Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Etuudet: päivärahat ja verokortti

Etuuksia ovat esimerkiksi vanhempainpäiväraha, sairauspäiväraha, opintoraha ja työttömyyspäiväraha.

Milloin tarvitsen verokortin etuutta varten?

Etuutta varten et yleensä tarvitse omaa verokorttia. Kela tai muu maksaja vähentää veron automaattisesti joko palkkatulon veroprosentin mukaan tai käyttämällä kaavamaista veroprosenttia.

Jos haluat muuttaa veroprosenttiasi, tilaa uusi verokortti etuudelle. Huomaa kuitenkin, että etuuksien veroprosentti voi olla suurempi kuin palkan, koska etuuksista ei tehdä samoja vähennyksiä kuin palkkatulosta.

Tarkemmin eri etuuksista

Osa Kelan maksamista etuuksista on verotettavaa, ja osa verotonta tuloa. Voit tarkistaa onko etuus veronalaista vai verovapaata tuloa (Kela)

Et tarvitse verokorttia, jos vain opiskelet ja Kelan opintoraha eli opintotuki on ainoa tulosi. Kela ei vähennä ennakonpidätystä opintorahasta. Saat siis koko opintorahan tilillesi.

Jos saat Ahvenanmaalla maksettavaa opintorahaa, se ilmoitetaan ja verotetaan samalla tavalla kuin Kelan maksama opintoraha.

Käytkö opintojen ohella töissä?

Jos saat Kelan opintorahaa ja käyt palkkatöissä, tarvitset verokortin palkkaa varten. Ilmoita silloin verokorttihakemuksella myös opintorahan tiedot, koska niillä on vaikutusta palkan veroprosenttiin eli siihen, paljonko maksat veroa palkasta. Merkitse opintoraha omaan kohtaansa ja ilmoita mikä on opintorahan määrä eri kuukausina. Voit käyttää apunasi palkkatulon verokortin ohjetta.

Verokortille ei tarvitse ilmoittaa verovapaita tuloja, kuten asumistukea ja opintotuen asumislisää.

Sinun ei tarvitse toimittaa verokorttia Kelaan sairauspäivärahaa varten, sillä Kela saa palkan verokortin tiedot suoraan Verohallinnosta. 

Sairauspäivärahojen veroprosentti on yleensä sama kuin palkkasi veroprosentti, kuitenkin vähintään 25 %. 

Jos sinulla ei ole palkkatuloille verokorttia, Kela vähentää veron käyttämällä Verohallinnon päätökseen perustuvaa kaavamaista veroprosenttia.

Jos haluat laskea veroprosenttiasi, tilaa uusi verokortti etuudelle.

Sinun ei tarvitse toimittaa erillistä verokorttia Kelaan vanhempainpäivärahaa varten, sillä Kela saa palkan verokortin tiedot suoraan Verohallinnosta. Kela vähentää veron joko palkan veroprosenttisi mukaan tai käyttämällä kaavamaista veroprosenttia. 

Jos haluat laskea veroprosenttiasi, tilaa uusi verokortti etuudelle.

Kelan käyttämät veroprosentit:

  • Vanhempainrahojen veroprosentti on yleensä sama kuin palkkasi veroprosentti, kuitenkin vähintään 25 %. Vähimmäismääräisenä maksettavasta vanhempainpäivärahasta vero on 20 %. 
  • Jos saat osittaisena maksettavaa vanhempainrahaa, veroprosentti on sama kuin palkkasi veroprosentti.
  • Jos sinulla ei ole palkkatuloille verokorttia, Kela vähentää veron käyttämällä Verohallinnon päätökseen perustuvaa kaavamaista veroprosenttia.

Jos saat Kelan maksamaa työttömyysetuutta: Kela vähentää työttömyysetuuksista automaattisesti veroa 20 %, sinun ei siis välttämättä tarvitse toimittaa Kelalle verokorttia päivärahaa varten. Jos haluat laskea veroprosenttiasi, tilaa verokortti etuudelle. Kelan maksamia työttömyysetuuksia ovat peruspäiväraha ja työmarkkinatuki.

Jos saat työttömyyskassan maksamaa ansiosidonnaista päivärahaa: Työttömyyskassa käyttää palkkatulon veroprosenttia ansiosidonnaisesta päivärahasta, joten sinun ei tarvitse itse esittää työttömyyskassalle verokorttiasi. Ansiosidonnaisen päivärahan vero on yleensä sama kuin palkkasi veroprosentti, mutta vähintään 25 %. Jos siis palkkasi veroprosentti on alle 25 %, päivärahasta menee veroa 25 %. Jos haluat laskea veroprosenttiasi, tilaa verokortti etuudelle.

Näin tilaat etuusverokortin OmaVerossa

Jos et halua, että Kela tai muu maksaja käyttää ennakonpidätykseen palkkatulon veroprosenttia tai kaavamaista veroprosenttia, tilaa verokortti etuudelle OmaVerossa.

Kun arvioit tuloja verokorttia varten, käytä apunasi saamaasi etuuspäätöstä. Päätöksestä löydät tarvittavat tiedot etuuden määrän arviointiin.

Esimerkki: Saat Kelan maksamaa peruspäivärahaa 32,40 euroa päivässä 22 päivältä kuukaudessa eli 712,80 euroa kuukaudessa. Etuuden määrä on koko vuoden ajalta 8 553,60 euroa (712,80 x 12).

Ilmoita tiedot etuuksista OmaVeron verokorttihakemuksen kohdassa Etuudet, joka on joko vaiheessa Esitäytetyt tulot ja vähennykset tai Muut tulot.

Näin pääset alkuun

  • Mene OmaVeron etusivulle kohtaan Verokortti ja ennakkovero 2024 ja valitse linkki Verokortit ja ennakkovero.
  • Valitse Tilaa uusi verokortti.
  • Valitse painike, jossa lukee Valitse lyhyt hakemus.

Hakemuksessa on kuusi vaihetta. 

Vaihe 1: Taustatiedot

Tarkista, että tiedot ovat oikein.

Siirry seuraavaan vaiheeseen valitsemalla Seuraava.

Vaihe 2: Esitäytetyt tulot ja vähennykset

​Tässä vaiheessa näet tiedot, joiden perusteella nykyinen verokorttisi muodostuu. Tarkista tiedot ja tee tarvittavat muutokset.

Jos sinulla on jo verokortti etuudelle ja haluat

  • muuttaa verokortin tietoja valitse kohdassa Etuudet maksajan nimi.
  • lisätä uuden etuuden samalta tai uudelta maksajalta, valitse painike Lisää uusi etuus.

Näin ilmoitat palkkatiedot, jos olet jo saanut kaiken palkan työnantajaltasi:

  • valitse ”Käytän tulorekisteristä saatuja tietoja” tai
  • ilmoita seuraavaksi arvio siitä, kuinka paljon saat palkkaa, valitse jompikumpi:
    1. Ilmoita kohdassa ”Arvio palkan määrästä koko vuonna (brutto)” sama palkka, joka on edellisessä kohdassa ”Saatu palkka vuoden alusta tähän asti (brutto)”.
    2. Merkitse nolla (0) euroa kohtaan ”Ilmoitan arvion loppuvuoden palkasta”.

Jos muutat palkkatietoja, OmaVero tekee sinulle aina uuden verokortin myös palkkaa varten.

Jos ilmoitat etuutta ensimmäistä kertaa, pääset täyttämään etuuden tiedot vasta vaiheessa Muut tulot.

Vaihe 3: Muut tulot

Valitse Kyllä kohdassa Etuudet ja sen jälkeen Lisää uusi etuus. Täytä tiedot.

Kohdassa Etuuden laji hae maksajan nimi, esimerkiksi Yleinen työttömyyskassa YTK. Jos nimeä ei ole listassa, valitse Muu suomalainen maksaja. Kirjoita sen jälkeen avautuvaan kenttään maksajan nimi, esimerkiksi Työllisyysrahasto. Huomaa, että Y-tunnus ei ole tässä tapauksessa pakollinen tieto. Jos maksaja löytyy luettelosta, sinun ei tarvitse lisätä maksajan osoitetta toimitustapavaiheessa.

Voit ilmoittaa etuuden lajin vain kerran maksajaa kohden.

Arvion etuudesta voit laskea päätöksestä, jonka olet saanut etuuden myöntämisestä. Voit myös arvioida etuuden määrän itse. Esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan määrä on noin 60 % palkan määrästä.

Vaihe 4: Muut vähennykset

  • Ilmoita tässä vaiheessa, jos sinulla on esimerkiksi asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja tai olet maksanut työmarkkinajärjestön jäsenmaksuja.
  • Jos sinulla on muita vähennyksiä, esimerkiksi kotitalousvähennys, siirry koko hakemukselle.

Vaihe 5: Toimitustapa

Valitse päivä, josta lähtien uusi verokorttisi on voimassa.

Jos olet aiemmassa vaiheessa valinnut etuuden maksajan luettelosta, Verohallinto toimittaa verokortin suoraan maksajalle. Esimerkiksi Kela saa verokorttisi tiedot suoraan meiltä.

Jos taas valitsit Muu suomalainen maksaja ja kirjoitit maksajan nimen, valitse toimitetaanko verokortti kotisoitteeseesi vai maksajalle. Lisää maksajan osoite.

Vaihe 6: Esikatsele ja lähetä – Verokorttisi on valmis 

Esikatsele ja lähetä -vaiheessa näet tiedot, joiden perusteella verokorttisi on laskettu sekä verokortin prosentin eli ennakonpidätysprosentin.

  • Tarkista, että tiedot ovat oikein. Pääset korjaamaan tietoja, kun valitset linkin Muokkaa tai Edellinen.
  • Jos haluat jatkaa täyttämistä myöhemmin, valitse painike Tallenna keskeneräisenä. Tiedot säilyvät tallennettuina yhden kuukauden. Verohallinto ei käsittele tietoja, ennen kuin olet lähettänyt ne.
  • Kun kaikki tiedot ovat oikein, valitse Lähetä. Sen jälkeen saat kuittauksen, että hakemuksesi on vastaanotettu.

Jos verokortti menee virkailijan käsittelyyn

Jos verokorttihakemuksesi menee virkailijan käsittelyyn, käsittelyaika on 1–3 päivää. 

Jos olet ottanut käyttöön Suomi.fi-viestit, saat viestin, kun verokorttisi on valmis. Jos sinulla ei ole Suomi.fi-viestejä käytössä, saat verokortin postissa. Löydät verokortin aina OmaVerosta, josta voit tallentaa tai tulostaa sen

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2024