Siirry suoraan sisältöön Siirry koko sivuston hakuun

Harmaan talouden selvityksiä

Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnit johtavat kaupparekisteristä poistamiseen

10.2.2025

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa kaupparekisteristä vuosittain lukuisia yhtiöitä, jotka laiminlyövät ilmoitusvelvollisuuksiaan tai joilla ei ole päätösvaltaista hallitusta. Vuosien 2019–2023 aikana PRH on poistanut kaupparekisteristä tilinpäätöstietojen ilmoituslaiminlyönnin vuoksi lähes 50 000 yhtiötä.

Harmaan talouden selvitysyksikkö on tarkastellut vuosina 2019–2022 tilinpäätöstietojen ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöntien vuoksi kaupparekisteristä poistettuja yhtiöitä. Verotarkastuksissa on havaittu, että osa yrityksistä jatkaa elinkeinotoiminnan harjoittamista kaupparekisteristä poistosta huolimatta. Rekisterien ulkopuolella toimintaa jatkava yritys voi olla harmaan talouden harjoittamisen väline.

Kaupparekisterilain muutos mahdollistaa laiminlyöntien vuoksi poistetun yhtiön palauttamisen kaupparekisteriin 

PRH keskeytti lokakuussa 2024 yhtiöiden poistamisen kaupparekisteristä lainsäädännönmuutostyön ajaksi. PRH oli hakemuksesta palauttanut kaupparekisteriin 2022 loppuun mennessä poistettuja yhtiöitä, mutta ei enää 1.1.2023 jälkeen poistettuja yhtiöitä. Pikavauhtia edenneen lakimuutoksen tavoite oli mahdollistaa kaupparekisteristä poistettujen yhtiöiden palauttaminen kaupparekisteriin tietyin edellytyksin. Lakimuutosehdotuksen mukaiset muutokset kaupparekisterilakiin vahvistettiin 30.12.2024 ja laki tuli voimaan 1.1.2025.

Kaupparekisterin poisto- ja palautusmenettely aiheuttaa kustannuksia ja haittaa sekä itse yritykselle että viranomaisille. Harmaan talouden selvitysyksikön näkemyksen mukaan toiminnassa olevien yhtiöiden poistaminen kaupparekisteristä tulisi olla viimeinen toimenpide kattavan kehotusmenettelyn ja sanktioiden antamisen jälkeen.

Suunnitteilla moniviranomaisyhteistyössä tehtävä selvityshanke

Kaupparekisteriin merkitsemisen oikeusvaikutukset on säädetty kattavasti, mutta kaupparekisteristä poistamisen oikeusvaikutuksia ei ole yksiselitteisesti säädetty. Tämä johtaa erilaisiin tulkintaongelmiin rekisteristä poistetun velvollisuuksien, vastuiden ja oikeuksien osalta. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaohjelmassa (2024–2027) on suunniteltu toteutettavaksi selvityshanke, jonka tarkoituksena on tunnistaa kaupparekisteristä poistettuihin yhtiöihin liittyviä keskeisiä ongelmia aiheuttavat haasteet, lainkohdat ja viranomaisten menettelyt. Selvityshankkeessa on tarkoitus laatia konkreettisia ehdotuksia ongelmien poistamiseksi.

Lue lisää (PDF 143 kt)


Valtionavustuksia maksetaan vuosittain jopa 250 miljoonaa euroa velvoitteensa laiminlyöville

14.1.2025

Harmaa talous ei aina estä valtionavustusten saamista ja valtionavustuksia maksetaan miljoonia euroja julkisia velvoitteitaan laiminlyöville yrityksille. Valtionavustuslaki ei tällä hetkellä sisällä riittäviä säännöksiä harmaan talouden torjumiseksi. Torjunnan kannalta on keskeistä, että valtionavustuksen saaja on hoitanut lakisääteiset velvoitteensa. Harmaan talouden selvitysyksikön julkaisemassa selvityksessä tarkasteltiin vuonna 2023 valtionavustuksia saaneiden osakeyhtiöiden verotuksellista luotettavuutta, harmaan talouden riskiyritysten saamia valtionavustuksia, verotarkastusten vaikutusta avustusten hakemiseen sekä mahdollisten lainsäädäntömuutosten vaikutusta valtionavustusten myöntämiseen.


Sivu on viimeksi päivitetty 10.2.2025