Beskattningen för hunduppfödare – deklarera inkomsterna och dra av kostnaderna
Inkomster av försäljning av en hund är beskattningsbar inkomst. Skatt ska betalas på både inkomster av hunduppfödning (till exempel försäljningsinkomster av hundvalpar) och på försäljningen av en enskild hund. Skattepliktiga inkomster är också till exempel de avgifter för betäckning som betalas till hanhundens ägare.
I beskattningen får endast avdras direkta kostnader för hunduppfödning. Allmänna levnadskostnader för hundar som till exempel kostnader för tikars foder eller veterinär får inte dras av.
Du ska ha anteckningar om inkomsterna och kostnaderna. Anteckningarna ska basera sig på verifikationer. Läs mer: Kvitton och verifikationer.
Hunduppfödning är i regel förvärvsverksamhet eller hobbyverksamhet
Inkomster och utgifter som hänför sig till egentlig hunduppfödning och att låta en hund få valpar är enligt verksamhetens karaktär antingen hobbyverksamhet, förvärvsverksamhet eller näringsverksamhet i beskattningen.
Skillnaderna mellan verksamheterna påverkar till exempel bokförings- och anteckningsskyldigheten, deklarationen av inkomster och avdrag samt rätten att dra av förlust. I gränsfall bedömer Skatteförvaltningen situationen som en helhet och verksamhetens karaktär avgörs på basis av helhetsbedömningen.
Om du upprepade gånger låter tikarna få valpar och din verksamhet sker i avsiktligt förvärvssyfte, betraktas verksamheten i regel som förvärvsverksamhet i beskattningen.
Hunduppfödning är hobbyverksamhet i beskattningen om ditt egentliga syfte inte är att förvärva inkomster. Till exempel försäljning av en enskild valpkull kan i beskattningen betraktas som hobbyverksamhet. Om hunduppfödningen som hobbyverksamhet orsakar mer utgifter än inkomster, det vill säga verksamheten går med förlust, kan du inte dra av förlusten i beskattningen.
Läs mer om hobbyverksamhet, förvärvsverksamhet och näringsverksamhet.
Kostnader för försäljning av valpar får avdras
När du bedriver uppfödning av valpar kan du i beskattningen dra av kostnaderna för förvärvandet av inkomsterna. Dessa direkta kostnader för att föda upp valpar är exempelvis
- avgiften för betäckningen av tiken
- obligatoriska hälsoundersökningar för valpkullen och för att låta en hund få valpar
- kostnader för uppfodring, veterinär och ID-märkning
- förnödenheter som ges med valpen.
Övriga utgifter får inte dras av
Du kan inte dra av kostnader för tiken, till exempel
- kostnader för anskaffning av tiken och foderkostnader
- hundutställnings-, prov- eller hobbyavgifter
- allmänna hälsoundersökningar
- extra bostads- eller lokalkostnader
- andra kostnader som förorsakats av att man har hund.
Dessa allmänna levnadskostnader i fråga om hundar är inte avdragbara i beskattningen oberoende av om verksamheten betraktas som hobby, förvärvsverksamhet eller näringsverksamhet.
Försäljning av en enskild hund
Om du säljer en enskild hund är det inte fråga om uppfödningsverksamhet. Om du får vinst av försäljningen beskattas den enligt bestämmelserna om överlåtelsevinst. Anskaffningspriset för hunden samt anskaffnings- och försäljningskostnaderna dras av från försäljningsinkomsten av hunden. Läs mer om beskattning av överlåtelsevinster.
Så här deklarerar du inkomster och utgifter i skattedeklarationen
Så här deklarerar du i MinSkatt:
Om du regelbundet föder upp hundar i förvärvssyfte:
- Deklarera inkomsterna och utgifterna i din skattedeklaration i punkten Övriga inkomster – Förvärvsverksamhet.
Om du föder upp valpar som hobbyverksamhet eller sporadiskt:
- Deklarera inkomsterna i punkten Övriga förvärvsinkomster.
- Deklarera utgifterna som hänför sig till inkomsten i punkten Utgifter för förvärvande av inkomst – Utgifter för förvärvande av andra inkomster än löneinkomster – Utgifter för förvärvande av inkomst som hänför sig till förmåner och övriga förvärvsinkomster.
- Du kan yrka på avdrag enligt de verkliga kostnaderna, men högst lika mycket som du har fått inkomster av verksamheten.
Om du sporadiskt säljer en enskild hund, till exempel ditt eget sällskapsdjur:
- Om du får vinst av försäljningen ska du ange den på skattedeklarationen i punkten Överlåtelsevinster.
Kom ihåg att föra anteckningar om de inkomster som du förvärvat och om de kostnader som hänför sig till inkomsterna. Bifoga inte kvitton till skattedeklarationen.
Så här deklarerar du på en pappersblankett
Använd rätt blankett:
- Förvärvsverksamhet: blankett 11
- Hobbyverksamhet eller sporadisk förvärvsinkomst: blankett 50A (Förvärvsinkomster och avdrag från dem)
- Sporadisk försäljning av en enskild hund: blankett 9 (Överlåtelsevinst eller -förlust)
När anses hunduppfödning vara näringsverksamhet?
Hunduppfödning i stor skala kan också vara näringsverksamhet. Då får du din huvudsakliga försörjning eller minst betydande biinkomster av hunduppfödningen. Dessutom ska verksamheten uppfylla de allmänna kännetecknen för näringsverksamhet. Läs mer om kännetecken för näringsverksamhet i anvisningen Företagsverksamhet, förvärvsverksamhet och hobbyverksamhet i personbeskattningen.
Om du är firmaföretagare ska du deklarera dessa inkomster av och kostnader för företagsverksamheten på skattedeklarationen för näringsverksamhet (skattedeklaration 5).
- Lämna skattedeklarationen för näringsverksamhet i MinSkatt
- Skattedeklarationen för näringsverksamhet: blankett 5 (pappersblankett)
- Läs mer om att grunda ett företag och ta hand om skatterna
Hunduppfödning och momsbeskattning
Om ditt företags omsättning överstiger 15 000 euro per räkenskapsperiod och du bedriver hunduppfödning i form av företagsverksamhet ska du också anmäla dig som momsskyldig. Mer information om att bedriva verksamhet i form av företagsverksamhet och om gränsen för verksamhet i liten skala i momsbeskattningen.
Läs mer:
- Att anmäla sig som momsskyldig och frivilligt ansöka om att bli momsskyldig
- Momsskyldighet för verksamhet i liten skala
Vanliga frågor
Du kan dra av verkliga kostnader som direkt gäller valpkullen högst lika mycket som du får inkomster av hunduppfödningen. Däremot får levnadskostnader (till exempel utgifter för tikens foder eller anskaffning av tiken) inte dras av. Kom också ihåg att deklarera alla inkomster som du fått när du sålt valparna.
Om hobbyverksamheten går med förlust kan du inte dra av förlusten i beskattningen.
Deklarera inkomsterna av försäljningen i beskattningen för försäljningsåret. I beskattningen för försäljningsåret kan du också dra av de kostnader för valpuppfödningen som uppkom under valparnas födelseår och försäljningsåret.
Nej, det kan du inte. Hobbyverksamheten med tiken för kullen eller hanhunden anknyter inte direkt till uppfödningen av valpar och dessa kostnader orsakas inte av att föda upp valpar. Därför får du inte dra av dem i beskattningen. Kostnaderna för resor till hundutställningar får inte heller dras av.
Om en obligatorisk hälsoundersökning i avelssyfte hänför sig direkt till den inkomst som du får av att föda upp hundar kan kostnaderna avdras från inkomsterna i beskattningen.
Du ska beakta att det finns olika slag av hälsoundersökningar och att alla inte direkt anknyter till inkomsten av uppfödningsverksamheten. Du kan inte dra av allmänna hälsoundersökningar från inkomsten av att föda upp hundar.
När tiken är dräktig kan undersökningskostnader som hänför sig till förlossningen dras av i beskattningen.
Kostnader för de problem som uppkommer i förlossningen av valpar hänför sig direkt till uppfödning av valpar. Du får alltså dra av dessa kostnader i beskattningen.
Säkerhetsavgiften utgör inkomst för dig endast om du inte betalar den tillbaka till fodervärden. Deklarera säkerhetsavgiften i skattedeklarationen för det år då det blir klart att du får behålla säkerhetsavgiften.
Inkomst av trimning kan utgöra antingen hobbyverksamhet, förvärvsverksamhet eller näringsverksamhet i beskattningen. Se anvisningarna till att deklarera uppe på den här sidan i punkten Så här deklarerar du inkomster och utgifter i skattedeklarationen.
Du kan inte dra av kostnaderna i beskattningen eftersom du inte har några inkomster av denna verksamhet.
Anteckningarna ska vara sådana att inkomsterna och utgifterna för dessa framgår tillräckligt specificerat av anteckningarna och de bifogade verifikationerna.