Kuitit ja liitteet
Kun täydennät esitäytetyn veroilmoituksen OmaVerossa, kaikki tarpeelliset tiedot kysytään sinulta veroilmoituksen eri vaiheissa. Riittää, kun merkitset oikeat tiedot täyttökenttiin. Tositteita ja kuitteja ei liitetä mukaan − säilytä ne kuitenkin itselläsi.
Veroilmoituksessa ei ole myöskään lisätietokenttiä vapaamuotoisen tekstin kirjoittamiseen. Pyydämme sinulta lisätietoja tarvittaessa.
Joissakin poikkeustapauksissa voit lisätä OmaVerossa liitteen − esimerkiksi, jos ilmoitat arvopaperikauppoja. Tällöin siinä kohdassa näkyy otsikko Liitteet ja linkki Lisää tiedosto.
Huomaa myös, että OmaVerossa ei ole numeroituja lomakkeita, esimerkiksi lomaketta 7H (Vuokratulot – osakehuoneistot). Ilmoita eri tulojen tiedot omien otsikkojensa alla, esimerkiksi vuokratulot omassa kohdassaan.
Jos ilmoitat tietoja paperilomakkeilla, älä lähetä niidenkään mukana kuitteja tai tositteita. Pyydämme tositteita tarvittaessa.
Mitkä kuitit pitää säilyttää?
Kuitteja ei tarvitse säilyttää niistä tiedoista, jotka ovat oikein esitäytetyssä veroilmoituksessa. Tällaisia ovat tyypillisesti palkka- ja lainatietoja koskevat tositteet. Myöskään asunnon ja työpaikan välisistä matkakuluista ei tarvitse säilyttää tositteita. Mahdollinen ajopäiväkirja pitää kuitenkin säilyttää.
Jos teet lisäyksiä tai korjauksia veroilmoitukseen, säilytä niitä koskevat kuitit ja tositteet, esimerkiksi
- kotitalousvähennykseen liittyvät sopimukset, laskut ja palkkakuitit
- omaisuuden hankintaa tai luovutusta koskevat tositteet, esimerkiksi kauppakirjat, perinnönjakokirjat ja lahjakirjat
- pankin tositteet arvopapereiden ostoista ja myynneistä
- tulonhankkimiskuluihin liittyvä tositteet esimerkiksi työvälineiden hankinnasta tai muista kuluista.
Kuinka kauan kuitit ja tositteet pitää säilyttää?
Kuitit ja tositteet pitää säilyttää 3 vuotta verovuoden päättymisestä alkaen. Joissain poikkeustilanteissa kuitteja pitää säilyttää tätä kauemmin: katso poikkeustilanteet Verohallinnon päätöksestä.
Tositteet omaisuuden hankintakuluista tai asunnon perusparannusmenoista kannattaa säilyttää pidempäänkin. Voit tarvita tositteita tulevaisuudessa, kun lasket omaisuuden myymisestä syntyvää luovutusvoittoa tai -tappiota.
Tositteet ja muut tiedot voit säilyttää myös sähköisessä muodossa.
Muistiinpanovelvollisuus
Muistiinpanovelvollisuus koskee
- vuokraustoimintaa
- sijoitustoimintaa eli arvopapereiden, sijoitusrahasto-osuuksien ja muun vastaavan omaisuuden hankkimista ja kaupankäyntiä näillä
- maa- ja metsätaloutta
- tulonhankkimistoimintaa, kun et toimi yrittäjänä. Tulonhankkimistoimintaa voi olla esimerkiksi koirankasvatus tai freelancerin tai perhepäivähoitajan työt.
Muistiinpanovelvollisuus tarkoittaa sitä, että sinun on tehtävä sellaiset muistiinpanot tai säilytettävä sellaiset tositteet, joista selviää riittävästi eriteltyinä tulot ja niistä johtuvat menot.
Muistiinpanot tehdään aikajärjestyksessä. Kirjaa tulo saaduksi silloin, kun se on nostettu tai merkitty tilillesi. Kirjaa menot maksupäivän mukaan.
Esimerkiksi sijoitustoiminnasta pitää kirjata omaisuuden hankintapäivät ja hankintahinnat sekä luovutuspäivät ja luovutushinnat. Erillistä muistikirjaa ei tarvitse pitää, vaan tarvittavien tositteiden säilyttäminen riittää. Käytännössä riittää, että säilytät arvo-osuustilisi hoitajalta saamasi tiliotteet ja tositteet aikajärjestyksessä.