Näin haet Y-tunnusta ja ilmoittaudut Verohallinnon rekistereihin OmaVerossa

Jos olet yksityishenkilö, voit perustaa toiminimen tai aloittaa maataloudenharjoittajana yritystoiminnan OmaVerossa. Saat Y-tunnuksen ja voit ilmoittautua Verohallinnon rekistereihin eli arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.

Ohjeet muita yritysmuotoja varten

Jos sinulla jo on Y-tunnus, käytä apuna ohjetta Näin ilmoittaudut Verohallinnon rekistereihin OmaVerossa.

Näin käytät OmaVeroa

  1. Valitse Toiminnot-kohdasta Kaikki toiminnot.

  2. Kirjoita sivun alussa Suodata-kenttään "yritys", jolloin saat esiin oikean kohdan. Valitse linkki Yritystoiminnan aloittaminen.

    Voit myös vierittää sivua alaspäin, kunnes näet otsikon Asiakastiedot. Valitse sen alta Yritystoiminnan aloittaminen. 

  3. Valitse ensin, merkitäänkö yritys arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin. Siirry sen jälkeen seuraavaan vaiheeseen, joka on Uudet tiedot.

  4. Ilmoita yrityksen toimiala linkistä Valitse toimiala. Ilmoita myös kirjanpitotapa, tilikausi ja toiminnan alkamispäivä.

  5. Jos ilmoitit yrityksen alv-rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin tai työnantajarekisteriin, anna tässä kohdassa niistä pyydetyt lisätiedot. Lopuksi voit valita, julkaistaanko osoitteesi ytj.fi-verkkopalvelussa. Kun olet antanut kaikki tiedot, siirry seuraavaan vaiheeseen, joka on Yhteenveto.

  6. Tarkista tiedot. Tarvittaessa pääset korjaamaan tietoja Muokkaa-linkistä.

  7. Kun kaikki tiedot ovat oikein, lähetä hakemus.

  8. Saat OmaVeroon kirjeen, kun yritys on rekisteröity. Kun kirjaudut OmaVeroon, näet Y-tunnuksen Asiakastiedot-välilehdellä oman nimesi alapuolella.