.

  • Y1 + liitelomake 6204: yhteisöt
  • Y2 + liitelomake 6204: yhtymä
  • Y3 + liitelomake 6206: elinkeinonharjoittaja

Muista liittää mukaan myös tarvittavat liitteet, kuten yrityksen kotivaltiosta saatu kaupparekisteriote ja kopio urakkasopimuksesta tai työvoiman vuokraussopimuksesta.

2:  ARVIOI MUODOSTUUKO YRITYKSELLESI KIINTEÄ TOIMIPAIKKA SUOMEEN

Voit arvioida Verohallinnon verkkoapurin avulla muodostuuko yritykselle kiinteä toimipaikka Suomeen. Kiinteä toimipaikka vaikuttaa verovelvollisuuksiisi Suomessa.

Verohallinto selvittää perustamisilmoituksessa ja sen liitteissä antamiesi tietojen perusteella muodostuuko yritykselle kiinteä toimipaikka Suomeen. Rekisteröintivaiheessa kiinteästä toimipaikasta ei anneta vielä sitovaa päätöstä. Päätös kiinteästä toimipaikasta tehdään myöhemmin, yrityksen ensimmäisen vuoden jälkeen annettavan verotuspäätöksen yhteydessä. Lue lisää kiinteän toimipaikan määrittämisestä

Jos tarvitset sitovan päätöksen siitä, muodostuuko yritykselle kiinteä toimipaikka Suomeen, voit pyytää asiasta ennakkoratkaisun. Ennakkoratkaisu on maksullinen.

3: REKISTERÖI YRITYS TARVITTAVIIN REKISTEREIHIN

Voit rekisteröidä yrityksen Verohallinnon rekistereihin perustamisilmoituksella. Verohallinto ylläpitää seuraavia rekistereitä:
  • Ennakkoperintärekisteri (ennakkoperintärekisteriin kuuluminen vaikuttaa ennakkoverojen keräämiseen verovuoden aikana)
  • Arvonlisäverovelvollisten rekisteri (veromaksajille, jotka ovat velvollisia maksamaan arvonlisäveroa)
  • Työnantajarekisteri.

4: LÄHETÄ ILMOITUS JA SAAT OHJEET

Kun olet lähettänyt perustamisilmoituksen, Verohallinto lähettää sinulle kirjeen, jossa kerrotaan yrityksen rekisteröinneistä. Kirjeessä kerrotaan myös arvio siitä, muodostuuko yritykselle kiinteä toimipaikka Suomeen sekä annetaan ohjeet kuinka edetä.
 
Kun yritys on merkitty Verohallinnon rekistereihin, olet velvollinen lähettämään ilmoituksia ja maksamaan veroja ja muita suorituksia.

Tämä sivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Anna komissiolle palautetta sivusta.

https://europa.eu/youreurope/index_fi.htm
Sivu on viimeksi päivitetty 1.1.2022