Olitpa sitten yksityishenkilö tai yrityksen edustaja, omalla esimerkillä voi vaikuttaa yleiseen asenneilmapiiriin. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten toimia oikein tai suojautua harmaan talouden ja talousrikollisuuden aiheuttamilta haitoilta. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunta kuuluu kaikille ja siitä myös hyötyvät kaikki, niin kansalaiset, yritykset kuin viranomaisetkin.
Pimeän työvoiman valvonta on viranomaisten yhteinen haaste, jossa tiivis yhteistyö ja tietojen vaihto on tärkeää. Pimeän työvoiman käyttöä voidaan joissakin tapauksissa kutsua ammattimaiseksi. Tällöin erilaisissa järjestelyissä voivat olla mukana myös järjestäytynyt rikollisuus ja ammattimaiset avustajat, eli erilaiset pimeän työn verokonsultit, tilitoimistot ja lakimiehet.
Pimeään työhön liittyy usein myös sosiaalitukien väärinkäyttöä – pimeää työtä tekevä jääkin yleensä sosiaalivakuuttamisen ulkopuolelle. Ulkomaisen työvoiman lisääntyessä Suomessa myös riski työntekijöiden hyväksikäyttöön lisääntyy. Ulkomaalaisvalvonnassa on löytynyt aiempaa enemmän työnteko-oikeudettomia työntekijöitä. Työntekijöille maksetaan alipalkkaa tai palkat jätetään kokonaan maksamatta. Vakavimmissa tapauksissa on kyse ihmiskaupasta, johon sisältyy pakkotyötä ja työntekijöiden kontrollointia.
Lue lisää pimeästä työvoimasta ilmiönä.
Sivu on viimeksi päivitetty 21.5.2018