Näin korjaat arvonlisäveron erityisjärjestelmässä annetun ilmoituksen

Jos verokausi on alkanut 1.7.2021 tai myöhemmin: Jos huomaat antamassasi ilmoituksessa virheen, et voi antaa ilmoitusta uudestaan, vaan virhe pitää korjata OmaVerossa aina myöhemmän verokauden ilmoituksella.

Tietoja ei voi korjata korvaavalla ilmoituksella: et siis enää voi antaa alkuperäiselle verokaudelle uutta, korjattua ilmoitusta, joka korvaisi aiemmin antamasi ilmoituksen. Jos olet jo antanut ilmoituksen, maksa myös verot aina ilmoituksen perusteella, vaikka huomaisit ilmoituksessa virheen.

Huom: Jos verokausi on päättynyt 30.6.2021 tai aikaisemmin: tee korjaus antamalla korvaava ilmoitus alkuperäiselle verokaudelle.

Ilmoituksessa on oma kohtansa korjauksille. Ilmoita korjattavina tietoina kulutusjäsenvaltio, verokausi ja muutoksen euromäärä.

Voit tehdä korjauksen OmaVerossa kolmen vuoden kuluessa alkuperäisen ilmoituksen määräpäivästä. Tämän jälkeen korjaus pitää ilmoittaa ja vero maksaa suoraan kulutusjäsenvaltiolle eli sille EU-maalle, jossa tavarat ja palvelut on myyty.

Esimerkki 1: Yritys on ilmoittanut tammi-maaliskuun (Q1) ja huhti-kesäkuun (Q2) ilmoituksissa Saksan arvonlisäveron väärin. Kauden Q1 veroksi on ilmoitettu 1 000 €, vaikka oikea määrä oli 800 €. Kauden Q2 ilmoituksessa veroa on ilmoitettu 800 €, kun veron piti olla 1 100 €.

Yritys korjaa virheet seuraavan verokauden eli heinä-syyskuun (Q3) ilmoituksessa. Samalla yritys ilmoittaa myös Q3-kauden veroa Saksaan 1 000 € ja Tanskaan 100 €.

Yritys ilmoittaa korjattavina tietoina verokauden, kulutusjäsenvaltion ja muutoksen määrän:

Veroilmoitus Q3/2022

Esimerkki 1: Veroilmoituksen tiedot 
Verokausi Kulutusjäsenvaltio Veron määrä
Q3 Saksa 1 000
Q3 Tanska 100

Korjaukset aikaisempiin verokausiin:

Esimerkki 1: Korjaukset aikaisempiin verokausiin
Verokausi Kulutusjäsenvaltio Veron määrä
Q1  Saksa -200 (alkuperäinen 1 000)
Q2 Saksa  300 (alkuperäinen 800)
Q3   tilitettävä vero yht. 1 200

Veroilmoituksen Q3 tilitettävä vero 1 200 € muodostuu Saksan (1 000 € - 200 € + 300 €) ja Tanskan verosta (100 €). Yrityksen pitää maksaa tämä koko summa. Suomi tilittää maksusta Saksaan 1 100 € ja Tanskaan 100 €.

Korjaus siis kasvattaa tai pienentää kulutusjäsenvaltiolle suoritettavan veron määrää ilmoituksen verokaudelta eli heinä-syyskuulta (Q3). Korjaus ei muuta alkuperäisten ilmoitusten (Q1 ja Q2) veron määrää, vaan yrityksen pitää maksaa näiden verokausien verot alkuperäisten tietojen mukaisesti.

Esimerkki 2: Yritys on tehnyt virheen huhti-kesäkuun (Q2) ilmoituksessa. Veroa on ilmoitettu 300 € Tanskaan, vaikka vero piti ilmoittaa Ranskaan.

Yritys korjaa virheet heinä-syyskuun eli verokauden Q3 ilmoituksessa. Yritys ilmoittaa samalla heinä-syyskuun veroa Saksaan 1 000 €.

Aiemman ilmoituksen korjaustietoina yritys ilmoittaa vain verokauden, kulutusjäsenvaltion ja muutoksen määrän:

Veroilmoitus Q3/2022

Esimerkki 2: Veroilmoituksen tiedot
Verokausi Kulutusjäsenvaltio Veron määrä
Q3 Saksa 1 000

Korjaukset aikaisempiin verokausiin 

Esimerkki 2: Korjaukset aikaisempiin verokausiin
Verokausi Kulutusjäsenvaltio Veron määrä
Q2 Tanska -300 (alkuperäinen 300)
Q2 Ranska 300 (alkuperäinen 0,00)
Q3   tilitettävä vero yht 1 300

Veroilmoituksen Q3 tilitettävä vero 1 300 € muodostuu Saksan verosta (1 000 €) ja Ranskan verosta (300 €). Nämä verot yrityksen pitää maksaa kokonaan. Suomi tilittää maksusta Saksaan 1 000 € ja Ranskaan 300 €.

Veroilmoituksen Q3 tilitettävään veroon ei lasketa Tanskan veroa, koska se on negatiivinen. Tieto korjauksesta välitetään Tanskalle. Tanska palauttaa Q2:n ylimääräisen maksun yritykselle Tanskan kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

Kulutusjäsenvaltiot eivät siirrä maksuja jäsenvaltiosta toiseen eli Tanska ei tässä tilanteessa siirrä maksua palautettavaksi Suomeen tai suoraan Ranskan veroille.

Usein kysyttyä

Kun olet antanut veroilmoituksen ja maksanut veron, Verohallinto välittää ilmoitustiedot ja tilittää maksetut verot kulutusjäsenvaltioille.

Jos huomaat ilmoituksessa myöhemmin virheen, sinun pitää korjata virhe myöhemmän verokauden ilmoituksella. Myös silloin verot pitää maksaa ilmoituksen mukaisesti.

Verohallinto ei voi palauttaa kulutusjäsenvaltioille tilitettyjä veroja, vaan kulutusjäsenvaltiot palauttavat liikaa maksetut verot omien kansallisten säännöstensä mukaisesti.

Ota tarvittaessa yhteyttä asianomaiseen kulutusjäsenvaltioon, jos sinulla on kysyttävää koroista, muista seuraamuksista tai palautusten maksamisesta.

Sivu on viimeksi päivitetty 4.1.2022