Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Verokortti palkkaa varten

Voimassa oleva verokorttisi on aina saatavilla OmaVerossa. OmaVerossa voit myös muuttaa verokortin tietoja, jos tulosi tai vähennyksesi muuttuvat.

Verokortti eri tilanteissa

Löydät oman verokorttisi OmaVerosta. Tarkista, onko verokorttisi vuosituloraja riittävä. Jos tuloraja ylittyy, työnantaja käyttää lisäprosenttia ylimenevältä osalta, ellet tilaa uutta verokorttia eli muutosverokorttia. 

Tarkista verokorttisi tulorajan riittävyys. Voit käyttää voimassa olevaa verokorttiasi edelleen, jos tuloraja on riittävä. Jos tuloraja ylittyy, työnantaja käyttää lisäprosenttia ylimenevältä osalta, ellet tilaa uutta verokorttia eli muutosverokorttia. 

Voit käyttää voimassa olevaa verokorttiasi uudessa työpaikassa, kunhan vuosituloraja riittää kattamaan molempien työnantajien maksamat yhteenlasketut palkat. Voit myös tilata uuden verokortin eli muutosverokortin.

Käytä samaa verokorttia kaikille palkanmaksajille. Sivutuloille ja freelance-tuloille ei ole enää omaa verokorttia.

Seuraa itse tulojen kertymistä vuoden aikana. Jos verokortin tuloraja ei riitä, tilaa uusi verokortti eli muutosverokortti hyvissä ajoin ennen kuin verokortin tulorajasi on tullut täyteen.

Näin arvioit tulot verokorttia varten

Kun tilaat uuden verokortin, sinun pitää arvioida, paljonko saat tuloja vuoden aikana. Laske yhteen kaikista palkkatöistäsi kertyvät palkat, palkkiot, lomarahat ja luontoisedut. Tarkkaa tietoa ei tarvita, vaan oma arviosi riittää. Voit tarvittaessa korjata arviotasi ja tilata uuden verokortin päivitetyillä tiedoilla. Uuden verokortin eli muutosverokortin voi tilata aina tarpeen mukaan.

Jos tulojen arviointi tuntuu vaikealta, tässä neuvoja ja esimerkkejä arviointiin.

Jos saat kuukausittain säännöllisesti palkkatuloa, saat koko vuoden arvion tuloistasi kertomalla kuukauden palkkatulon 12,5 kuukaudella. Luku sisältää 12 kuukauden palkan lisäksi lomarahojen osuuden, joka on puolet yhden kuukauden palkasta. Laske palkan kokonaismäärä bruttona eli älä vähennä siitä perittyjä veroja ja maksuja. Lisää kokonaismäärän myös mahdolliset palkkiot ja luontoisedut.

Esimerkki: Saat palkkaa 2 000 euroa kuukaudessa. Koko vuoden arvio tuloistasi on 2 000 euroa x 12,5 kuukautta eli 25 000 euroa.

Verokortin tilaaminen ja tulon arvioiminen voi tuntua haastavalta, jos et ole varma paljonko saat tuloja. Tässä muutamia vinkkejä, miten voit arvioida tulosi verokorttia varten:

  • Jos sinulla on samanlainen työtilanne kuin alkuvuodesta, voit käyttää alkuvuoden tietoja koko vuoden tuloarvion pohjana. Näet tähän mennessä saamasi palkat myös OmaVerosta: valitse OmaVeron etusivulta Verokortit ja ennakkovero ja Tilaa uusi verokortti. Valitse vielä lyhyt tai koko hakemus. Näet tähän mennessä saamasi palkat kohdasta Saadun tulon ilmoittamistapa - Tulorekisteristä saadut tiedot.
  • Voit laskea arvion koko vuoden tuloistasi tuntipalkan avulla. Arvioi ensin kuinka paljon teet keskimäärin tunteja kuukaudessa. Kerro tämä luku tuntipalkallasi. Koko vuoden arvion saat kertomalla kuukauden arvion kuukaudella.

Esimerkki: Työskentelet osa-aikaisesti, arviolta noin 60 tuntia kuukaudessa. Tuntipalkkasi on 15 euroa tunnissa. Saat vuosiarvion laskemalla 15 euroa x 60 tuntia kuukaudessa x 12 kuukautta eli 10 800 euroa.

Tarkenna arvioita tarvittaessa

Jos tulosi ovat epäsäännölliset, on erityisen tärkeää, että seuraat tulojen kertymistä vuoden aikana. Näin vältyt maksamasta veroa liikaa tai liian vähän. Näet koko vuoden tulorajasi OmaVeron etusivulla kohdassa Verokortit ja ennakkovero 2024.

Jos tulosi muuttuvat, sinun kannattaa tilata uusi verokortti. Voit tilata uuden verokortin vuoden aikana niin monta kertaa kuin on tarpeen.

Näin tilaat verokortin palkkaa varten OmaVerossa

Ilmoita tiedot palkoista OmaVeron verokorttihakemuksen kohdassa Palkat ja luontoisedut, joka on joko vaiheessa Esitäytetyt tulot ja vähennykset tai Muut tulot.

Näin pääset alkuun

  • Mene OmaVeron etusivulle kohtaan Verokortti ja ennakkovero 2024 ja valitse linkki Verokortit ja ennakkovero.
  • Valitse Tilaa uusi verokortti.
  • Klikkaa Valitse lyhyt hakemus.

Hakemuksessa on kuusi vaihetta. 

Vaihe 1: Taustatiedot

Tarkista, että tiedot ovat oikein.

Siirry seuraavaan vaiheeseen valitsemalla Seuraava.

Vaihe 2: Esitäytetyt tulot ja vähennykset

​Tässä vaiheessa näet tiedot, joiden perusteella nykyinen verokorttisi muodostuu. Tarkista tiedot ja tee tarvittavat muutokset.

Jos sinulla ei ole voimassa olevaa palkan verokorttia, saat verokortin palkkatulolle siirtymällä seuraavalle sivulle vaiheeseen Muut tulot

Vaihe 3: Muut tulot

Siirry kohtaan Palkat ja luontoisedut

  • Merkitse vuoden alusta saakka saamasi palkka ja siitä maksamasi ennakonpidätys. Älä laske mukaan etuuksia, opintorahoja tai ulkomailta saatua palkkaa, koska ne ilmoitetaan omissa kohdissaan.
  • Ilmoita arvio siitä, kuinka paljon saat palkkaa koko vuodelta (12 kk).

    Ohjeita palkan arviointiin.

Huomaa kuitenkin, että jos työnantaja on ilmoittanut palkkatietojasi tulorekisteriin, ne näkyvät vaiheessa Esitäytetyt tulot ja vähennykset.

Vaihe 4: Muut vähennykset

  • Ilmoita tässä vaiheessa, jos sinulla on esimerkiksi asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja tai olet maksanut työmarkkinajärjestön jäsenmaksuja.
  • Jos sinulla on muita vähennyksiä, esimerkiksi kotitalousvähennys, siirry koko hakemukselle.

Vaihe 5: Toimitustapa

  • Tarkista verokortin voimassaoloaika ja toimitustapa.
  • OmaVero ehdottaa päivämäärää verokortin alkamisajaksi. 

Valitse, haluatko verokortin

    • vain sähköisenä OmaVeroon vai
    • OmaVeroon ja paperisena postitse.

Vaihe 6: Esikatsele ja lähetä – Verokorttisi on valmis 

Esikatsele ja lähetä osiossa-vaiheessa näet tiedot, joiden perusteella verokorttisi on laskettu sekä verokortin prosentin eli ennakonpidätysprosentin.

  • Tarkista, että tiedot ovat oikein. Pääset korjaamaan tietoja, kun valitset linkin Muokkaa tai Edellinen.
  • Jos haluat jatkaa täyttämistä myöhemmin, valitse painike Tallenna keskeneräisenä. Tiedot säilyvät tallennettuina yhden kuukauden. Verohallinto ei käsittele tietoja, ennen kuin olet lähettänyt ne.
  • Kun kaikki tiedot ovat oikein, valitse Lähetä. Sen jälkeen saat kuittauksen, että hakemuksesi on vastaanotettu.

Jos verokortti menee virkailijan käsittelyyn

Jos verokorttihakemuksesi menee virkailijan käsittelyyn, käsittelyaika on 1–3 päivää. 

Jos olet ottanut käyttöön Suomi.fi-viestit, saat viestin, kun verokorttisi on valmis. Jos sinulla ei ole Suomi.fi-viestejä käytössä, saat verokortin postissa. Löydät verokortin aina OmaVerosta, josta voit tallentaa tai tulostaa sen

Toimi tämän ohjeen mukaan, jos olet saanut OmaVeroon valmiin ehdotuksen palkan verokortista.

  • Valitse OmaVerossa kohdasta Verokortti ja ennakkovero 2024 linkki Verokortit ja ennakkovero.
  • Valitse kohdasta Ehdotus uudeksi palkan verokortiksi painike Tarkista ehdotus.
  • Käy läpi verokorttihakemuksen vaiheet ja tarkista, että tiedot ovat oikein. Korjaa tietoja, jos niissä on virheitä.
  • Kun olet vaiheessa Esikatsele ja lähetä, valitse Lähetä.

Löydät kopion verokortista aina OmaVerosta

Näin toimitat uuden verokortin työnantajallesi

Työnantajasi tarvitsee verokorttisi noin 2 viikkoa ennen seuraavaa palkan maksupäivää.

Ilman verokorttia palkastasi menee 60 % veroa. 

Tarkista työnantajalta, millä tavalla ja milloin tämä tarvitsee verokortin tiedot. Monet työnantajat saavat sekä perus- että muutosverokorttien tiedot sähköisesti suoraan Verohallinnolta. Silloin sinun ei tarvitse esittää verokorttiasi työnantajalle.

Jos työnantaja ei saa verokorttitietoja sähköisesti, sinun pitää esittää verokortti työnantajalle itse. Tarkista työnantajaltasi, mihin mennessä tämä tarvitsee verokortin, jotta se ehtii seuraavaan palkanmaksuun.

Seuraa tulojasi vuoden aikana

Seuraa vuoden aikana, kuinka paljon palkkaa olet jo saanut. Vertaa kertyneitä palkkoja säännöllisesti verokorttisi tulorajaan. Jos tuloraja ylittyy, työnantaja käyttää lisäprosenttia ylimenevältä osalta, ellet tilaa uutta verokorttia.

Jos sinulla on useita työnantajia, jokainen työnantaja alkaa käyttää verokortin lisäprosenttia, kun hänen maksamansa palkat ylittävät vuositulorajasi.

Lue lisää veroprosentista ja tulorajasta

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2024