Minderårigt barns skatteärenden
Med minderårigt barn avses i beskattningen ett barn som inte har fyllt 17 år före ingången av året.
Ett barns födelse i Finland behöver inte anmälas till Skatteförvaltningen
När ett barn föds i Finland får Skatteförvaltningen information om barnet från befolkningsdatasystemet. Barnets födelse behöver alltså inte anmälas separat.
Om ett barn föds utomlands ska föräldrarna anmäla barnets födelse till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB): Registrering i Finland av ett barn som fötts utomlands
Antalet barn kan påverka beskattningen
Antalet minderåriga barn kan påverka föräldrarnas beskattning, till exempel genom underhållsskyldighetsavdraget.
Ur beskattningens synvinkel kan barnet vara
- ett biologiskt barn
- makans eller makens barn som försörjs
- eget eller makans eller makens adoptivbarn och ett fosterbarn.
Föräldrar och vårdnadshavare kan sköta barnets ärenden i MinSkatt
Som vårdnadshavare kan du i MinSkatt sköta ditt minderåriga barns skatteärenden fram till att barnet fyller 18 år. Efter att du loggat in ska du välja länken Sköt ärenden på någon annans vägnar.
Du kan bland annat
- ansöka om skattekort
- kontrollera skattedeklarationen och komplettera den vid behov.
Skatteförvaltningen får uppgiften om att du är ditt barns vårdnadshavare från basregistret hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Som vårdnadshavare behöver du ingen separat fullmakt för att sköta ärenden.
Efter att barnet har fyllt 18 år kan hen ge exempelvis föräldrarna fullmakt att sköta skatteärenden på hens vägnar om barnet har nätbankskoder eller ett mobilcertifikat. Läs mer om Suomi.fi-fullmakter att sköta skatteärenden
Hur beskattas barnets inkomster?
Ett minderårigt barns inkomster beskattas separat från föräldrarnas inkomster. Detta gäller löneinkomster, andra förvärvsinkomster och kapitalinkomster.
Barnets förvärvsinkomster
Ett barn kan ha förvärvsinkomster redan från födseln. Barnet kan få till exempel familjepension.
Däremot är löneinkomster och därmed jämförbara förvärvsinkomster ett minderårigt barns egen inkomst endast om hen aktivt har medverkat i det arbete för vilket ersättningen har betalats.
Exempel: Ett ettårigt barns reklamfotografering beskattas som föräldrarnas och inte som barnets inkomst. Detta beror på att det i praktiken är föräldrarna som utför den verkliga uppgiften och barnet har inte själv aktivt deltagit i det arbete för vilket ersättningen har betalats.
Barnets kapitalinkomster
Ett barn kan få kapitalinkomster om hen äger sådan egendom som ger inkomst. Barnet kan t.ex. ha fått värdepapper eller aktielägenheter i gåva, av vilka hen får dividender och hyresinkomster. Dessa inkomster utgör skattepliktiga kapitalinkomster för barnet.
Se skatteprocenten för kapitalinkomster
Skatteavdrag från barnets inkomster
Avdrag från ett minderårigt barns inkomster görs på samma sätt som från andras inkomster.
Om avdragen för barnet överstiger hens inkomster, kan det belopp som blir över inte avdras från föräldrarnas inkomster.
Gåvor till barnet – kom ihåg gåvoskattedeklarationen
Ett minderårigt barn kan få exempelvis pengar eller annan egendom i gåva. Samma gåvogivare kan skattefritt ge gåvor vars sammanlagda värde understiger 5 000 euro inom tre års tid. Om värdet av gåvorna är 5 000 euro eller mer, ska gåvotagaren lämna en gåvoskattedeklaration och betala gåvoskatt.
Om till exempel föräldrarna har gett sitt minderåriga barn en gåva ska föräldrarna lämna gåvoskattedeklarationen i barnets namn. Barnet får ett beslut om gåvoskatten enligt vilket skatten ska betalas.
När barnet har fått egendom i gåva kan det ge barnet inkomst – hen kan få exempelvis dividendinkomst av aktier. Inkomsten utgör beskattningsbar inkomst för barnet.
Gåvorna till barnet ska antecknas i barnets namn. Till exempel en penningdeposition ska sättas in på ett konto som är i barnets namn. På motsvarande sätt ska aktier som ges i gåva till barnet sättas in på barnets värdeandelskonto.
Anvisningar till att deklarera och betala gåvoskatt
På hurdan gåva ska skatt betalas?
I beskattningen avses med gåva exempelvis när någon har gjort en deposition i någons annans namn eller överfört andra tillgångar till gåvotagaren. Gåvogivaren kan till exempel
- sätta in pengar, värdepapper eller annan lös egendom på en bank
- sätta in värdepapper hos en värdepappersförmedlingsrörelse
- överföra värdeandelar för att registreras på en annan persons värdeandelskonto i ett värdeandelsregister.
Banken eller värdepappersförmedlaren måste ha tagit emot insättningen eller överföringen i gåvotagarens namn.
Gåvor och inkomster beskattas enligt den faktiska situationen
Beskattningen grundar sig alltid på den faktiska situationen.
Om gåvan emellertid inte motsvarar sakens egentliga natur och avsikt, beskattas inkomsten av egendomen som förälderns inkomst.
Exempel: Lasse har skenbart skänkt sitt minderåriga barn aktier som berättigar till besittning av en aktielägenhet. I verkligheten har Lasse lägenheten i sin besittning och samlar själv in hyresinkomsterna. Hyresinkomsterna beskattas som Lasses och inte som barnets kapitalinkomster.
Läs mer om gåvor och gåvoskatt
Vem ingår avtal och administrerar egendomen på barnets vägnar?
I regel representerar en intressebevakare, alltså i praktiken ofta barnets föräldrar, det minderåriga barnet i administrationen av barnets egendom och i avtal som hänför sig till egendomen. Intressebevakaren tar i allmänhet till exempel emot gåvan på barnets vägnar och i hens namn och sköter det praktiska.
Olika slag av avtal och förpliktelser som hänför sig till ett minderårigt barns egendom kräver visserligen ofta ett tillstånd av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Dessutom kräver barnets och förälderns ömsesidiga arrangemang att intressebevakaren förordnas en ställföreträdande.
Läs mer om intressebevakning för ett minderårigt barn på webbplatsen dvv.fi
Underhållsbidrag och underhållsskyldighetsavdrag
Om du som barnets vårdnadshavare får underhållsbidrag för barnets underhåll är det inte skattepliktig inkomst för dig eller barnet.
Om du betalar underhållsbidrag för ditt barn kan du beviljas underhållsskyldighetsavdrag. Läs mer om underhållsskyldighetsavdraget
Nyckelord: