Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Isännöitsijä - huoneistotietojen ylläpito ja osakkaan todistus varainsiirtoverosta

Kun asunto vaihtaa omistajaa, ostajan on ilmoitettava ja maksettava varainsiirtovero Verohallinnolle.

Jos taloyhtiö on jo siirtänyt osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään, osakeluettelon ylläpito kuuluu Maanmittauslaitokselle.

Jos osakeluettelo ei vielä ole huoneistotietojärjestelmässä, isännöitsijän täytyy pyytää asunnon uudelta omistajalta todistus suoritetusta varainsiirtoverosta, jotta hän voi merkitä omistajan taloyhtiön osakeluetteloon.

Kun osakeluettelo on huoneistotietojärjestelmässä

Jos taloyhtiön osakeluettelo on jo siirretty huoneistotietojärjestelmään, taloyhtiöllä ei ole enää velvollisuutta valvoa varainsiirtoveron suorittamista. Siinä tapauksessa isännöitsijän ei tarvitse pyytää uudelta omistajalta todistusta varainsiirtoverosta. Huoneiston uusi omistaja hakee omistuksensa rekisteröintiä huoneistotietojärjestelmään Maanmittauslaitokselta.

Esimerkiksi kaikki uudet, vuonna 2019 tai sen jälkeen perustetut taloyhtiöt kuuluvat huoneistotietojärjestelmään. Myös valtaosa vanhoista taloyhtiöistä on siirtänyt osakeluettelonsa sinne. 

Kun osakeluettelo ei ole huoneistotietojärjestelmässä

Kun osakeluettelo ei ole huoneistotietojärjestelmässä, isännöitsijän pitää pyytää asunnon uudelta omistajalta todistus suoritetusta varainsiirtoverosta ennen osakeluetteloon merkitsemistä. Asunnon tai muun tilan ostaja saa Verohallinnolta todistuksen varainsiirtoverosta, kun sekä varainsiirtoveroilmoitus että maksu ovat saapuneet Verohallintoon. 

Miltä todistus näyttää?

Todistuksia voi olla kahdenlaisia:

  • Jos kaupat on tehty ilman kiinteistönvälittäjää, ostaja saa Verohallinnolta todistuksen varainsiirtoverosta.
  • Jos kaupassa on käytetty kiinteistönvälittäjää, ostaja saa välittäjältä Verohallinnon vastaanottokuittauksen välittäjän antamasta sähköisestä varainsiirtoveroilmoituksesta. Vastaanottokuittaus voi näyttää erilaiselta sen mukaan, onko välittäjä antanut ilmoituksen OmaVerossa, Lomake.fi:n verkkolomakkeella vai suoraan kiinteistönvälittäjän omasta ohjelmistosta. Tärkeintä on, että siinä näkyy vastaanottokuittaus (annettu lomake, vastaanottaja, vastaanottonumero ja vastaanottoaika) sekä tiedot luovutuksesta (esim. ostaja, myyjä, kaupan kohde ja sopimuksen ehdot). 

Siirtymävaiheessa asiakkailla voi olla vielä myös vanhanmallisia varainsiirtoveroilmoituksia. Kaikki nämä tositteet ovat riittäviä selvityksiä varainsiirtoveron suorittamisesta.

Huomaa, että varainsiirtoveroilmoitus on ostajakohtainen. Jos asunnolla on useita omistajia, jokaisen on esitettävä oma todistuksensa varainsiirtoveron maksamisesta. Ennen 1.11.2019 samalla varainsiirtoveroilmoituksella on voinut ilmoittaa useamman ostajan tiedot.

Sivu on viimeksi päivitetty 2.1.2024