Ehkäise pimeä työ

Olitpa sitten yksityishenkilö tai yrityksen edustaja, omalla esimerkillä voi vaikuttaa yleiseen asenneilmapiiriin. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten toimia oikein tai suojautua harmaan talouden ja talousrikollisuuden aiheuttamilta haitoilta. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunta kuuluu kaikille ja siitä myös hyötyvät kaikki, niin kansalaiset, yritykset kuin viranomaisetkin.

Pimeän työvoiman valvonta on viranomaisten yhteinen haaste, jossa tiivis yhteistyö ja tietojen vaihto on tärkeää. Pimeän työvoiman käyttöä voidaan joissakin tapauksissa kutsua ammattimaiseksi. Tällöin erilaisissa järjestelyissä voivat olla mukana myös järjestäytynyt rikollisuus ja ammattimaiset avustajat, eli erilaiset pimeän työn verokonsultit, tilitoimistot ja lakimiehet.

Pimeään työhön liittyy usein myös sosiaalitukien väärinkäyttöä – pimeää työtä tekevä jääkin yleensä sosiaalivakuuttamisen ulkopuolelle. Ulkomaisen työvoiman lisääntyessä Suomessa myös riski työntekijöiden hyväksikäyttöön lisääntyy. Ulkomaalaisvalvonnassa on löytynyt aiempaa enemmän työnteko-oikeudettomia työntekijöitä. Työntekijöille maksetaan alipalkkaa tai palkat jätetään kokonaan maksamatta. Vakavimmissa tapauksissa on kyse ihmiskaupasta, johon sisältyy pakkotyötä ja työntekijöiden kontrollointia.

Lue lisää pimeästä työvoimasta ilmiönä.

Yksityishenkilö

  • Pidä kiinni oikeuksistasi. Tee töitä vain verokortilla ja vaadi aina kirjallinen työsopimus ja palkkalaskelma. Varmista, että saat palkkasi pankkitilille.
  • Tarkista palkkakuittisi säännöllisesti ja työeläkeotteesi [.fi]› vuosittain. Varmistu siitä, oletko työsuhteessa vai yrittäjäasemassa.
  • Pyydä aina ostoksistasi kuitti. Ostaessasi kotitalous- ja remontointipalveluja tarkista, että yritys on ennakkoperintä- ja alv-rekisterissä (www.ytj.fi [.fi]›).

Yritys

  • Huolehdi yrittäjänä veroista, eläke- ja tapaturmavakuuttamisesta ja ilmoita työntekijöiden palkkatiedot tulorekisteriin.
  • Selvitä liikekumppaniesi taustat. Pimeän työvoiman käytöstä voi kertoa laajamittainen ulkopuolisten palveluiden käyttö tai yrityksen edustajan puuttellinen osaaminen tuotteesta tai markkinoinnista.
  • Kiinnitä huomiota maksujärjestelyihin. Lisäselvitystä kannattaa vaatia, mikäli maksu osoitetaan kolmannelle osapuolelle ja/tai kolmanteen maahan, maksusuoritus pyydetään jakamaan eri tileille tai liikekumppani edellyttää käteismaksua. Mieti myös, ovatko liiketoimen ehdot järkeviä: poikkeavatko maksuaikataulut tai liiketoimen ehdot toimialan normaaleista käytännöistä tai menettelyistä?