Kortfristig eller sporadisk uthyrning
Du ska alltid betala skatt för hyresinkomster – också när du hyr ut din egendom endast tillfälligt eller för en kort tid.
På den här sidan:
- Kortfristig uthyrning av bostad eller semesterbostad
- Sporadiska hyresinkomster, såsom uthyrning av bil, anordning eller accessoarer
- Inkomster av underhyresgäst
Har du hyrt ut en bostad eller annan egendom via en app eller webbplats? Skatteförvaltningen får information om inkomster som du fått via en digital plattform både i Finland och utomlands och övervakar hur du deklarerar dessa uppgifter i beskattningen. Kom alltid ihåg att deklarera inkomsterna i den förhandsifyllda skattedeklarationen.
Kortfristig uthyrning av bostad eller semesterbostad
Du ska deklarera hyresinkomsterna även om det inte kvarstår någon skatt att betala för inkomsterna efter att du har dragit av kostnaderna. Läs anvisningarna om att deklarera och betala.
Du får dra av kostnader för uthyrningen från hyresinkomsterna:
- Om kostnaderna direkt orsakas av att skaffa en hyresgäst kan du dra av dem i sin helhet. Dessa direkta kostnader är exempelvis kostnader för bostadsannons eller de förmedlingskostnader som plattformstjänster tar ut.
- Andra kostnader kan du dra av delvis: kostnaderna ska relateras till hyrestiden och den andel av ytan som är uthyrd. Om exempelvis hälften av bostaden är uthyrd korta perioder som sammanlagt utgör en månad kan du dra av hälften av skötselvederlaget för en månad. Läs mer om avdragen.
Sporadisk uthyrning av en bostad kan påverka den skattefria försäljningen av bostaden
Om du utan avbrott i två år har bott i en bostad som du äger, kan du i regel sälja den skattefritt. Observera att uthyrning av hela bostaden, även för en kortare tid, avbryter perioden av egen användning av bostaden. Det kan påverka beskattningen av försäljningsvinsten på bostaden.
Vilka kostnader får jag dra av från hyresinkomsterna av en semesteraktie?
Om du sporadiskt hyr ut en semesterbostad som du har skaffat för egen användning, kan du från hyresinkomsterna som utgifter för förvärvande av inkomst endast dra av de kostnader som hänför sig till hyrestiden eller direkt anknyter till uthyrningsverksamheten.
Det spelar ingen roll om du hyr ut semesterbostaden direkt eller via en förmedlare.
Exempel: Henrik hyr ut en semesteraktie på Levi. Han har gett en förmedlingsfirma uthyrningen i uppdrag. Enligt avtalet kan objektet hyras ut under veckorna 2–14 och 16–52. Övriga tider använder Henrik semesteraktien själv.
Semesteraktien har varit uthyrd veckorna 12–14, 16–18 och 51–52. Henrik har fått 400 euro x 8 veckor = 3 200 euro i hyresinkomster. Dessutom har Henrik själv använt semesteraktien under veckorna 1 och 15. Henriks vuxna barn med sina familjer har också använt semesteraktien i sammanlagt sex veckor. Under resten av året har aktien stått tom.
Henrik har haft följande allmänna kostnader för semesteraktien: 150 euro i månatliga servicekostnader (vederlag etcetera) och dessutom kostnader som direkt hänför sig till uthyrningen: 50 euro i kostnader för broschyrer och kartor över området och dylikt vilka han har köpt för hyresgästerna samt 200 euro i arvode för hyresförmedlingen per år.
Henrik får endast dra av de kostnader som hänför sig till hyrestiden. Hyrestiden har varit 8 veckor. Henrik får alltså dra av
- 15 procent av de allmänna kostnaderna (8 veckor/52 veckor = 15 %)
- 100 procent av de direkta uthyrningskostnaderna.
Som det privata brukets andel betraktas 44 veckor (52 veckor – 8 veckor).
Henrik får alltså från sina hyresinkomster dra av
- 15 procent av de allmänna kostnaderna x (12 mån x 150 euro) = 270 euro
- direkta uthyrningskostnader för ett belopp på 200 euro + 50 euro = 250 euro.
Henrik får alltså dra av sammanlagt 520 euro från hyresinkomsten. Resten av kostnaderna anses vara levnadskostnader som hänför sig till det privata bruket och kan således inte dras av i beskattningen. Den beskattningsbara hyresinkomsten är 3 200 euro – 520 euro = 2 680 euro.
Läs mer om att hyra ut en semesteraktie.
Sporadiska hyresinkomster, såsom uthyrning av bil, anordning eller accessoarer
Du ska deklarera hyresinkomsterna även om det inte kvarstår någon skatt att betala för inkomsterna efter att du har dragit av kostnaderna. Läs anvisningarna om att deklarera och betala.
Du får dra av kostnader för uthyrningen från hyresinkomsterna:
- Om kostnaderna direkt orsakas av att skaffa en hyresgäst kan du dra av dem i sin helhet. Dessa direkta kostnader är exempelvis kostnader för bostadsannonser eller de servicekostnader som plattformstjänster som du använder tar ut.
- Andra kostnader kan du dra av delvis, till exempel kostnader för service och underhåll får du dra av endast i relation till hyrestiden. Läs mer om avdragen.
Exempel på sporadiska hyresinkomster och avdrag
Exempel: Uthyrning av släpvagn
Du har skaffat dig en släpvagn med kåpa i din egen användning. Du hyr ut släpvagnen via en plattformstjänst eftersom släpvagnen annars skulle stå oanvänd största delen av tiden. Som ny kostade släpvagnen 1 700 euro och den obligatoriska trafikförsäkringen av vagnen är 30 euro per år.
Under året har du fått sammanlagt 450 euro i hyresinkomst för släpvagnen för 15 dagar. Plattformstjänsten drar som serviceavgift av 5 procent från den hyresinkomst som redovisats till dig.
Du kan från hyresinkomsterna dra av 22,50 euro (450 euro x 5 %) i de serviceavgifter som plattformstjänsten tagit ut. De är kostnader som direkt orsakats av uthyrningen.
Dessutom får du dra av den andel av de årliga kostnaderna för trafikförsäkringspremien som motsvarar hyrestiden, det vill säga 1,23 euro (= 15/365 x 30 euro).
Du får inte dra av inköpspriset på släpvagnen till någon del, eftersom släpet i huvudsak inte används till förvärvsverksamhet.
Exempel: Uthyrning av personbil
Du hyr ut din bil via en plattformstjänst och du använder också bilen själv. Bilen kostade 26 000 euro som ny. De obligatoriska försäkringspremierna är 1 000 euro per år. Dessutom har den regelbundna servicen och besiktningen kostat 350 euro.
Under året har du fått sammanlagt 1 500 euro i hyresinkomst för 50 dagar. Plattformstjänsten drar som serviceavgift av 5 procent från den hyresinkomst som redovisats till dig.
Du kan dra av plattformstjänstens serviceavgift på 75 euro i sin helhet från hyresinkomsterna.
Dessutom kan du dra av den andel av kostnaderna för försäkring, service och besiktning som motsvarar hyrestiden, alltså 184,93 euro (= 50/365 x 1 350 euro).
Du kan inte dra av inköpspriset på bilen till någon del, eftersom bilen inte i huvudsak används till förvärvsverksamhet, det vill säga till uthyrning.
Exempel: Uthyrning av parkeringsplats
Du hyr ut din parkeringsplats under sommaren (tre månader). Aktierna som berättigar till parkeringsplatsen kostade 28 000 euro. Du betalar 25 euro i månaden som vederlag till husbolaget för parkeringsplatsen. Uthyrningsannonsen på internet kostade 20 euro.
Du har fått 450 euro i hyresinkomst. Du kan dra av annonskostnaderna, det vill säga 20 euro, från hyresinkomsten, eftersom de är kostnader som direkt orsakats av uthyrningen. Dessutom får du dra av vederlaget för hyrestiden, det vill säga 75 euro (= 3 x 25 euro). Det går inte att göra avskrivningar för inköpspriset på aktierna och inte heller på annat sätt dra av det i beskattningen av hyresinkomsten.
Exempel: Uthyrning av accessoarer
Du har via en plattformstjänst hyrt ut din väska som kostade 1 800 euro. Du hyr ut din väska eftersom den är avsedd för fester och annars står oanvänd största delen av tiden. Plattformstjänsten drar som serviceavgift av 20 procent från den hyresinkomst som redovisats till dig.
Du har fått sammanlagt 650 euro i skattepliktig hyresinkomst för att ha hyrt ut din väska. I din beskattning får du från dina hyresinkomster dra av de 130 euro som plattformstjänsten har tagit ut i serviceavgift. Du kan inte dra av inköpspriset på väskan, eftersom väskan i huvudsak inte används till förvärvsverksamhet.
Inkomster av underhyresgäst
Du ska deklarera dessa uppgifter även om det inte kvarstår någon skatt att betala för hyresinkomsterna efter att du dragit av kostnaderna. Läs anvisningarna om att deklarera och betala.
Från hyresinkomsten får du dra av kostnader som orsakas av uthyrningen. Om du har en underhyresgäst i bostaden kan du från den hyresinkomst som du får dra av dina egna hyreskostnader. Du får dra av ett lika stort belopp som du själv betalar din hyresvärd för den del av bostaden som underhyresgästen har i sin användning. Läs mer om avdragen.
Exempel: Hanna bor på hyra i en 65 m2 stor aktielägenhet. Hon betalar 1 500 euro i månadshyra för bostaden. I hyran ingår el och vatten.
Hanna har från och med den 1 mars 2023 hyrt ut ett 12 m2 stort rum åt Heidi. Köket och badrummet, sammanlagt 28 m2, är i gemensam användning. Heidi betalar 700 euro i månadshyra till Hanna.
Under år 2023 får Hanna en hyresinkomst på 700 euro x 10 månader = 7 000 euro. Hon får dra av uthyrningskostnaderna från sin hyresinkomst. Till Hannas kostnader hör den del av hyran som hon själv betalar till den huvudsakliga hyresvärden. Som Hannas kostnad räknas den andel som motsvarar den del av bostaden som Heidi använder: (12 m2 + 28 m2 x 50 %) / 65 m2 x 1 500 euro x 10 mån. = 6 000 euro. Den beskattningsbara hyresinkomsten för Hanna blir 1 000 euro.