Ilmoita virtuaalivaluutat

Olitpa sitten yksityishenkilö tai yrityksen edustaja, omalla esimerkillä voi vaikuttaa yleiseen asenneilmapiiriin. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten toimia oikein tai suojautua harmaan talouden ja talousrikollisuuden aiheuttamilta haitoilta. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunta kuuluu kaikille ja siitä myös hyötyvät kaikki, niin kansalaiset, yritykset kuin viranomaisetkin.

Virtuaalivaluutaksi kutsutaan kryptografiaan perustuvaa digitaalista valuuttaa. Virtuaalivaluutan käyttö ei itsessään ole rikos, vaikka sillä ei ole rahan kaltaista virallista asemaa. Virtuaalivaluutat määritellään vaihdannan välineiksi ja käytännössä useat niistä hyväksytään maksuvälineenä. Niillä on kysyntään ja tarjontaan perustuvaa varallisuusarvoa ja valtaosa käytöstä tapahtuu laillisessa toiminnassa. Virtuaalivaluutan arvonnousu realisoituu kun sitä myydään tai käytetään, ja tällöin arvonnoususta tulee maksaa pääomaveroa euroissa.

Sähköinen kauppa, uudet vaihtoehtoiset sähköiset maksutavat ja maksualustat, virtuaalivaluutat ja jakamistalous erilaisine variaatioineen luovat harmaan talouden torjunnalle haasteita. Kirjanpito ja muu dokumentaatio voidaan säilyttää erilaisissa pilvipalveluissa. Liiketoimintaa voidaan harjoittaa Suomessa ulkomailta johdettuna ilman, että hoidetaan asianmukaiset velvoitteet kotimaassa.

Lue lisää virtuaalivaluutoista ilmiönä.

Yksityishenkilö tai yritys

  • Huolehdi velvollisuuksistasi. Virtuaalivaluutoista saadut tulot verotetaan joko pääomatulona tai ansiotulona, ja voit ilmoittaa ne Veroilmoitus verkossa -palvelussa. Myydessä virtuaalivaluuttaa, kuten Bitcoineja, ilmoita mahdollisesta arvonnoususta saadut tulot kohdassa "Muut pääomatulot". Louhinnasta saadut tulot ilmoitetaan kohdassa "Muut ansiotulot".  Virtuaalivaluutan arvona käytetään sen vaihtokurssia käytön tai louhinnan hetkellä.
  • Säästä virtuaalivaluutoilla tehdyt hankinta- /osto- ja myyntidokumentit itselläsi. Verohallinto pyytää muistiinpanoja tarvittaessa. Muistiinpanoja on säilytettävä kuusi vuotta verotusvuoden päättymisestä. 
  • Toimi ajoissa. Vältä työläs jälkiselvittely ja ikävät seuraamukset ilmoittamalla tiedot veroilmoituksella ajallaan. Verohallinto seuraa ja valvoo myös virtuaalivaluuttakauppojen ilmoitustietoja. Tämänkaltaisiin uusiin ilmiöihin voi liittyä harmaata taloutta, mutta usein on kysymys siitä, ettei ilmoittaja tiedä, mitä kaikkea kuuluu ilmoittaa. Verohallinto kohdistaa verovalvontaa tehostetusti niihin toimijoihin, joiden ilmoituksissa havaitaan puutteita. Valvonnassa hyödynnetään käytössä olevia vertailutietoja.